sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

John Lennon Plastic Ono Band: Give Peace A Chance / Remember Love (UK 2nd pressing 1969) NCB, R5795

UK 2nd pressing 1969, Apple 13
mothers, stampers: 6GGP, 7GPA
APPLE13 A-1 / APPLE13 B-1
Sleeve: Picture sleeve

Levyhyllyyn John Lennonin debyyttisinglen UK 2. painos. UK 1. painos oli vielä tekstillä ”SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE…”, joka jäi pois kesällä 1969. Suurin osa GPAC-singleistä ilmestyi ilman tekstiä, joka on siis mielestäni 2. painos. Vaihdos tehtiin tiettävästi kesken painamisen. UK 1. painos on harvinaisempi, sillä suurin osa prässättiin ilman SIUK-tekstiä. Lisäksi eroa on etiketin vasemman puolen teksteissä. 1.painoksessa vasemmalla on “Northern Songs” ja 2. painoksessa: “Northern Songs NCB” tai sama kuin 1. painoksessa, eli “Northern Songs”. Toiseen painokseen lisättiin EMI:n kataloginumero R5795, mutta ilman sitäkin voi 2. painoksen löytää.

UK 1. painos, SIUK, Northern Songs
UK 2. painos, Northern Songs NCB, R5795

Kansia on kahdenlaisia. Semi glossy ja matte, eli puolikiiltävä ja matta. Levyhyllyssä olevissa singleissä puolikiiltävä on 1. painoksen singlessä ja matta 2. painoksessa. En osaa sanoa, onko sama loogisuus muissakin UK 1. ja 2. painoksen singleissä.


Puolikiiltävä (vas.) ja matta (oik.)

Puolikiiltävä (vas.) ja matta (oik.)


Edellisessä GPAC UK 1.painoksen blogipäivityksessä oli osa tiedoista hyvinkin puutteellisia ja lisäksi mainitsin yksityiskohtia olemassa olevasta demosta, jota nyt en sitten mitenkään löydä ja epäilenkin sen olemassaoloa. Yritän löytää sen tekstin lähteen myöhemmin. Varsin selvältä kuitenkin vaikuttaa, että John Lennonin ensimmäinen soolotuotannon demosingle tehtiin vasta singlestä Power To The People, vuonna 1971. Välillä menee levyt ihan sekaisin kun pyörittelee niitä mielessään. Yritän olla tarkempi.

GPAC UK singlediskografia 1969-1972 on osapuilleen tällainen:

1.painos: SIUK, Northern Songs, push-out
1.painos: SIUK, Northern Songs, push-out variaatio
1.painos: SIUK, Northern Songs, solid centre
1.painos: SIUK, Northern Songs, solid centre variaatio
2.painos: Northern Songs, solid centre
2.painos: Northern Songs NCB, R5795, push out
2.painos: Northern Songs NCB, R5795, push out variaatio
2.painos: Northern Songs NCB, R5795, solid centre
2.painos: Northern Songs NCB, R5795, solid centre variaatio
3.painos: Northern Songs NCB, R5795, push out, polo ring
3.painos: Northern Songs, push out, polo ring
4.painos: Northern Songs, push out, polo ring + extra ring


Tusinan verran näitä pitäisi siis (ainakin) hankkia, jotta voisi sanoa omistavansa kaikki UK originaalit painokset ja niiden variaatiot. Painos -sanan voisi tietenkin vaihtaa etiketti -sanaksi. Hyvin vaikea sanoa miten ja missä tarkassa järjestyksessä nuo ilmestyivät ja onko kyseessä ihan eri painos vai vain etikettimuutos kesken painoksen. Polokaulus on selvä: se osoittaa vuosia 1972-1973. SIUK-tekstillä varustettuja etikettejä prässättiin levyihin samaan aikaan kuin muitakin, siitä on osoituksena varsin myöhäisetkin mother/stampers –koodit. On lisäksi aika todennäköistä, että Northern Songs NCB ja R5795 lisättiin toiseen etikettiin. Kolmannesta painoksesta (polokaulus) löytyy sitten molemmat etikettivariaatiot. Ei kuitenkaan ihan yksiselitteistä siis.


Harvinaisuus: 1,5-

Hyllyn GPAC-singlet


Kannen etupuoli


Takakansi


A-puoli


A-puoli, matriisi


B-puoli


B-puoli, KT-verokoodi


B-puoli, matriisi