perjantai 16. lokakuuta 2015

The Ballad Of John And Yoko / Old Brown Shoe (UK 2nd pressing)

UK 2nd pressing 1969, Apple R5786 (solid centre)
mothers, stampers: 2HOG, 2TMG
7XCE 21306-1U / 7XCE 21307-1U
Sleeve: Apple company sleeve

UK 1st pressing 1969, Apple R5786 (solid centre)
mothers, stampers: 7LL, 5LO
7XCE 21306-1U / 7XCE 21307-1U
Sleeve: Apple company sleeve

UK 1st pressing 1969, Apple R5786 (push-out centre)
mothers, stampers: 5AA, 3AD
7XCE 21306-1U / 7XCE 21307-1U
Sleeve: Swedish picture sleeve

Levyhyllyn täydennykseksi varsin tavallinen The Ballad Of John And Yoko –single. Kyseessä on UK 2. painos. Sen kummemmin singleä tutkimatta, tiesin (vaistosin) sellaisen puuttuvan kokoelmasta ja puuttuihan se. 


UK 2. painoksen alkupään singlet on painettu jo samana vuonna kuin 1. painos, eli 1969. Suurimpana erona on se, että teksti: “SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE…” oli jätetty pois etiketin keskeltä. Seuraava single Something julkaistiin Englannissa pelkästään stereona ja ensimmästä kertaa sitten vuoden 1964, ilman SIUK-tekstiä. TBOJAY ilmestyi toukokuun lopussa ja SIUK-teksti jätettiin pois kesällä 1969. Ei siis ihme, että tässäkin 2. painoksen singlessä on aikaisemmat mothers/stampers-koodit kuin monissa muissa, varsinaisissa 1. painoksen singleissä. Molempia etikettejä prässättiin siis samoihin aikoihin. 

Sikäli kun mielestäni hankin vain tavallisen päivityksen singlelaatikkoon, hämmästys oli suuri, kun en löytänyt tätä labelia Bruce Spizerin ja Frank Danielsin kirjasta, josta yleensä kaikki löytyy. Dokumentoimaton variaatio siis. Niinhän se tulkitaan.


2. painoksen etiketeistä on tunnistettu vain sellainen sellainen variaatio, jossa ℗ 1969 –symbolin ℗ on suunnilleen samankokoinen kuin vuosiluku. Tässä on kuitenkin ℗ 1969 kuten 1. painoksen singleissä, eli ℗ on pienempi.
Harvinaisuudesta tuskin on kysymys. Jotain jää vain aina dokumentoimatta. Toisaalta pitäisi tutkia tarkemmin, jotta moista voisi väittää, eli perustuu siis vain aavistukseen.

TBOJAY 1. painoksen variaatioita on kaikkiaan neljä ja kaikkia niitä tavataan sekä irrotettavalla, että kiinteällä keskiöllä. Variaatiot erottuvat toisistaan vain etiketin vasemman laidan tekstien keskittämiseroissa. Hyvin pieniä eroja. UK 2. painoksen singleä käsittääkseni löytyy vain kiinteällä keskiöllä ja nyt tämä mukaan lukien, etikettivariaatioita on ainakin kaksi.

Ohessa kuvat myös hyllyn 1. painoksen singleistä, jossa  pieni ℗ -symboli. Kaksi eri variaatiota, toinen solid ja toinen push-out. Ruotsalainen kansi on vain sen takia, että toinen UK (push-out) tuli siihen verhoiltuna. Ruotsin EMI teetätti paikalliset kannet ja laittoi sisälle UK-painoksen. Ainakin tässä siis. Ainakin luulisin siis. Ainakin epäilen. 
Naapurimaan The Beatles-diskografia yhtä tiettyä albumipoikkeusta lukuunottamatta on levyhyllylle melkoisen vieras.

Harmillista kyllä, tästäkin singlestä on siis kovin puutteellinen UK-variaatiosatsi hyllyssä. 

Kun vaan viitsisin, laskisin Levyhyllyn UK-kokoelman täydellisyysasteen prosentteina, mutta en vitsi masentaa itseäni tarkoituksellisesti. Ehkä se sitten seuraavassa päivityksessä. Vaikkapa aluksi single-levyjen osalta.

Harvinaisuus: 1+



Levyhyllyn TBOJAY-singlet

UK 2. painos, A-puoli

UK 2. painos, B-puoli

UK 1. painos, A-puoli, kiinteä keskiö

UK 1. painos, B-puoli, kiinteä keskiö

UK 1. painos, A-puoli, irrotettava keskiö

UK 1. painos, B-puoli, irrotettava keskiö