sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

A Collection Of Oldies…But Goldies -LP (UK/Finnish 1st pressing) STEREO

UK/FIN pressing 1966-1970, Parlophone PCS7016
Mothers, stampers: 2, 3
YEX619-1G, YEX620-1G
disc weight: 149 g
Inner sleeve: Apple 


Järvenpään levymessuilta löytyi sentään jotain hyllyn täytteeksi.Löytyyhän levymessuilta aina jotain, mutta jos genre, artisti ja jopa levyn valmistusmaakin on näin tarkkaan rajattu kuten Levyhyllyssä, niin silloin voi sanoa, että vähäisempää on tarjonta. Kaikkia hyllyssä olevia UK-variaatioita ei edes itse ulkoa muista, niin ostopäätöshetkellä merkitsee vain erityisen hieno kunto. Kokoelmaa voi aina upgreidata kunnon suhteen. 
Messuilla osui käteen loistokuntoinen A Collection Of Beatles Oldies -LP. Kansi ja sisäpussi olivat UK, mutta itse levy oli Suomipainos. Paketti on kaikin puolin varsin erikoinen. Kansi on Garrod & Lofthouse Ltd., kolmella flipbackillä varustettuna. Kannen etupuolen oikeasta yläkulmasta puuttuu teksti: "stereo". Kansi on siis jotakuinkin vuodelta 1969. Monet UK yhden laatikoidun EMI-logolla varustetut 1969 painokset ovat ilman stereo (tai mono) merkintää ja suuri osa juuri kolmella flipbackillä. Kahden flipbackin kansia on painettu hyvin pieni määrä ja ne sijoittuvat vuoden1972 tienoille. Vuoden 1973 painoksissa ei enää ollut flipbackejä. 
Sisäpussi on Applen oma, jollaisen olen tavannut vain parissa levyssä, joista ainakin toinen oli Let it Be UK originaali vuodelta 1970.

Itse vinyyli on suomalainen kelta-musta Parlophone, eli ensimmäinen painos. Jos ja kun tämä paketti on alkuperäisessä asussaan, voi ajatella tämän olevan vuoden 1969-1970 painos. Sinänsä ei yllätä, sillä kelta-mustaa painettiin Suomessa vielä 70-luvun alussa. Yhden EMI-laatikon versio, eli suomen 2. painos tuli perässä, en kyllä tiedä minä vuonna. Arvelen, että 70-luvun alkupuolella kuitenkin. 
EMI Parlophone UK-prässäysten kaltaisia mother/stampers-koodeja ei ole vaan ainoastaan, kuten jossain muissakin sopimuspainoksissa: joku mother. Se ei kerro allekirjoittaneelle mitään, kenties joku muu tietää paremmin?

Käsittääkseni kaikissa 1. ja 2. painoksen Suomipainoksissa on virhe etiketissä. 1-puolen 6. biisi (6. ei edes ole näkyvissä) on kirjoitettu "YEASTERDAY". 
Näitä on olemassa kahdenlaisia 1. painoksia. Toisessa lukee (etiketin oikeas laita) "ALLA RÄTTIGHETER FÖRBEHÅLLES..." ja tässä toisessa: "ALL RIGHTS OF THE MANUFACTURER...". Vähän sama kuin Ruotsin omassa kokoelmalevyssä The Beatles' Greatest Hits. Molempia löytyy. Tämän syvällisemmin en uskalla tätä analysoida.
Hienoa kuitenkin laittaa hyllyyn lähes MINT-kuntoinen 60-luvun lopun Suomi-LP. Harvoin näitä edes näkee tämän kuntoisina. Hinta oli niin halpa, ettei sitä kehtaa edes sanoa. Kerrankin näin. Keravalle terveisiä.

Harvinaisuus: 2

Kannen etupuoli

Kannen etupuoli

Kannen selkämys (spine)

Takakansi

Takakansi, G & L

Sisäpussi, Apple

Sisäpussi, Apple

Sisäpussin toinen puoli, Apple

1-puoli

1-puoli

1-puoli

1-puoli, "YEASTERDAY"

1-puoli, matriisi

1-puoli, "mother"

2-puoli

2-puoli

2-puoli, matriisi

2-puoli, "mother"