perjantai 13. syyskuuta 2013

Please Please Me –LP (UK 4th pressing) MONO, RAREST 2-SIDE LABEL MISPRESSING

UK 4th pressing 1963, Parlophone PMC1202
Mothers, stampers: 2AO, 4OO
XEX421-1N / XEX422-1N
disc weight: 164g

Normaali Y/B PPM UK 4. painos vuodelta 1963 on hyvin tavallinen levy, yleisin PPM mono-painos ja siten helposti saatavilla. Tämä levyhyllyyn hankittu ultra-harvinaisuus löydettiin joitain vuosia sitten, mutta vasta nyt se toimitettiin julkisuuteen ja myyntiin. 2-puolen etiketissä on virhe biisijärjestyksessä: 6. biisi ”There’s A Place” on merkitty ennen 5. biisiä ”A Taste Of Honey” ja hyppäys leikkaa 4. biisiä "Do You Want To Know A Secret". Rivit näyttävät aika sekaisilta.


Mitkään kirjat, diskografiat, UK-keräilijät tai asiantuntijat eivät ole tienneet tämän virhepainaman olemassaolosta, ennen heinäkuuta 2013. Bruce Spizerin ja Frank Danielsin ”raamatussa” ”Beatles For Sale On Parlophone Records” on 444 sivua kaikkia mahdollisia variaatioita, mutta ei tätä. Ehkä seuraavassa painoksessa on. Oletan, että saattaisi tulla skannauspyyntö 2-puolen etiketistä. Toisaalta kirjaan ei paineta sellaisia levyjä, joita ei ole julkaistu. Tässä on sellaisen luokan virhe, etteivät tällä etiketillä painetut levyt todennäköisesti ikinä lähteneet tehtaalta. Ilmeisesti tehtaan työntekijä on ottanut itselleen yhden kappaleen. Loput tuhottiin. 
Levy löytyi muutama vuosi sitten Englannista, joltain kirpputorilta,  ilman kantta eli vain valkoisessa pahvikannessa. Se puolustaa teoriaa. 
Nyt kun tällainen toistaiseksi dokumentoimaton harvinaisuus putkahti myyntiin, levyhylly toimi nopeasti. Lähtöhinta oli varsin kova ja keräilijät pikemminkin selvittelivät mahdollisuutta löytää toinen samanlainen kappale kaikista mahdollisista 4. painoksista, sen sijaan, että olisivat tarjonneet. Ja oikeassahan ovat siinä mielessä että, jos näitä tulee enemmänkin vastaan, ultra-harvinaisuudesta tulee vain yksi virhepainama muiden joukossa. Mutta väitän tietäväni paremmin ja otin tietoisen nopean liikkeen ja pienimuotoisen riskin. Näitä ei oikeasti ole olemassa.
Myyjä ei ilmeisestikään ollut perehtynyt kovinkaan hyvin The Beatles keräilyyn, kun ei osannut hakea levystä stampers-kirjaimia vaikka niitä kysyttiin. No, nyt ne on julkaistu. On mahdollista, että samoilla 2-puolen stamperseilla löytyy muitakin saman etiketin omaavia kappaleita. 

Kenties harvinaisin Please Please Me -LP on työnnetty levyhyllyyn. Näitä voi olla maailman laajuisesti ehkä muutamia tai sitten vain tämä yksi. Tuskin tuhottavaksi laitettuja levyjä sai ottaa tehtaalta omaan käyttöön kovinkaan yleisesti…
Sitä ei tarvitse edes arvuutella, että onko tämä aito. Takuuvarmasti on. Tällaista on melkein mahdoton väärentää niin, ettei se selviäisi tarkastelemalla levyä, etikettiä, matriisia, motherseja ja stamperseja.
Mielenkiinnolla odotan, löytyykö ikinä vastaavaa kappaletta. On mukava leikitellä sillä ajatuksella, että levyhyllyssä on nyt ensimmäistä kertaa jotain sellaista, mitä kenelläkään muulla UK The Beatles-keräilijällä ei ole, eivätkä ehkä koskaan saa kokoelmiinsa. Arvelisin kuitenkin, että jos yksi on selvinnyt, löytyy muutama muukin jostain. Ehkä.

For my international readers/friends:

Yes, this was on Ebay UK in July 2013. I took a calculated risk and relatively high price I paid, but I felt that this is so far one of the rarest PPM mono-variation. And I know I'm right. If this really is the one and only copy and the other copies destroyed, the price is only marginal. I will now publish a mother and stamper codes, good luck hunting, maybe there is another copy. ;) Search for 4OO stamper...

Or maybe I just have the one ...

Harvinaisuus: 4+

1-puoli

1-puoli
2-puoli
2-puoli matrix XEX 422-1N
2-puoli

2-puoli
2-puoli


2-puoli


2-puoli


Pictures for wiki (480*480