perjantai 2. toukokuuta 2014

The Beatles’ Second Album -LP (US Columbia contract 1st pressing) MONO

US 1st pressing 1964, Capitol T-2080
T-1-2080-F1 / T-2-2080-F3
disc weight: 162 g
Inner sleeve: blue advertising

Jenkki-painoksia ajautuu ajoittain levyhyllyyn, silloin kun niitä sopivasti saa. The Beatles’ Second Album ei ole monona yhtään harvinainen, vaikka kyseessä olisi 1. painos. Niitä painettiin todella paljon. Varsinkin monona. US 1. painoksen tunnistaa 2-puolen etiketistä, jossa kahdesta ensimmäisestä biisistä puuttuu soittoaika.
Kuten aikaisemminkin on tullut todettua, levy ostohetkellä ei välttämättä ole sitä mitä se lopulta on, sen jälkeen kun sitä halogeenilampulla tutkitaan. Tässä kyseisessä albumissa oli kummallinen koneella painettu tähti soittoalueen ulkopuolella. Tähteä en ole nähnyt aiemmin ja tukeuduin UK Beatles Collectors forumiin.

Jos katselee, mitä faktoja tästä oli löydettävissä ennen yhteydenottoa, niin ainakin: 

- Matriisi: T-1-2080-F1 / T-2-2080-F3
- Soittoalueen ulkopuolella (dead wax ts. run-out groove): IAM kolmioituna, viisisakarainen tähti ja jokin tunnistamaton merkki.

Kaikki on koneella painettuna.

T = verokoodi
1 = soittopuoli
2080 = katalooginumero
F = 1. painoksen mono
1 = stamper

IAM = Scranton, Pennsylvania (East Coast)

T = verokoodi
2 = soittopuoli
2080 = katalooginumero
F = 1. painoksen mono
3 = stamper

IAM = Scranton, Pennsylvania (East Coast)

Aika alkupään levystä on siis kysymys joka tapauksessa (1. ja 3. stamper). Tähän mennessä kaikki selvää.

Kannessa ei ole numeroa, joka osoittaisi, missä kansi on tehty. Kaiken järjen mukaan siinä pitäisi olla #2 tai #3 kun kyseessä on Scranton. Kansi ilman numeroa on ilmeisesti ns. In-House tuote. En viitsi selvitellä mitä se tarkemmin ottaen tarkoittaa.

Lisäksi siis soittoalueen ulkopuolella on ”tähti”, josta siis kyselin foorumilta.

Sain tietää, että etiketin ”rengas” (tai siis ura) merkitsee tässä eniten. Onhan niitä tullut joskus vastaan, mutta en ole aiemmin ajatellut niistä sen enempää. Kuvittelin, että se on vain painokoneesta riippuva juttu. Ja toisaalta se onkin juuri sitä, mutta silloin kyseessä ei ole Capitolin oma tehdas vaan jokin sopimustoimittajista. Ilmeisesti niitä on ainakin kaksi: Columbia Records ja RCA.
IAM symboli siis osoittaa, että metalliosat (stamper) valmistettiin Scrantonissa. 2-11/16 tuuman rengas taas tarkoittaa Columbian tehdasta. Tähti ja tunnistamaton merkki on ilmeisesti lisätty Columbian tehtaalla. Etiketin muotoilu kertoo taas sen olevan Keystonen tuote. Siis East Coast.
Homma vaikeutui kun tiedetään, että Columbian painokset ovat yleisesti alkaneet kunnolla vasta vuodesta 1966. Etiketillä on kaksi vaihtoehtoa glossy (slick) tai matte (flat). Kiiltävät olivat siis ennen syksyä 1965 ja matat sen jälkeen, aina vuoteen 1967 asti. Columbia ei ilmeisesti, tai siis ainakaan sen ei pitänyt tehdä kiiltäviä etikettejä The Beatles levyihin. RCA:n rengas (ura) on syvempi ja leveämpi kuin tämä Columbian, joten tässä ei ole kyse ainakaan RCA:n painoksesta.
Tämä on siis varmasti sopimuspainos, mutta Columbia jäi lopullisesti vahvistamatta, sillä juuri samanlaista ei kuulemma ole tullut ennen vastaan, ainakaan foorumille. Tosin sen verran todettiin, ettei se ole mahdotonta, että kyseessä olisi juuri Columbian painos. Kuulosti hyvältä, kyseessä ei ole ihan tavallinen 1. painos. Saattaapa olla jopa pikkaisen harvinainen.

Tämä on levyhyllyn muihin jenkkipainoksiin verrattuna aika painava kiekko, painoa on peräti 162 g.

Sen verran tästä aiheesta kuitenkin innostuin, että pitää nyt ainakin minimissään tarkastaa, löytyykö levyhyllystä RCA tai Columbia-painoksia lisää.

Harvinaisuus: 1,5

Etupuoli

Takakansi

Takakansi

Sisäpussi

1-puoli

2-puoli

2-puoli

2-puolen run-out