keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Magical Mystery Tour -LP (UK 2nd pressing) YELLOW VINYL EXPORT contract pressing

UK export pressing 1978, Parlophone PCTC 255
mothers, stampers: n/a
YEX-959 PCTC 255  “HTM” /YEX-960 PCTC 255
disc weight: 140 g
inner sleeve: Yellow cardboard / plain white

Hyllyä täydennetään hieman harvinaisemmalla Magical Mystery Tour -pitkäsoitolla. Kyseessä on UK 2. painos, keltaisella vinyylillä. Värivinyylinä painettiin samana ajankohtana muitakin. UK 1978 värivinyyliexportit:

1. Magical Mystery Tour (PCTC 255) keltainen vinyyli
2. The Beatles (White Album) (PCS 7067/8) valkoinen vinyyli
3. Abbey Road (PCS 7088) vihreä vinyyli
4. Let It Be (PCS 7096) valkoinen vinyyli

Yleisen tiedon mukaan nämä värivinyylit painettiin pelkästään ulkomaanvientiin, mutta todellisuudessa näitä myytiin ainakin pieni määrä myös Englannissa ja osa toimitettiin limited edition -tyyppisenä USA:an ja kenties joihinkin muihin maihin. Rajoitettu painos joka tapauksessa on kyseessä, vaikka painosmäärä ei ole tiedossa.

Yleinen käsitys siis on, että tämä on puhtaasti UK export. Yksi merkki siitä, että levy oli myynnissä myös Britteinsaarilla, löytyy levyn kanteen liimatusta tarrasta, joita tosin löytyy vain pienestä osasta levyistä. Pyöreässä tarrassa on musta teksti: "COLOURED VINYL INCL. EXTRA CHARGE £1." Samaa tarraa on tavattu ainakin LIB valkoisessa ja AR vihreässä. Lisäksi tiedän muutaman Britin, jotka ovat omien sanojensa mukaan aikanaan ostaneet levyn paikallisesta levyliikkeestä sen ilmestymisajankohtana.

Valitettavasti tämä MMT on sama kuin USA:ssa aikanaan ilmestynyt stereomiksaus, jossa on siis samat fakestereot kuin originaalissakin. Harry T. Moss on remasteroinut levyn, josta osoituksena vinyylin soittoalueen ulkopuolelle kirjoitettu HTM.
Kannen sisällä oleva liite on kopio USA:ssa aikanaan 1967 valmistetusta. Sivulla 24 on ympyröity logo "Printed in The USA", mutta joka tässä on tarkoituksella värjätty piiloon. Oletettavasti liite on siis jälkipainettu Englannissa.

Jos tutkii vinyyliä ja etikettiä, niin huomaa, että etiketin keskiön ympärys on normaalista EMI:n painoksesta selkeästi poikkeava. Keskiö on huomattavan karhea pinnaltaan ja kaksirenkainen. Onkin varsin todennäköistä, että tämä olisi sopimuspainos. Paras ja sivistynein lukemani arvaus on se, että painospaikkana olisi Orlaken tehdas Dagenham Essexissä. Mitä ilmeisimmin asia voisi olla niin. Kyseessä olisi tällöin ei pelkästään export vaan samalla myös sopimuspainos.

Nyt hankitun levyn mukana seurasi kaksi sisäpussia. Ohuesta pahvista tehty kirkkaan keltainen ja tavallinen valkoinen paperipussi. En löydä mistään, että voisiko tuo keltainen olla joskus kuulunut originaaliin? Todennäköisesti ei.

Nykyaikana painetaan kaikenlaisia epävirallisia The Beatles bootleg-värivinyyleitä. Sikäli kun haluaa aidon julkaisun, pitää olla hieman tarkkana. Originaaleja ei loppujen lopuksi kovin monta erilaista ole.

Harvinaisuus: 2,5


Kannen etupuoli


Kannen etupuoli, UK tarra


Takakansi


Takakansi


Kansi avattuna


Kansi avattuna, liitteen logo "Printed in the USA" -värjätty piiloon.


Kansi avattuna, liitteen keskiaukeama


Kansi avattuna


Kansi avattuna


Sisäpussit


1-puoli


1-puoli


1-puoli, keskiön viimeistely ja urat


1-puoli, soittoalueen ulkopuoli


1-puoli, soittoalueen ulkopuoli


2-puoli


2-puoli


2-puoli, keskiön viimeistely ja urat


2-puoli, keskiön viimeistely ja urat


2-puoli, soittoalueen ulkopuoli