perjantai 17. lokakuuta 2014

Twist And Shout -EP (UK 1st pressing)

UK 1st pressing 1963, Parlophone GEP8882
mothers, stampers: 3OR, 4HH
7TCE762-1N / 7TCE763-1N

Twist And Shout UK 1.painoksen EP on yksi yleisimmin tarjolla olevista originaaleista Parlophone GEP-sarjan levyistä. Sitä on painettu paljon ja variaatioita on. 


Ennen SIUK:n ilmestymistä keskiöön (joka on siis 2. painos), oli painettu kaksi erilaista etikettiä, jotka erottuvat toisistaan helpoimmin levyn otsikkotekstin ”TWIST AND SHOUT” ollessa ihan ensimmäisessä julkaisussa kapea ja pienempi kuin toisessa variaatiossa. Jälkimmäisessä on sans-serif-fontilla kaikki muu paitsi kataloginumero ja levyn otsikko. Ensimmäisestä etiketistä löytyy yhdeksän erilaista variaatiota ja jälkimmäisestä etiketistä neljä, yhteensä siis ainakin 13 kappaletta. On lähes mahdoton työ hankkia ne kaikki, sillä erot variaatioiden välillä ovat pääosin minimaalisen pieniä.

Nyt hankittu on 1. painoksen variaatio numero IV. Kun tätä oikein tarkasti katselin, niin huomasin jo ennen ostoa, että etiketissä on eroa Levyhyllyssä jo aikaisempaan variaatio IV:een.
Jos etikettejä tarkastelee vierekkäin, niin voi huomata, että 1-puolen levyn otsikko on eri linjassa 1. biisin kanssa. Sen voi huomata ehkä helpoimmin siitä, että otsikon TWIST AND SHOUT D-kirjain on suoraan 1. biisin TWIST AND SHOUT,  T-kirjaimen päällä, kun se toisessa (MKT-tax code) on ennen T-kirjainta.
Kyseessä ei siis ole ihan sama etiketti, vaan variaatio. Mainitut yhdeksän eri variaatioita ei ole tarkasteltu tällä tavoin otsikon mukaan vaan etiketin vasemmalla puolella olevien tekstien:

SHERWIN M.
BIEM/NCB
MECOLICO
AMBASSADOR
MUSIC

keskinäisillä kohdistuksilla ja erot ovat osin minimaalisia. Voi siis olla, että variaatioita löytyy enemmänkin.
Tämän tarkemmin en ala analysoimaan ja selvittelemään. Mikään näistä variaatioista ei ole toistaan harvinaisempi ja kyseessähän on tosiaan yksi yleisimmistä EP-levyistä. Painosten variaatiot selittyvät varmaankin sillä, että tämä oli yhtyeen ensimmäinen EP-levy ja etukäteen ei osattu varautua sen olevan 21 viikkoa UK-listaykkösenä ja 64 viikkoa yhtäjaksoisesi listoilla. Etikettejä ja levyjä painettiin ehkä sitä mukaa kun tilauksia sateli eri puolelta maata..

Harvinaisuus: 1


Levyhyllyn 1.-3. painoksen EP:t

Kannen etupuoli

Takakansi

Takakansi, Garrod

1-puoli

1-puoli

1-puoli (D ja T päällekkäin)

2-puoli, KT-verokoodi

Aiemmin hyllyssä oleva, 1-puoli MKT-verokoodi

Aiemmin hyllyssä oleva, 1-puoli (D ennen T-kirjainta, ei päällekkäin)