tiistai 12. kesäkuuta 2018

Beatles VI -LP (UK 1st pressing) EXPORT with SIUK, no tax code

UK 1st pressing 1966-1969, Parlophone CPCS104
Mothers, stampers: 1M,1H
YEEX-112-A15 / ST2 2451 YEEX-113-A15
disc weight: 142 g
inner sleeve: Advertising sepia

Beatles VI exportin virhepainos, jonka etiketin keskellä on ylimääräinen teksti: "SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE..." on yksi harvinaisimmista UK-prässäyksistä ja kuuluu todennäköisesti TOP10-sarjaan kaikista UK LP-levyistä. Hyllyssä tällainen oli jo aiemmin, eikä tunnettuja variaatioita ole. Nyt tavoitteena olikin saada parempikuntoinen. Tämä huutokauppa oli kuitenkin hakuammuntaa, sillä kuvat olivat huonoja, tummia ja kaukaa otettuja. Sen verran sai kuitenkin selville, että keskellä luki tuo merkityksellinen SIUK-teksti. SIUK-tekstihän on kaikissa ko. ajan UK-painoksissa, mutta exportit ovat poikkeus. Tekstiä ei koskaan pitänyt painaa pelkästään vientiin toimitettaviin levyihin, sillä kyseessä on vain Britteinsaarille tarkoitettu teksti. 
Vähän alempikuntoinenkin menee hyvin lähelle nelinumeroista lukua, joten pienellä riskillä tuli tehtyä tarjous. Varteenotettavia huutajia oli vain pari ja suhteellisen edullisesti lopulta lähti. Kunto ei kuitenkaan ollut luvattu Very Good vaan enintään GOOD. Eli parempikuntoinen jäi toteutumatta.
Mielenkiinnolla odotin myös mother/stamper-koodia. Tässä se on 1M, 1H ja aiemmassa se oli 1O, 1L. Lisäksi samaa etikettiä on tavattu ainakin koodilla 1M, 1O. Hyvin vaikea siis arvioida painosmäärää, sillä etikettejä näyttää olevan satunnaisesti eri aikaan painetuissa vinyyleissä. Kokemukseni mukaan tätä on tarjolla kuitenkin erittäin harvoin ja uskoisin painoksen olevan korkeintaan tuhansia ja joka saattaa todellisuudessa olla vain satoja. Aiemmin hankittuun on sekin ero, että tässä etiketissä ei ole verokoodia kummallakaan puolella. Aiemmassa sellainen oli 2-puolella. 

2-puoli, ei verokoodia

Aiemmin hankitun 2-puoli, KT-verokoodi

Beatles VI UK exportit painettiin todennäköisesti aika lailla yhtäjaksoisesti, joten siksi luotettavaa aikaisuusjärjestystä ei pysty kertomaan. Kelta-mustia painoksia aikaisempia mother/stamper-koodeja saattaa löytyä vuoden 1969 hopea-mustista etiketeistä, eli levyjä ilmeisesti päästettiin markkinoille kysynnän mukaan vuosina 1965-1969. KT-verokoodi saattaa olla luotettavin tunniste aikahaarukasta. Sen mukaan arvioisin, että tämä levy asettuu lähelle vuotta 1968. On aika erikoista, että virheelliset etiketit säilytettiin tai niitä oli varastossa. Vaikuttaa siltä, että ihan varhaisimmat (1G, 1G) prässäykset ovat ilman virhepainamaa, joten on mahdollista, että virhe tehtiin jopa kesken etikettien painamisen. Menee kuitenkin availuksi. Kovin vaikea levy analysoida tämän tarkemmin.

KT-verokoodin puuttuminen ja aiempaan painokseen erilainen mother/stamper on joka tapauksessa erittäin hyvä syy laittaa tämä harvinaisuus pysyvästi levyhyllyyn.

Harvinaisuus: 4+

Kannen etupuoli

Takakansi

Sisäpussi, advertising sepia

1-puoli

2-puoli

Levyhyllyssä aiemmin ollut Beatles VI UK export SIUK:

1-puoli

2-puoli, KT-verokoodi