sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Something New -LP (Dutch 1st pressing) EXPORT

HOL 1st pressing 1965, Parlophone CPCS101
Mothers, stampers: 1, 1
YEEX7-B12, YEEX8-B12
disc weight: 156g
Inner sleeve: Plain

Kuten aiemmin on jo tullut todettua, Something New -exportalbumi on yksi Levyhyllyn suosikeista. Vielä puuttuu varsinainen 1. painos, jossa etikettiä kiertävä teksti alkaa sanoilla ”THE PARLOPHONE CO. LTD…” (ilman SIUK-virhepainamaa). Jostain syystä niitä on tullut harvoin vastaan, ainakaan järkevän hintaisina. Kaikki muut SN UK-variaatiot ovatkin jo hyllyssä. UK-versiota odotellessa, hankin Levyhyllystä vielä puuttuneen CPCS101-exportin.


Hollannissa julkaistiin samaan aikaan UK 1. painoksen kanssa paikallisen EMI Parlophonen toimesta myös export. Kannet toimitettiin Englannista, joten ne ovat tyypilliset G&L flipback-kannet. Levyn matriisit ovat kuten englantilaisessa YEEX7-B12, YEEX8-B12. Mothers ja stampers-koodi on osin puutteellinen, sillä vain mother-numero löytyy ja se on molemmilla puolilla 1. Stampers-kirjaimia ei ole.


Erikoista tässä levyssä on 1-puolen etiketistä paistavat, koholla olevat merkinnät OCT ja L1, L1, jotka ovat etiketissä peilikuvana. Niiden alkuperää tai tarkoitusta ei tiedetä. UK-foorumilla asiaa kysyttiin, mutta kukaan ei osannut arvailla. Yleensä tässä levyssä ei ole tuollaisia koodeja, tämä on siinä mielessä individuaali.

Etiketissä on myös kirjoitusvirhe, biisissä When I Get Home Lennon-McCartney on kirjoitettu Lennon-MacCartney. Virhe lienee kaikissa 1. painoksen etiketeissä, joten se ei ole ainutlaatuinen. Vaikka tämä levy on varmaan käytännössä harvinaisempi kuin UK originaalit (pois lukien SIUK-virhepainama), ei se arvoltaan yllä ihan samalle tasolle.

Herää kyllä kysymys, että mihin Hollanti halusi tätä exporttia viedä? Arvelenkin, että kyseessä on pikemminkin oman maan pienimuotoiseen levitykseen tarkoitetusta julkaisusta etenkin kun tuohon aikaan kaikki The Beatles-levyt menivät kaupaksi. Olihan tässä ainakin kolme biisiä, joita sai vain singleinä: Slow Down, Matchbox ja Komm, Gib Mir Deine Hand, muiden biisien ollessa albumilta A Hard Day’s Night. Ei siis liene yllätys, että tämäkin levy hankittiin Warmenhuizenista, Hollannista. 
Virallisesti tämä on siis kuitenkin Hollannin vientituote johonkin tai joihinkin Euroopan maahan/maihin, alkuvuodesta1965. 

Hollantilainen export painaa hieman enemmän kuin englantilaiset kolleegansa.

Joka tapauksessa mielenkiintoinen lisä Levyhyllyn SN-exporttien kokoelmaan, johon se istuu hyvin.

Harvinaisuus: 3


Etupuoli

Takakansi

1-puoli

1-puoli, "OCT L1 L1"

2-puoli