sunnuntai 14. joulukuuta 2014

John Lennon: Happy Xmas (War Is Over) / Imagine (UK/EU pressing 2003) green vinyl

UK/EU pressing 2003, Apple R6627
mothers, stampers: n/a
R6627-A-1-1 ADAM / R6627-B-1-1
Sleeve: picture sleeve

Levyhyllyyn odotellaan John Lennonin singleä Happy Xmas, jonka saapuminen kestänee jonkin aikaa postin jouluruuhkassa. Vuoden 1972 UK-painos on puuttunut hyllystä, niin kuin melkein kaikki muutkin Lennonin originaalit soolosinglet.
Odotellessa postia kaivoin esille jälkipainoksen, jonka ostin joskus aikanaan jostain. Kyseessä on näköjään rajattu painos, vinyylin ollessa kuten originaalissa: vihreä. 1-puolella soi uudelleen remasteroitu Happy Xmas, mutta kakkospuolelle on vaihdettu Imagine. Originaalissa 2-puolella on Yoko Onon Listen The Snow Is Falling.

Happy Xmas UK-singeä on siis julkaistu useampia kertoja. Aivan ensimmäinen painos oli kuvakannellinen ja vinyylin väri vihreä. Etiketissä John Lennonin kasvokuva muuttuu Yoko Onon kasvoiksi. Ensimmäinen painos myytiin loppuun varsin nopeasti. UK 2. painos oli samanlaisella etiketillä, mutta vinyylin väri vaihdettiin mustaan. Toista painosta näkee kaupan mustalla Apple-pussilla, kuvakannella ja ihan tavallisella valkoisella singlepussilla. En osaa sanoa, loppuivatko kuvakannet missä vaiheessa.
Mainittakoon, että singlen piti ilmestyä Englannissa kuten muuallakin jo vuoden 1971 jouluksi, mutta riita Northern Songsin kanssa Yoko Onon rojalteista (tai jostain) viivästytti julkaisua vuodella ja se saatiin myyntiin vasta 9. joulukuuta 1972.

EMI/Parlophonen jälkipainoksilla ilmeisesti mentiin vuoteen 2003 asti, jolloin tuli tämä limited edition vihreä vinyyli. En osaa edes arvailla kuinka mones painos tämä on, sillä 70-80 luvuilla single oli useampia kertoja listoilla joulun aikaan. Käytännössä sitä varmaan painettiin jokaiseksi jouluksi jonkinlainen määrä. Niitä singlejä löytyy sekä push-out-centernä että solid centernä. Aivan ensimmäisessä ja kenties toisessakin painoksessa vinyylin deadwaxissa (soittoalueen ulkopuolella) on kaiverrettuna a-puolelle: HAPPY XMAS – PORKY ja B-puolelle: AND NEW YEAR - PECKO -

Olen sitä mieltä, että Yokon biisi olisi ihan hyvin saanut jäädä myös jälkipainoksen B-puoleksi. Listen The Snow Is Falling sopii ihan hyvin joulun aikaan, eikä se ole onneksi siitä ihan hirveimmästä päästä Onon tuotantoa. Imagine kun on julkaistu niin usein ja kaikissa mahdollisissa formaateissa, mutta siis joo kun tämä single osaltaan promoaa Lennon Legend- kokoelma-albumia, niin varmaan loogista, että singlen molemmat puolet ovat albumiraitoja.


Harvinaisuus: 1


Kannen etupuoli

Takakansi

1-puoli

1-puoli

2-puoli