perjantai 2. joulukuuta 2016

Let It Be -LP (UK pressing) WHITE VINYL EXPORT contract pressing

UK export pressing 1978, Parlophone PCS7096
mothers, stampers: n/a
YEX-773 PCS-7096 SIDE 1 HTM  / YEX-774-PCS 7096 SIDE 2
disc weight: 160 g
inner sleeve: plain white

Jokin aikaa sitten hyllyä täydennettiin UK export keltaisella vinyylillä Magical Mystery Tour. Nyt se saa kaverikseen saman sarjan Let It Be -LP:n. Tämän levyn väri on valkoinen. Toistan osan teksteistä, jotka laitoin jo aiemmin MMT:n yhteydessä.

Tähän sarjaan kuuluvat UK 1978 värivinyyliexportit:

1. Magical Mystery Tour (PCTC 255) keltainen vinyyli
2. The Beatles (White Album) (PCS 7067/8) valkoinen vinyyli
3. Abbey Road (PCS 7088) vihreä vinyyli
4. Let It Be (PCS 7096) valkoinen vinyyli

Yleisen tiedon mukaan nämä värivinyylit painettiin pelkästään ulkomaanvientiin, mutta todellisuudessa näitä myytiin ainakin pieni määrä myös Englannissa ja osa toimitettiin limited edition -tyyppisenä USA:n ja kenties joihinkin muihin maihin. Rajoitettu painos joka tapauksessa on kyseessä, vaikka painosmäärä ei ole tiedossa.

Yleisempi käsitys siis on, että sarja on puhtaasti UK export. Yksi merkki siitä, että levyjä oli myynnissä myös Britteinsaarilla, löytyy levyjen kansista. Kanteen on liimattu pyöreä tarra, jossa on musta teksti: "COLOURED VINYL INCL. EXTRA CHARGE £1.". Tarroja tosin löytyy vain pienestä osasta levyjä, yleisemmin tarraa ei ole. Samaa tarraa on tavattu LIB valkoisessa, MMT keltaisessa ja AR vihreässä. White Albumissa on erilainen tarra.

Kun tutkii vinyyliä ja etikettiä, niin huomaa, että etiketin keskiön ympärys on normaalista EMI:n painoksesta selkeästi poikkeava. Keskiö on huomattavan karhea pinnaltaan ja kaksirenkainen. Onkin varsin todennäköistä, että tämä olisi sopimuspainos. Paras ja sivistynein lukemani arvaus on se, että painospaikkana olisi Orlaken tehdas Dagenham Essexissä. Mitä ilmeisimmin asia voisi olla niin. Kyseessä olisi tällöin ei pelkästään export vaan samalla myös sopimuspainos.
Tätä LIB valkoista on tavattu myös perinteisemmällä keskiöllä. Kyseessä voi olla silloin EMI:n oma painos, mutta skenaariona on tietenkin se, että levy on epävirallinen jälkipainos. En pysty vahvistamaan asiaa, sillä sellaista ei ole hyllyssä. On varmempaa hankkia nämä keskiön tuplarenkaalla.

Harvinaisuus: 2,5


Kannen etupuoli

Takakansi

1-puoli

1-puoli

1-puoli

1-puoli, matriisi

1-puoli HTM

2-puoli

2-puoli

2-puoli

2-puoli, matriisi