perjantai 26. toukokuuta 2017

All My Loving (UK 1st pressing) cover printing error + side 1 label variation

UK 1st pressing 1964, Parlophone GEP8891
mothers, stampers: 5GRM, 4GRP
7TCE790-1N / 7TCE791-1N
picture sleeve

UK 1. painoksen All My Loving EP-levy oli jo hyllyssä, mutta tällä kertaa huomio kiinnittyi kanteen. Kannen yläosan oranssin värin puute on aiemminkin huomattu värivirhe, joka ilmeisesti vaihtelee nyt hankitusta noin 75 % vaaleasta aina 100 % valkoiseen. Arvailen, että tässä kävi vain virhe tehtaalla ja oranssi väri loppui kesken painamisen. Virheellinen kansi sitten jopa laminoitiin ja laitettiin markkinoille. Voisi kuvitella, että suurin osa kuitenkin jäi tehtaalle, sillä aika helposti värivirhe on havaittavissa. 


Ylempänä virheetön ja alla noin 75 % vaalea yläosa

Tietyllä tavalla ainutlaatuisen kannen lisäksi etiketin 1-puoli oli mielenkiintoinen. Spizer/Danielsin kirjassa UK 1. painoksen AML EP:n 1-puolen etikettivariaatioita ei pitäisi olla ollenkaan, vaan yhdellä ja samalla mentiin, vaikka 2-puolen etikettiä muutettiin useammankin kerran. 2-puolesta on jopa kuusi variaatiota. 
Nyt löytyi siis 1-puolen variaatio, jonka voisi kuvitella olevan ihan ensimmäinen painettu. Yleisesti nyrkkisääntönä voi pitää sellaista, että päällekkäin olevien rivitysten tekstien uudelleen keskityksillä haettiin enemmän säännönmukaisuutta ja esimerkiksi rivitysten vasemman linjan tasausta tai sitten rivitekstejä keskitettiin keskeltä. Tekstien painaminen taisi olla hankalaa puuhaa, sillä noita asioita hierottiin ainakin EMI:n toimesta läpi koko 60-luvun.
Näissä kahdessa etiketissä on siis marginaalisen pieni ero, teksti: "D. JAMES" on tässä nyt hankitussa enemmän vasemalla kuin aiemmassa variaatiossa, joka piti olla siis se ainoa.  Vaikuttaa siis siltä, että D. JAMES on korjattu toiseen variaatioon. Ohessa erot:


D. JAMES vasemmalla (ehkä ihan ensimmäinen)
D. JAMES tasattu NCB/BIEM kanssa

1-puolen etikettivariaatioita on siis ainakin kaksi. Arvelen, että niitä löytyy lisää kun osaa hakea oikeaa asiaa. Mielenkiintoista kyllä sekin, että tämänkin takakannessa on teksti "Front cover photograph: Robert Freeman", joka siis pitäisi puuttua aivan ensimmäisistä kansista (virhepainos). levyhyllyn molemmat 1. painosten kannet ovat ko. tekstillä, mutta 2. painoksen yhdestä variaatiosta se puuttuu. Kannet, vinyylit ja etiketit kaiketi menivät tässäkin levyssä hieman sekaisin työvaiheessa. Voisinhan toki vaihtaa  kannet keskenään, niin olisi sitten kaikkien taiteiden sääntöjen mukainen 1. painos. Paitsi, että vinyylin mother/stamper -koodi ei kuitenkaan ole missään näissä ihan alkupäätä.

Harvinaisuutta on vaikea arvioida, sillä vaikka tässä yhdistyy värivirhe ja variaatio niin superharvinaiseksi luokittelu olisi melkoinen ylilyönti, sillä myös keräilijöiden kiinnostus painaa arvioinnissa. Kovimmat keräilijät haluavat kakki mahdolliset variaatiot ja kansien virheet, mutta yleisesti näitä ei varmaankaan pidetä ns. kovin tärkeinä hankintoina, joihin oltaisiin valmiit satsaamaan. Pikemminkin haetaan mieluummin kannnen ja levyn osalta uudenveroista ensipainamaa. Popsikessä on yksi toteutunut kauppa, jossa 100 % vaalean yläosan VG-kuntoinen kansi levyineen on myyty £300 hinnalla. Eli joitain keräilijöitä siis kiinnostaa. 

Harvinaisuus: 2+


Hyllyn 1. ja 2. painoksen AML EP:t

Kannen etupuoli

Takakansi

1-puoli

2-puoli

1-puoli, aiemmin hankittu

2-puoli, aiemmin hankittu