perjantai 25. maaliskuuta 2016

Please Please Me –LP (UK 6th pressing) STEREO

UK 6th pressing 1965-68, Parlophone PCS3042
Mothers, stampers: 1AP, 1AR
YEX94-1 / YEX95-1
disc weight: 142 g
Inner sleeve: EMI black/white advertising (1966-1970)

Paluu kaikista oleellisimpaan, eli UK 60-luvun variaatioiden maailmaan. Please Please Me-LP UK 6. painoksen stereovariaatio merkitään levyhyllyyn. Kuukauden alussa tuli edellinen stereo PPM-täydennys ja paneuduin asiaan sen verran hyvin, että aloin etsimään uutta variaatiota heti, kun ne vielä ovat hyvin muistissa. Ainakin seitsemän eri variaatiota tästä 6. stereopainoksesta on tiettävästi olemassa. 

Kaikin puolin loistava kirja Spizer/Daniels: Beatles For sale On Parlophone Records on juuri tässä kyseisessä painoksessa hieman epäselvästi tulkittava. Kirja esittää eri variaatioerot lähinnä tekstien "6. ASK ME WHY" ja sen alapuolella olevan "7. PLEASE PLEASE ME" -tekstien keskinäisellä kohdistumisella ja tarkemmin ottaen kirjasta voi siis poimia tekstin "7." kohdistumista yläpuolen tekstin sanaan "ME". Epäselvällä tarkoitan sitä, että kahden eri variaation "7." ja "ME" voivat olla tismalleen samalla tavalla keskitetty, mutta ovat silti selkeästi eri variaatiot kun vertailee tekstejä kokonaisvaltaisemmin. 

Voisi vertailla lisäksi esimerkiksi ensimmäisen rivin "1. I SAW HER STANDING THERE" ja sen alapuolella olevan "Songs" -sanan keskinäistä paikkaa ja tueksi vielä "6. ASK ME WHY" verrattuna sanaan "Mecolico". No, toisaalta tekstien vertailukohdaksi voi ottaa useampiakin kohtia ihan ilman kirjaakin. Tässä tarvittaisiin ainakin kaksi, sillä pelkän "7." vertaaminen ei ihan riitä, ainakaan allekirjoittaneelle. 

Sen sijaan, että olisi kaksi eri tekstikohtaa, kirja vertailee 1-puolta osoittavan numeron "1" sijaintia, joka on mielestäni hieman hakoteille ajautumista. Sivunumeroiden kohdistamisen vertailu ei mielestäni sovi variaatioiden etsimiseen. Ehkäpä pelkästään lisäinformaatiomielessä se voi olla tietenkin mukana. Kirjan kirjoittajilla on kyllä maailman paras tieto ja näkemys kaikista The Beatlesin levyistä, joten em. tavalle voi löytyä ihan tarkoituksellinen syykin. Ohessa levyhyllyn 6. painoksen variaatiot, jotka on kyllä helppo erottaa toisistaan kirjan ohjeilla ja lisäksi em. Levyhyllyn vertailulla:


UK 6. painos, vrt. "7." ja "ME"
UK 6. painos, vrt. "7." ja "ME". Suurin ero edelliseen: "6." ja "Mecolico"
UK 6. painos, vrt. "7." ja "ME", mutta myös "1." ja "Songs"

Levyhyllyn 60-luvun PPM stereopainokset:

1. painos 1G, 1R (171 g)
3. painos 1P, 1G (162 g)
3. painos 1P, 1G (171 g)
4. painos 1GM, 1L (160 g)
4. painos 1GO, 1T
5. painos 1GP, 1GP (siirtymävaiheen painos)
5. painos 1GL, 1RR
6. painos 1AR, 1RT
6. painos 1AP, 1AR
6. painos 1AO, 2MD
7. painos 2MG, 1AT
8. painos 2OL, 2OL

Dokumentoituja 1960-luvun PPM stereovariaatioita on ainakin 25 kpl, vaikka edellisessä blokirjoituksessa laskin niitä olevan 26 kpl. Nyt levyhyllyssä on 12 kpl. Variaatioiden kannalta hankalimmat ovat UK 4. painos kuudella variaatiolla  ja tämä 6. painos, peräti seitsemällä variaatiolla. Suurin ongelma lienee kuitenkin UK 2. painos. Sitä on tarjolla äärimmäisen harvoin ja hinta on useimmiten kipurajan yläpuolella.

Harvinaisuus: 2


Levyhyllyn PPM stereopainokset pienellä "stereo"-sanalla (6.-8. painokset)


Levyhyllyn PPM stereopainokset pienellä "stereo"-sanalla (6.-8. painokset)


Kannen etupuoli


Takakansi


Takakansi, G & L


Sisäpussi, musta mainospussi 1966-1970


1-puoli


2-puoli

Aiemmin hyllyssä ollut, 1-puoli


Aiemmin hyllyssä ollut, 2-puoli


Aiemmin hyllyssä ollut, 1-puoli


Aiemmin hyllyssä ollut, 2-puoli