lauantai 19. marraskuuta 2016

Hey Jude! -LP (UK 1st pressing) EXPORT, P-CPCS

UK 1st pressing 1970, Apple P-CPCS106
mothers, stampers: 2GH, - GL
matrix: YEEX150-1 / YEEX151-1
disc weight: 146 g
inner sleeve: PATENT NO.1,125,555

Yksi halutuimmista The Beatles UK-diskografian levyistä saatiin melko pitkän odottelun jälkeen levyhyllyyn. UK-exportit ovat jo sinällään melko harvinaisia, mutta niissäkin on eroja. Voidaan heitellä erilaisia arvioita mikä on se halutuin, harvinaisin tai kallein. Palaan tähän myöhemmin, sillä pian on aika tehdä yhteenveto hyllyn UK-exporteista.

Hey Jude! -LP ilmestyi alun perin vain USA:ssa, helmikuun lopussa 1970. Englannissa levy ilmestyi vasta yli yhdeksän vuotta myöhemmin: 11.5.1979. UK EMI kuitenkin painoi levyä heti vuodesta 1970 alkaen, mutta vain ulkomaanvientiin. Osa Apple-etiketin omaavista levyistä toimitettiin importtina "takaisin" Englantiin. CPCS-painoksia on useita, joista vain UK 1. painos on vuoden 1969 yhden laatikoidun EMI-logon etiketillä, kaikki muut Applen levymerkillä. Parlophonen painoksessa on lisäprefiksi P-, tekstin CPCS edessä. 

Apple-etiketillä varustettu CPCS106 on yleisin markkinoillla liikkuva UK-export ja kuriositeettina Parlophonen P-CPCS106 on yksi harvinaisimmista Englannissa painetuista The Beatles-levyistä. Vaikka hinta ei yllä superharvinaisen Yellow Submarinen (Odeon PPCS7070) luokkaan se kuitenkin liikkuu Parlophonen kelta-mustien White Album (P-PCS7067/8) ja Abbey Road (PPCS7088) luokassa ja on todellisuudessa jopa harvinaisempi kuin nämä kaksi.

Tässä levyssä on ensimmäisen kerran kirjoitettu biisi PAPERBACK WRITER virheellisesti PAPER BACK WRITER. Virhe toistui myös sittemmin myös Applen CPCS-painoksissa.

Vaikka kyseessä onkin monella mittapuulla erityinen harvinaisuus, tästä yhden laatikoidun EMI-logon painoksesta on tiedossa peräti kolme erinäköistä prässäystä. Yhdessä on ns. DECCA-tyylinen ylimääräin rengas, mutta jolla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä DECCA:n kanssa vaan on painettu jossain muualla kuin Britteinsaarilla. Tässä tapauksessa UK EMI toimitti kohdemaan levy-yhtiöön vain etiketit ja stampersit, joilla levy voitiin sitten prässätä kohdemaan omalla tehtaalla ja omilla laitteilla. Sopimusta Deccan kanssa ei koskaan olisi tehty näin marginaalisesta määrästä. 
Toinen ulkonäöltään poikkeava prässäys on tästä hyllyyn saapuneesta hieman eroava siinä mielessä, että etiketin ulkoreunan kaulus on koholla ja leveämpi verrattuna tähän painokseen, jossa on myös hieman reunusta, mutta "hillitympi". Kyseessä on UK EMI:n prässäys. Hinnaltaan ja harvinaisuudeltaan kaikki nämä kolme ovat samaa luokkaa. 

Jos takakannen Apple-logon päälle on liimattu kultapohjainen ja punatekstinen Parlophone-tarra, sillä on hintaa nostavaa lisäarvoa. Toistaiseksi koko keräilyurani aikana olen nähnyt vain yhden sellaisen HJ-levyssä. Hyllyssä olevissa AR-exporteissa sellainen on ja se on yleisempää.

Yhtä kaikki, hyllyyn kauan odotettu UK-Export Hey Jude!, joka on taatusti painettu EMI:n tehtaalla. Albumi on eurohinnaltaan useimmiten nelinumeroinen. Jos tällaiseen törmää esim. kirppareilla niin voi onnitella itseään.

Harvinaisuus: 4



Kannen etupuoli

Takakansi

Sisäpussi

1-puoli

1-puoli

1-puoli, matriisi YEEX 150-1

2-puoli

2-puoli, matriisi YEEX 151-1