perjantai 30. lokakuuta 2015

George Harrison: Bangla-desh / Deep Blue (UK 1st pressing) DECCA contract pressing

UK 1st pressing 1971, Apple R5912
mothers, stampers: 5, 6
7YCE 21573-1U / 7YCE 21574-1U
Sleeve: Generic

Hyllyä täydennetään George Harrisonin toisella UK-singlejulkaisulla. Bangla-desh ilmestyi Englannissa pelkässä Applen mustassa levypussissa, vaikka edelleen siellä täällä näkyy väitteitä mahdollisista UK-kuvakansista. Monissa muissa maissa se ilmestyikin kuvapussissa, mutta ei Englannissa. Arvelen, että etenkin tanskalaista kuvakantta luullaan UK-originaaliksi, sillä alkuperämaata on melkoisen vaikea tunnistaa. Monissa The Beatles ex-jäsenten Apple-soolokansissa ei ole juuri muuta mainintaa kuin Applen logo tai kataloginumero. Näyttäähän se tanskalainen kansi jopa ihan kelvolliselta ja vaikkapa ajankohtaan sopivalta UK-kannelta. Olen silti sitä mieltä, että ilman kuvakansia ilmestyi. Muutoin kansia olisi saatavilla enemmän kuin satunnaisesti, joitain siellä ja täällä.
Ensimmäiseksi kiinnitin huomiota tässä singlessä siihen, että keskiössä on tuttu rengas ja siten se on ilmiselvä Deccan sopimuspainos. Sen enempää arvioimatta maksoin ne muutamat eurot, jotka tästä varsin yleisestä singlestä saa pulittaa. Mielenkiinto ainakin heräsi.
Bangla-deshista on julkaistu ensin demo ja sitten pari tumman omenan variaatiota sekä viimeisimpänä vaalea omena polo-kauluksella. Ei siis kovinkaan montaa verrattuna debyyttisingle My sweet Lordiin, josta on löytyy vajaa 50 erilaista UK originaalia julkaisua, eikä siihen lukuun ole edes laskettu jälkipainoksia.

Deccan sopimuspainoksen voisi kuvitella olevan hieman harvinaisempi kuin EMI:n tavanomainen painos, mutta vaikuttaa siltä, että juuri tässä singlessä Decca saattaa olla jopa yleisemmin vastaantuleva. Deccasta on kaksi variaatiota, joiden keskinäinen ero on vasemman laidan Harrisongs-Essex Int –tekstien välisessä keskityksessä. Toisessa ne ovat samassa linjassa ja toisessa Essex on enemmän vasemmalla.

Kummallista kyllä, Bangla-desh-singleä ei ole tavattu originaalina kiinteällä keskiöllä vaan ainoastaan push-outtina.
Deccan sopimusvinyylit ovat painavampia kuin EMI:n. Tässäkin eroa näytti olevan peräti 3 grammaa (41 g vs. 38 g). Näppituntuma valehteli. Tuntui kyllä huomattavasti painavammalta. Mother/stamper-koodi on normaalista EMI:stä poikkeava sillä Decca ei käyttänyt samaa merkintätapaa. Ei siis kirjaimia kello kolmessa.

Yhtä kaikki, hieno biisihän tämä on. Kyseessä siis aikanaan Ravi Shankarin pyynnöstä, toiveesta tai aloitteesta tehty hyväntekeväisyyskonsertin nimikkobiisi. B-puolen biisiä Deep Blue ei julkaistu 35 vuoteen missään muualla kuin tässä singlessä. George kirjoitti biisin äitinsä muistoksi, joka kuoli syöpään vuonna 1970.

Harvinaisuus: 1


A-puoli, Decca

A-puoli, Decca

B-puoli, Decca

B-puoli, Decca