lauantai 17. toukokuuta 2014

Help / I’m Down (UK 3rd transitional labels pressing) SOLID CENTRE

UK 3rd pressing 1968-69, Parlophone R5305
mothers, stampers: 1RMA, 6RML
7XCE 18280-2 / 7XCE 18281-2

Help!-singlestä ei ole paljon UK-harvinaisuuksia, varsinkaan kun demosingleä ei ikinä julkaistu. Decca sopimuspainos toki on, mutta sitä ei ole kovinkaan vaikea löytää. Sen sijaan kiinteällä keskiöllä, eli solid centrenä seiskatuumainen Help! on melkoisen harvinainen. 60-luvun alkupuolella EMI painoi Parlophonen levymerkillä solid centrejä singleistä: I Want To Hold Your Hand, Help! ja Paperback Writer. Kaikki nuo voidaan luokitella harvinaiseksi. Eleanor Rigbystä alkaen kaikki singlet painettiin molempina versioina ja kiinteiden osuus kasvoi voimakkaasti. ER-singleistä kumpikaan ei ole enää toistaan harvinaisempi. Kun mennään aina Something –singleen asti, niin siitä painoksesta on arvioitu push-out-centrejä olevan enää vain noin 5% ja solid centrejä 95%.
Kuten aiemmin on tullut todettua, sopimuskumppani Oriole painoi solid centreinä I Want To Hold Your Hand, Can’t Buy Me Love ja I Feel Fine singlejä. Ainoa single, jota molemmat tehtaat painoivat kiinteällä keskiöllä, on siis IWTHYH.
Tämä levyhyllyyn työnnettävä on siirtymävaiheen painos (transitional pressing), eli 1-puolen etiketti on erilainen kuin 2-puolella. 1-puolen etikettiä kiertää teksti ”THE GRAMOPHONE CO. LTD…” ja 2-puolella se on vielä aikaisempi ”THE PARLOPHONE CO. LTD…”. Kyseessä siis 2. painos, jossa on 1. painoksen etiketti 2-puolella.
Tätä solid centreä on tavattu tietenkin myös oikeilla etiketeillä, jolloin molemmilla puolilla on 1.painoksen etiketti. En osaa sanoa, kumpi on harvinaisempi. Arvelisin, että tämä siirtymävaiheen kappale on harvinaisempi. En ole tietoinen, että varsinaista 2. painosta (jossa siis molemmat puolet ovat ”THE GRAMOPHONE CO. LTD…”) olisi solid centrenä. Help!-singleä ei vuosina 1965-1968 painettu muilla, kuin näillä kahdella etiketillä, eikä variaatioita ole toistaiseksi tullut vastaan. Jopa 1969 painos on tismalleen samanlainen kuin 1. painos, sillä erolla tietysti, että SIUK jäi pois.


Yhteenvetona voi sanoa, että seuraavat 60-luvun UK solid centret ovat harvinaisia keräilylevyjä:

I Want To Hold Your Hand (EMI ja Oriole)
Can’t Buy Me Love (Oriole)
I Feel Fine (Oriole)
Help! (EMI)
Paperback Writer (EMI)

Muut, myöhäisemmät solid centret eivät ole kovinkaan harvinaisia, niiden arvo vain noin 5% edellä mainituista. Tämä siis singleissä. 7” EP-levyt ovat vielä tietysti erikseen. Oheisessa luettelossa ei ole huomioitu variaatioita. Ja jos ei huomioida variaatioita, levyhyllystä puuttuu  IWTHYH (EMI) ja IFF (Oriole).

Harvinaisuus: 3
1-puoli

2-puoli