mothers, stampers: 1T, 1GM
7TCE 904-1 / 7TCE 905-1
solid centre, picture sleeve
UK 1st pressing 1965, Parlophone GEP8952
mothers, stampers: 1O, 1P
7TCE 904-1 / 7TCE 905-1
push-out centre, picture sleeve
Harvinaisin The Beatlesin UK EP-levyistä on varmasti kiistatta Nowhere Man vuodelta 1965. Asia ei ole kuitenkaan ihan niin yksinkertainen. Suurin osa 1963-1965 EP-levyistä painettiin irrotettavalla keskiöllä (push-out centre) ja huomattavasti pienempi osa kiinteällä keskiöllä (solid centre). Nowhere Man on toki harvinaisin irrotettavien keskiöiden sarjassa, mutta oman lukunsa muodostavat sitten kiinteät keskiöt. Kiinteitä keskiöitä painettiin pääosin vuosina 1966-1968 ja yleisemmin vuonna 1969. Harvinaiset ovat siis niitä, jotka on painettu ennen vuotta 1969.
Ohessa on jonkinlainen luettelo harvinaisimmista UK EP-levyistä. Luettelo ei ole varmastikaan täydellinen, mutta tässä tulee tunnetuimmat harvinaisuudet:
Kiinteällä keskiöllä ja etikettiä kiertävällä tekstillä "THE PARLOPHONE CO. LTD..." ja ilman tekstiä "SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE..." ilmestyivät seuraavat EP-levyt:
-Beatles No. 1
-All My Loving
Kiinteällä keskiöllä ja etikettiä kiertävällä tekstillä "THE GRAMOPHONE CO. LTD..." sekä "SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE..." -tekstillä ilmestyivät seuraavat EP-levyt:
-Twist And Shout
-The Beatles' Hits
-Beatles For Sale
-Beatles For Sale No.2
-The Beatles' Million Sellers / Golden Discs
-Nowhere Man
Huom. melko tyypillinen kiinteän keskiön EP on vuoden 1969 painosta, jolloin etikettiä kiertää teksti "THE GRAMOPHONE CO. LTD..." ja teksti "SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE..." on jo jäänyt pois. Pitää siis olla hieman tarkkana jos hakee nimenomaan harvinaisempaa 1966-1968 painosta.
Ohessa kuvat levyhyllyn push-out centrestä ja tästä nyt hankitusta solid centrestä. Irrotettavan keskiön 2-puolen mother/stamper on varsin erikoinen. Se näyttää ihan 1XP -koodilta. XP on kyllä harvinainen verokoodi, mutta ei voi olla stampersin paikalla. Ilmeisesti kyseessä on kuitenkin vain ruksilla peitetty harhalyönti ja P. Oletettavasti koodi on siis 1O, 1P.
Miksi tämä solid centre on siis UK 2. painos, vaikka kyseessä on etiketiltään, kanneltaan ja matriisiltaan tismalleen sama kuin push-out? Jopa mother/stamper -koodit ovat tässä solid centressä ihan alkupäätä (1T, 1GM). No, vastaus lienee vain se, että solid centrejä alettiin painaa hieman yleisemmin vasta 1966-1968. KT-verokoodia ei löydy keskiöstä kun taas push-outissa se on. Ei siis vissiin epäilystä, useimpien mielestä tämä on UK 2. painos.
Yhtä kaikki, erittäin tervetullut, harvinainen ja hienokuntoinen täydennys hyllyn UK EP-osastoon.
Harvinaisuus: 3+
Hyllyn UK1. ja 2. painos |
Kannen etupuoli |
Takakansi |
1-puoli, kiinteä keskiö |
2-puoli, kiinteä keskiö |
1-puoli, irrotettava keskiö |
2-puoli, irrotettava keskiö |
2-puoli, stamper XP or P? |
2-puoli, stamper XP or P? |