lauantai 25. lokakuuta 2014

Please Please Me / Ask Me Why (UK 1st pressing)

UK 1st pressing 1963, Parlophone R4983
mothers, stampers: 1GD, 1A
7XCE 17217-1N / 7XCE 17218-1N
sleeve: Parlophone colored wavy stripes

Hieman parempikuntoinen PPM UK 1. painoksen single oli hakusessa ja sopivasti sellainen sitten tulikin, sillä tarjontaa on lähes jatkuvasti. Näitä puna-hopea-etikettejä on vain kaksi erilaista. Muita variaatioita ei ole. Selvästi siis helpompaa verrattuna Love Me Do:n punaiseen etikettiin, josta variaatioita löytyy peräti kahdeksan.
Kahden punaisen PPM-singlen ero on siinä, että etiketin oikealla puolella, Parlophone-logon alla joko on teksti ”MADE IN GT. BRITAIN” tai sitten sitä ei ole. Ilmeisesti teksti lisättiin myöhemmin. Tuskin sitä ainakaan tarkoituksellisesti poistettiin, sillä silloin levystä ei olisi selvinnyt alkuperämaata ja se olisi kaikin puolin poikkeuksellista. Kaikista originaaleista The Beatles UK-painoksista löytyy painosmaa MADE IN GT. BRITAIN (tai sitten myöhemmin: Mfd. In U.K.). Sama virhe tehtiin jo painettaessa LMD-singleä. Vähän erikoista, että se toistui PPM:ssa.
Jos katsoo Levyhyllyn PPM-singlejä, niin mothers/stampers-koodeista huomaa, että aika lailla samaan aikaan painettiin molempia etikettejä. Ei siis ole ollenkaan varmaa, että ilman MIGB-tekstiä on aikaisemmin painettu kuin tekstillä varustettu. Pääsääntöisesti tiettävästi näin olisi, mutta hyvin nopeasti rinnalle tuli MIGB.

1L, 2GG (with MIGB)
1GG, 2H (without)
1GD, 1A (without)

Syy miksi PPM punaisia etikettivariaatioita on vain kaksi, vaikka kyseessä oli ensimmäinen UK nro 1. single, on selvä: Parlophone päivitti etiketin musta-hopeaksi kesken painamisen. Siksi PPM punainen etiketti on harvinaisempi kuin LMD:n punainen.
Itse asiassa onkin niin, että Love Me Do:n musta etiketti on paljon harvinaisempi kuin originaali punainen. SIUK-tekstillä varustettu musta-hopea lienee harvinaisin.

Kansi on tässä TYPE 2, eli Parlophonen coloured wavy stripes, mutta se voisi olla myös TYPE 1 eli Parlophone Blue, red, yellow and green, vähän sellainen timantin muotoinen kansi. Jostain syystä Levyhyllyn Love Me Do:t ovat TYPE 1 ja PPM TYPE 2 kansissa. Spizerin kirjassa asiat on esitetty juuri päinvastoin. No, molemmat kannet ovat varmasti juuri yhtä oikeita näihin singleihin. Parlophonen seuraava kansi eli vihreä se ei voi olla. Vihreän kannen sisällä on sitten vain musta-hopea etiketti. 


Kun oppisi joskus vielä ottamaan hyviä kuvia. Pari kuvaa päältä ja loput viistosta, värit näyttävät ihan erilaisilta. Ehkä tuo suoraan päältä kuvaa kuitenkin parhaiten etiketin oikeaa väriä.


Harvinaisuus: 2,5+

PPM UK 1. painoksen singlet

1-puoli

1-puoli

1-puoli

2-puoli

2-puoli

2-puoli