sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Something / Come Together (UK 1st pressing) SOLID CENTRE

UK 1st pressing 1969, Apple R5814
mothers, stampers: 2GD, 3GP
7YCE 21369-1U / 7YCE 21370-1U
Sleeve: Apple glossy

Levyhyllyn singleosastoon etsitään puuttuvia variaatioita. UK Something-singleä ei ole ilmestynyt originaalina kuin yhdellä etiketillä, ilman variaatioita. Levyhyllyssä on siis originaali Something, mutta vain solid-centrenä. Push-outit taidettiin valmistaa vain tilausten perusteella ja oletuksena oli tuolloin solid-centre.
Syy miksei sitä ole hyllyssä, on varmaankin se että niitä on painettu melko vähän ja tarvitsisin saada aukottoman selvyyden siitä, että kyseessä on todellakin vuoden 1969 painos. 

Something on ensimmäinen single, josta teksti: ”SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE…” jäi pois.

Tunnusmerkit 1. painoksen singlelle:

- Omena on tummanvihreä (ei vaaleampi tai jopa keltaista lähentelevä)
- ℗ -merkki on pieni (myöhemmissä isompi)
- Matriisi on 7YCE 21369-1U / 7YCE 21370-1U
- Mothers ja stampers –koodit suhteellisen pieniä, ainakin yksinumeroisia
- Singlen reuna ei ole terävä
- Ei poolokaulusta tms.

Levyhyllyn solid centre täyttää nuo tunnusmerkit. Hieman hankalampaa onkin sitten löytää push-out. Joissain diskografioissa on esitetty kuva nuo tunnusmerkit täyttävästä push-outista, mutta siinäkin on polo-ring B-puolella. Mielestäni 1969 originaalissa ei voi olla poolokaulusta, joka on tyypillinen 1970-luvun alun painoksissa. Monesti omena on liian vaalea. 1976 painoksessa (virallisesti UK 2. painos) ℗ -merkki on suurempi ja omena on huomattavan vaalea. Vielä 1982 painoksissa matriisi on edelleen sama, joten yksistään siitä ei voi päätellä mitään. Arvelen, että on olemassa joku välipainoskin, esim. juuri tuo polokauluksinen, jossa on tumma omena.

Kansi on Applen kiiltävä, hyvin ohutta materiaalia oleva die-cut pussi. Yläreuna ei ole aaltoileva, kuten ensimmäisissä Applen mustissa pusseissa. Yleensä nämä pussit ovat revenneitä tai hyvin ruttuisia.

Ohessa siis Levyhyllyssä jo oleva Something / Come Together UK 1. painoksen single, jossa on kiinteä keskiö. 

Harvinaisuus: 1,5+

kansi Apple glossy

kansi Apple glossy

1-puoli

2-puoli