maanantai 29. joulukuuta 2014

John Lennon Plastic Ono Band: Give Peace A Chance / Remember Love (UK 1st pressing 1969) with SIUK

UK 1st pressing 1969, Apple 13
mothers, stampers: 4GD, 1GT
APPLE13 A-1 / APPLE13 B-1
Sleeve: Picture sleeve

Sen verran puutteellinen on ollut Levyhyllyn John Lennon-osasto, että sitä täydennetään edelleen. Olen päättänyt keskittyä Lennonin tuotantoon ainakin tilapäisesti. Sikäli välillä ihan helpottavaakin, kun ei tarvitse metsästää puuttuvia The Beatles -UK vinyyleiden variaatioita, joiden hankkiminen alkaa pikkuhiljaa olla työlästä. Toki sillä saralla on vielä paljonkin hankittavaa ja kuntoluokitukseen liittyvää parannettavaa, mutta ihan noin vain niitä ei enää tule vastaan. 


Give Peace A Change on John Lennonin debyyttisingle soolouralla. Tämä single ilmestyi 4. heinäkuuta 1969, ja varmaankin aivan niitä viimeisiä julkaisuja tekstillä ”SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE…”, joka jäi pois jo kesällä 1969. Suurin osa GPAC-singleistä ilmestyi kuitenkin ilman tekstiä, joka on mielestäni 2. painos. Vaihdos tehtiin tiettävästi kesken painamisen ja sen vuoksi näitä SIUK -versioita tulee paljon harvemmin vastaan. Aika mahdotonta sanoa mikä osa yli 250.000 kpl (UK) myydyistä singleistä tuli SIUK:lla ja mikä ei.
En viitsi kovin syvällisesti selvittää painosmäärää, totean vain, että ainakin seuraavilla mothers/stamperseilla löytyy SIUK-singlejä:



3T, 1P
4H, 1GL

Listaa voi täydentää.

Riittikö kuvakansiakaan ihan kaikkiin singleihin? Painosmäärää ei tiedetä.  Ensimmäinen painos oli tiettävästi vain solid centrellä, ainakin arvelen niin ja toista painosta saa sen lisäksi myös push-out-centrellä. Osassa toisen painoksen (vai onko jo kolmas?) singleen on lisätty EMI / Parlophone kataloginumero R5795. 


11.3.2016 alla oleva. teksti laitettu sulkuihin, oikeellisuus tarkastettava. Samoin lähde.

(Isolla A-kirjaimella varustettu demo on julkaistu push-out-centrenä ja siinä on mothers/stampers 4HG, 5GGA ja etiketissä lisätty teksti R5795. Demo painettiin siis vasta sen jälkeen kun ensimmäiset vinyylit olivat jo matkalla jälleenmyyntipisteeseensä. Koska solid centre oli tuolloin oletuksena ja push-outit painettiin vain tilausten mukaan, oli demon painamisen ajankohtaan järkeenkäypä syykin: demot olivat tuohon aikaan aina push-outeja.)

A-puolen biisin Give Peace A Change krediitit on merkitty Lennon-McCartney, mikä luultavasti saattoi harmittaa Johnia. vuonna 1969 elettiin vielä aikaa, jolloin parivaljakon kaikkien sävellysten tekijäksi piti virallisen sopimuksen mukaan merkitä Lennon-McCartney. Paul tuskin osallistui kovinkaan vahvasti biisin tekoon, mutta keräsi siis rojaltit ainakin 2 miljoonaa kappaletta myyneestä singlestä. Ko. sopimuksen mukaan John Lennon ei saanut säveltää kenenkään muun kanssa, joten ehkäpä siitä johtuen pelkästään Yokon nimiin laitettiin singlen B-puoli. Mr. Lennon saattoi avittaa kyllä hieman. Epävirallisesti. Virallisesti John ainakin säesti levyllä laulajaa, eli soitti kitaraa.

Harvinaisuus: 2-

Kuvakannen etupuoli

Takakansi

1-puoli

1-puoli

1-puoli, matriisi APPLE 13 A-1

2-puoli

2-puoli

2-puoli, matriisi APPLE 13 B-1

lauantai 20. joulukuuta 2014

John Lennon: Happy Xmas (War Is Over) / Listen The Snow Is Falling (UK pressing 1972) DEMO

UK 1st pressing 1972, Apple R5970
mothers, stampers: 5LR,2LA
7YCE 21686-1U HAPPY XMAS-PORKY- / 7YCE 21687-1U AND NEW YEAR-PECKO-
Sleeve: Apple glossy

"So this is Christmas…". Posti toi perille jo edellisessä päivityksessä mainitun John Lennonin Happy Xmas (War Is Over)-singlen. Kyseessä ei ole ihan perussingle vaan demo, joka kuitenkin laitettiin jakoon varmaan vasta ihan ensimmäisen julkaisun jälkeen. Ainakin mother/stamper-koodit ovat sellaiset, että todennäköisesti vihreät originaalit painettiin ensin ja sitten vasta näitä demoja. Näinhän se meni monesti The Beatlesin demojen kanssa myös. Ennakkotilaukset ja etukäteiskysyntä olivat sen verran suuria, että demot tulivat vasta myöhemmin. Demo eroaa tavallisesta julkaisusta vain etiketissä olevien lisätekstein. 1-puolella suurehko ”A”-kirjain ja molemmilla puolilla teksti: ”DEMONSTRATION RECORD NOT FOR SALE”. 


Demo ilmestyi UK 1. vihreävinyylistä painoksesta poiketen vain Applen mustalla singlepussilla. Kuten kaupallisissa 1. ja 2. painoksissakin, soittoalueen ulkopuolella on matriisin perässä tekstit: HAPPY XMAS-PORKY- ja AND NEW YEAR-PECKO-. Tässä singlessä on verokoodi KT prässättynä 1-puolelle. Sen täytyy olla ihan viimeisiä kertoja kun verokoodia painettiin. Yleisesti ottaen vain harvassa 70-luvun singlessä tai albumissa oli enää verokoodia.
Vielä pitäisi hankkia se originaali vihreällä vinyylillä ja kuvakannella. Ei ole vaikea tehtävä. Niitä on paljon tarjolla. Saa nähdä riittääkö kiinnostus…

Harvinaisuus: 2


Kansi


1-puoli


1-puoli


1-puoli, KT-verokoodi (K-kirjain näkyy huonosti...)


1-puoli, run-out-groove


2-puoli


2-puoli, run-out-groove

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

John Lennon: Happy Xmas (War Is Over) / Imagine (UK/EU pressing 2003) green vinyl

UK/EU pressing 2003, Apple R6627
mothers, stampers: n/a
R6627-A-1-1 ADAM / R6627-B-1-1
Sleeve: picture sleeve

Levyhyllyyn odotellaan John Lennonin singleä Happy Xmas, jonka saapuminen kestänee jonkin aikaa postin jouluruuhkassa. Vuoden 1972 UK-painos on puuttunut hyllystä, niin kuin melkein kaikki muutkin Lennonin originaalit soolosinglet.
Odotellessa postia kaivoin esille jälkipainoksen, jonka ostin joskus aikanaan jostain. Kyseessä on näköjään rajattu painos, vinyylin ollessa kuten originaalissa: vihreä. 1-puolella soi uudelleen remasteroitu Happy Xmas, mutta kakkospuolelle on vaihdettu Imagine. Originaalissa 2-puolella on Yoko Onon Listen The Snow Is Falling.

Happy Xmas UK-singeä on siis julkaistu useampia kertoja. Aivan ensimmäinen painos oli kuvakannellinen ja vinyylin väri vihreä. Etiketissä John Lennonin kasvokuva muuttuu Yoko Onon kasvoiksi. Ensimmäinen painos myytiin loppuun varsin nopeasti. UK 2. painos oli samanlaisella etiketillä, mutta vinyylin väri vaihdettiin mustaan. Toista painosta näkee kaupan mustalla Apple-pussilla, kuvakannella ja ihan tavallisella valkoisella singlepussilla. En osaa sanoa, loppuivatko kuvakannet missä vaiheessa.
Mainittakoon, että singlen piti ilmestyä Englannissa kuten muuallakin jo vuoden 1971 jouluksi, mutta riita Northern Songsin kanssa Yoko Onon rojalteista (tai jostain) viivästytti julkaisua vuodella ja se saatiin myyntiin vasta 9. joulukuuta 1972.

EMI/Parlophonen jälkipainoksilla ilmeisesti mentiin vuoteen 2003 asti, jolloin tuli tämä limited edition vihreä vinyyli. En osaa edes arvailla kuinka mones painos tämä on, sillä 70-80 luvuilla single oli useampia kertoja listoilla joulun aikaan. Käytännössä sitä varmaan painettiin jokaiseksi jouluksi jonkinlainen määrä. Niitä singlejä löytyy sekä push-out-centernä että solid centernä. Aivan ensimmäisessä ja kenties toisessakin painoksessa vinyylin deadwaxissa (soittoalueen ulkopuolella) on kaiverrettuna a-puolelle: HAPPY XMAS – PORKY ja B-puolelle: AND NEW YEAR - PECKO -

Olen sitä mieltä, että Yokon biisi olisi ihan hyvin saanut jäädä myös jälkipainoksen B-puoleksi. Listen The Snow Is Falling sopii ihan hyvin joulun aikaan, eikä se ole onneksi siitä ihan hirveimmästä päästä Onon tuotantoa. Imagine kun on julkaistu niin usein ja kaikissa mahdollisissa formaateissa, mutta siis joo kun tämä single osaltaan promoaa Lennon Legend- kokoelma-albumia, niin varmaan loogista, että singlen molemmat puolet ovat albumiraitoja.


Harvinaisuus: 1


Kannen etupuoli

Takakansi

1-puoli

1-puoli

2-puoli

sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Abbey Road -LP (UK 1st pressing) EXPORT + gold sticker -kuvien päivitys-

Parantelen Levyhyllyn kuvia.

Netissä pyörii muutenkin luokattoman huonoja kuvia Beatlesin keräilylevyistä, yritän olla lisäämättä niitä. Tarkoituksena mm. se, että originaalien tunnistaminen olisi helpompaa. Toisaalta tällä kuvaamistaidolla näyttää siltä, että vain pölyt vinyylin päällä tulevat paremmin tallennettua...

Joka tapauksessa, ohessa AR Y/B-exportin isompiresoluutioiset kuvat:




sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Something / Come Together (UK 1st pressing) SOLID CENTRE

UK 1st pressing 1969, Apple R5814
mothers, stampers: 2GD, 3GP
7YCE 21369-1U / 7YCE 21370-1U
Sleeve: Apple glossy

Levyhyllyn singleosastoon etsitään puuttuvia variaatioita. UK Something-singleä ei ole ilmestynyt originaalina kuin yhdellä etiketillä, ilman variaatioita. Levyhyllyssä on siis originaali Something, mutta vain solid-centrenä. Push-outit taidettiin valmistaa vain tilausten perusteella ja oletuksena oli tuolloin solid-centre.
Syy miksei sitä ole hyllyssä, on varmaankin se että niitä on painettu melko vähän ja tarvitsisin saada aukottoman selvyyden siitä, että kyseessä on todellakin vuoden 1969 painos. 

Something on ensimmäinen single, josta teksti: ”SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE…” jäi pois.

Tunnusmerkit 1. painoksen singlelle:

- Omena on tummanvihreä (ei vaaleampi tai jopa keltaista lähentelevä)
- ℗ -merkki on pieni (myöhemmissä isompi)
- Matriisi on 7YCE 21369-1U / 7YCE 21370-1U
- Mothers ja stampers –koodit suhteellisen pieniä, ainakin yksinumeroisia
- Singlen reuna ei ole terävä
- Ei poolokaulusta tms.

Levyhyllyn solid centre täyttää nuo tunnusmerkit. Hieman hankalampaa onkin sitten löytää push-out. Joissain diskografioissa on esitetty kuva nuo tunnusmerkit täyttävästä push-outista, mutta siinäkin on polo-ring B-puolella. Mielestäni 1969 originaalissa ei voi olla poolokaulusta, joka on tyypillinen 1970-luvun alun painoksissa. Monesti omena on liian vaalea. 1976 painoksessa (virallisesti UK 2. painos) ℗ -merkki on suurempi ja omena on huomattavan vaalea. Vielä 1982 painoksissa matriisi on edelleen sama, joten yksistään siitä ei voi päätellä mitään. Arvelen, että on olemassa joku välipainoskin, esim. juuri tuo polokauluksinen, jossa on tumma omena.

Kansi on Applen kiiltävä, hyvin ohutta materiaalia oleva die-cut pussi. Yläreuna ei ole aaltoileva, kuten ensimmäisissä Applen mustissa pusseissa. Yleensä nämä pussit ovat revenneitä tai hyvin ruttuisia.

Ohessa siis Levyhyllyssä jo oleva Something / Come Together UK 1. painoksen single, jossa on kiinteä keskiö. 

Harvinaisuus: 1,5+

kansi Apple glossy

kansi Apple glossy

1-puoli

2-puoli

sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Something New -LP (Dutch 1st pressing) EXPORT

HOL 1st pressing 1965, Parlophone CPCS101
Mothers, stampers: 1, 1
YEEX7-B12, YEEX8-B12
disc weight: 156g
Inner sleeve: Plain

Kuten aiemmin on jo tullut todettua, Something New -exportalbumi on yksi Levyhyllyn suosikeista. Vielä puuttuu varsinainen 1. painos, jossa etikettiä kiertävä teksti alkaa sanoilla ”THE PARLOPHONE CO. LTD…” (ilman SIUK-virhepainamaa). Jostain syystä niitä on tullut harvoin vastaan, ainakaan järkevän hintaisina. Kaikki muut SN UK-variaatiot ovatkin jo hyllyssä. UK-versiota odotellessa, hankin Levyhyllystä vielä puuttuneen CPCS101-exportin.


Hollannissa julkaistiin samaan aikaan UK 1. painoksen kanssa paikallisen EMI Parlophonen toimesta myös export. Kannet toimitettiin Englannista, joten ne ovat tyypilliset G&L flipback-kannet. Levyn matriisit ovat kuten englantilaisessa YEEX7-B12, YEEX8-B12. Mothers ja stampers-koodi on osin puutteellinen, sillä vain mother-numero löytyy ja se on molemmilla puolilla 1. Stampers-kirjaimia ei ole.


Erikoista tässä levyssä on 1-puolen etiketistä paistavat, koholla olevat merkinnät OCT ja L1, L1, jotka ovat etiketissä peilikuvana. Niiden alkuperää tai tarkoitusta ei tiedetä. UK-foorumilla asiaa kysyttiin, mutta kukaan ei osannut arvailla. Yleensä tässä levyssä ei ole tuollaisia koodeja, tämä on siinä mielessä individuaali.

Etiketissä on myös kirjoitusvirhe, biisissä When I Get Home Lennon-McCartney on kirjoitettu Lennon-MacCartney. Virhe lienee kaikissa 1. painoksen etiketeissä, joten se ei ole ainutlaatuinen. Vaikka tämä levy on varmaan käytännössä harvinaisempi kuin UK originaalit (pois lukien SIUK-virhepainama), ei se arvoltaan yllä ihan samalle tasolle.

Herää kyllä kysymys, että mihin Hollanti halusi tätä exporttia viedä? Arvelenkin, että kyseessä on pikemminkin oman maan pienimuotoiseen levitykseen tarkoitetusta julkaisusta etenkin kun tuohon aikaan kaikki The Beatles-levyt menivät kaupaksi. Olihan tässä ainakin kolme biisiä, joita sai vain singleinä: Slow Down, Matchbox ja Komm, Gib Mir Deine Hand, muiden biisien ollessa albumilta A Hard Day’s Night. Ei siis liene yllätys, että tämäkin levy hankittiin Warmenhuizenista, Hollannista. 
Virallisesti tämä on siis kuitenkin Hollannin vientituote johonkin tai joihinkin Euroopan maahan/maihin, alkuvuodesta1965. 

Hollantilainen export painaa hieman enemmän kuin englantilaiset kolleegansa.

Joka tapauksessa mielenkiintoinen lisä Levyhyllyn SN-exporttien kokoelmaan, johon se istuu hyvin.

Harvinaisuus: 3


Etupuoli

Takakansi

1-puoli

1-puoli, "OCT L1 L1"

2-puoli




sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Michelle / Drive My Car (UK 1st pressing) EXPORT

UK 1st pressing 1966, Parlophone DP564
mothers, stampers: 1G, 1M
7XCE 18357-1 / 7XCE 18358-1
Sleeve: Parlophone company


Levyhyllyyn saatiin pitkästä aikaa täydennystä singlelaatikon export-osastoon. Michelle on aika vaikea löytää ehjänä, eli push-out centre paikallaan. Vaikuttaa siltä, että suurimmasta osasta on poistettu keskiö. Syytä en osaa arvella, miksi juuri tämä Michelle on vaikea löytää ehjänä. Yesterday-exportista sellainen löytyy hieman helpommin, vaikka niitäkin tapaa usein ilman keskiötä. IF I Fell on sitten jo yleisempi keskiöllisenä. Menee ikäänkuin väärin päin. singlesoittimet kun luulisi olevan vähenemään päin vuonna 1966.


Hyllystä löytyi siis aiemmin vain ilman keskiötä oleva single. Lähempi tarkastelu osoitti, että eroa on muutakin. Spizerin kirja ei tunne kahta variaatiota, mutta kyllä sellainen löytyy. Aiemmin UK-foorumilla on huomattu kyllä A-puolen tekstien olevan joko isommalla tai pienemmällä välillä alareunan tekstiin MADE IN GT. BRITAIN. Se ei kuitenkaan tee variaatiota, sillä Made in GT. Britain on painettu etikettipohjaan jo valmiiksi ja vasta sitten on lisätty kappaleen nimi ja krediitit. Noissa tapauksissa kyse on vain ollut painamisen yhteydessä aina vaihtelevasta keskittämisestä.

Varsinainen variaatio löytyy A-puolen vasemmalla olevista teksteistä:

NORTHERN
SONGS, NCB
7XCE 18357
℗ 1966

1. variaatiossa sanan NORTHERN ensimmäinen N-kirjain ja sanan SONGS ensimmäinen S-kirjain on keskitetty kohdalleen pystysuunnassa ja toisessa S-kirjain alkaa aavistuksen aikaisemmin. Lisäksi 1. variaation ko. tekstien tyhjät välit (SONGS, NCB - 7XCE 18357 - ℗ 1966) ovat pienemmät, ts. tekstit ovat lähempänä toisiaan ja koko rimpsu on matalampi. 

Variaatio 1 (1G, 1G)
Variaatio 2 (1G, 1M)

Vaatii aika tarkkaa tutkiskelua, että sen huomaa. Variaatio 1 on levyhyllyn aiempi versio, jossa on mother/stamper 1G, 1G. On siis aika varmaa, että se on ensimmäinen etiketti. Toisaalta toinenkin on 1G, 1M joten hyvin samaan aikaan näitäkin painettiin. Michellen painosmäärä on aika pieni ja suuria stampereita tuskin löytyy. Ei kyllä pysty arvaamaan kumpi etikettivariaatio on harvinaisempi.

Harvinaisuus: 3 (keskiöllisenä)

Michelle exportit

1-puoli

1-puoli

2-puoli

2-puoli

perjantai 31. lokakuuta 2014

All My Loving -EP (UK 1st pressing)

UK 1st pressing 1963, Parlophone GEP8891
mothers, stampers: 1RG, 5GGL
7TCE790-1N / 7TCE791-1N

Vaikka aika paljon originaaleja UK-painoksia jo Levyhyllystä löytyy, on joitain aika merkittäviäkin puutteita. Yksi sellainen oli All My Loving -EP:n UK 1.painos. Jostain syystä se oli jäänyt hankkimatta ja hyllyssä siis vain UK 2. painos ja tietysti EP-Collection-boksin sisällä oleva 4. painos. UK 1. painos on hieman harvinaisempi kuin 2. painos. Erona näillä on se, että 2. painokseen tuli teksti ”SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE…” –teksti keskiöön. 
Kovin harvinaisesta ei voida kuitenkaan puhua 1. painoksen osaltakaan, sillä siitäkin ehdittiin painaa 6 kpl erilaisia variaatioita (vain 2-puolen etikettiin). 2-puolen variaatiot poikkeavat toisistaan lähinnä vasemmalla olevien tekstien:

DOMINION
MUSIC
BELINDA
(ldn) LTD.
NCB
ARDMORE &
BEECHWOOD
LTD.

keskinäisistä kohdistuksista. Sama pätee UK 2. painoksen variaatioihin. 1-puolen etiketti on tiettävästi aina sama ja 2-puolella on sitten ne kaikki variaatiot. Arvelen kyllä, että 1-puolen variaatioitakin löytyy.
Levyhyllyn 2. painoksen mothers/stampers -koodit ovat: 1RG, 6OR, josta voi siis  todeta, että ainakin näitä kahta painettiin samaan aikaan. 1-puolen stamper on jopa tismalleen sama.

En ihan ymmärrä, miksi 1-puolen mother on edelleen ensimmäinen ja 2-puolella on menossa jo 6. mother... menikö 2-puolella jotain vikaan ensimmäisissä yrityksissä? Ilmeisesti.

Harvinaisuus: 1+

AML- EP:t

Etupuoli

Takakansi, Garrod

1-puoli

2-puoli

2. painoksen 1-puoli

2. painoksen 2-puoli





lauantai 25. lokakuuta 2014

Please Please Me / Ask Me Why (UK 1st pressing)

UK 1st pressing 1963, Parlophone R4983
mothers, stampers: 1GD, 1A
7XCE 17217-1N / 7XCE 17218-1N
sleeve: Parlophone colored wavy stripes

Hieman parempikuntoinen PPM UK 1. painoksen single oli hakusessa ja sopivasti sellainen sitten tulikin, sillä tarjontaa on lähes jatkuvasti. Näitä puna-hopea-etikettejä on vain kaksi erilaista. Muita variaatioita ei ole. Selvästi siis helpompaa verrattuna Love Me Do:n punaiseen etikettiin, josta variaatioita löytyy peräti kahdeksan.
Kahden punaisen PPM-singlen ero on siinä, että etiketin oikealla puolella, Parlophone-logon alla joko on teksti ”MADE IN GT. BRITAIN” tai sitten sitä ei ole. Ilmeisesti teksti lisättiin myöhemmin. Tuskin sitä ainakaan tarkoituksellisesti poistettiin, sillä silloin levystä ei olisi selvinnyt alkuperämaata ja se olisi kaikin puolin poikkeuksellista. Kaikista originaaleista The Beatles UK-painoksista löytyy painosmaa MADE IN GT. BRITAIN (tai sitten myöhemmin: Mfd. In U.K.). Sama virhe tehtiin jo painettaessa LMD-singleä. Vähän erikoista, että se toistui PPM:ssa.
Jos katsoo Levyhyllyn PPM-singlejä, niin mothers/stampers-koodeista huomaa, että aika lailla samaan aikaan painettiin molempia etikettejä. Ei siis ole ollenkaan varmaa, että ilman MIGB-tekstiä on aikaisemmin painettu kuin tekstillä varustettu. Pääsääntöisesti tiettävästi näin olisi, mutta hyvin nopeasti rinnalle tuli MIGB.

1L, 2GG (with MIGB)
1GG, 2H (without)
1GD, 1A (without)

Syy miksi PPM punaisia etikettivariaatioita on vain kaksi, vaikka kyseessä oli ensimmäinen UK nro 1. single, on selvä: Parlophone päivitti etiketin musta-hopeaksi kesken painamisen. Siksi PPM punainen etiketti on harvinaisempi kuin LMD:n punainen.
Itse asiassa onkin niin, että Love Me Do:n musta etiketti on paljon harvinaisempi kuin originaali punainen. SIUK-tekstillä varustettu musta-hopea lienee harvinaisin.

Kansi on tässä TYPE 2, eli Parlophonen coloured wavy stripes, mutta se voisi olla myös TYPE 1 eli Parlophone Blue, red, yellow and green, vähän sellainen timantin muotoinen kansi. Jostain syystä Levyhyllyn Love Me Do:t ovat TYPE 1 ja PPM TYPE 2 kansissa. Spizerin kirjassa asiat on esitetty juuri päinvastoin. No, molemmat kannet ovat varmasti juuri yhtä oikeita näihin singleihin. Parlophonen seuraava kansi eli vihreä se ei voi olla. Vihreän kannen sisällä on sitten vain musta-hopea etiketti. 


Kun oppisi joskus vielä ottamaan hyviä kuvia. Pari kuvaa päältä ja loput viistosta, värit näyttävät ihan erilaisilta. Ehkä tuo suoraan päältä kuvaa kuitenkin parhaiten etiketin oikeaa väriä.


Harvinaisuus: 2,5+

PPM UK 1. painoksen singlet

1-puoli

1-puoli

1-puoli

2-puoli

2-puoli

2-puoli