torstai 29. toukokuuta 2014

Help / I’m Down (UK 3rd pressing) KTJ tax code

UK 1st pressing 1968-69, Parlophone R5305
mothers, stampers: 1RMA, 6RML
7XCE 18280-2 / 7XCE 18281-2

Levyhyllyn singlelaatikkoa täydennetään taas Help!-singlellä. Kyseessä on UK 1. painos (tai siis 1. label), vuodelta hmm…arvioisin 1968-1969. Voidaan pitää vissiin melkoisena sattumana, että edellisen Help! solid centren jälkeen hankittu push-out single tulee tismalleen samoilla mothers/stampers –koodeilla: 1RMA, 6RML. Etiketti on normaali 1. painoksen, mutta verokoodi on myöhäisempi KTJ. Verokoodin J-kirjain on erittäin koholla, T-kirjain näkyy hieman heikommin ja K-kirjainta saa jo peilata, että se erottuisi. Sen verran informatiivista arvoa tällä tiedolla on, että voisi olettaa solid centre -version julkaistun samoihin aikoihin. Ollaan siis lähellä vuosia 1968-1969. Ei uskoisi, että mother on vielä ensimmäinen ja verokoodissa on J-kirjain.

Verokoodit UK-singleissä:

WT: elokuu 1960
OT: heinäkuu 1961
ZT: huhtikuu 1962 - marraskuu 1962
PT: marraskuu 1962 - joulukuu 1962
MT: tammikuu 1963 - kesäkuu 1963
KT: heinäkuu1963 - vuoteen 1972 asti
JT (KTJ): tammikuu 1969 - joulukuu 1969

Tämä on suhteellisen virallinen luettelo, mutta poikkeamia toki on ja erityisesti The Beatlesin levyissä. Ennalta painetun verokoodin omaava äänite saattoi tulla kauppoihin vasta sitten kun veromuutos oli jo välissä ehtinyt tulla yms. Verokoodia löytyy sekä run-out-groovelta, että etiketistä. Varsinkin alkupään singleissä oli monen tyyppisiä yhdistelmiä, jos vertaa etikettiä ja soittoalueen ulkopuolista painatusta, etenkin Love Me Do -singlessä. Tässä käsittelen vain etiketin verokoodeja.
Em. verokoodien lisäksi löytyy myös kirjainyhdistelmiä. Ne mielletään hieman harvinaisemmiksi ja osa erittäinkin harvinaisiksi.

UK-levyjen verokoodien kirjainyhdistelmiä (esimerkkejä):


OWZT: Love Me Do, Please Please Me-LP
PZT, MPT: Love Me Do, Please Please Me
ZMT, MPT, ZPMT: Please Please ME-LP
WKT: Lady Madonna, If I Fell, Ticket To Ride, Beatles For Sale no.2 -EP


Levyhyllystä löytyy ainakin seuraavia, ehkä hieman harvinaisempia verokoodeja:

OWZT: Please Please Me –LP (UK 1st pressing mono)
PT: She Loves You (UK 1st pressing)
MT: A Hard Day’s Night –LP (UK 1st pressing mono)
WKT: If I Fell (UK export single)
MKT: The Beatles’ Hits –EP (UK 1st pressing)
MKT: The Beatles’ Hits –EP (UK 3rd pressing)
KTJ: The Beatles -2LP (white album, UK 1st pressing stereo)
KTJ: Help! (UK 1st pressing single)
JT: Hey Jude (UK 1st pressing single)

Varsinkin pitkäsoittopuolella MT-verokoodia on esiintynyt albumeissa A Hard Day’s Night, Help! ja vielä jopa A Collection of Oldies, vaikka koodin piti vaihtua jo heinäkuussa 1963. Etiketissä oleva verokoodi on hieman harvinaisempi alkaen white albumista. Levyhyllystä löytyy ainakin 1969 vuoden loppupuolelta oleva A Hard Day’s Night –LP (UK 3rd pressing stereo), jossa on KT.

Tämä on loputon suo. Kovin syvällisesti en lähde näitä verokoodeja analysoimaan. Olisi kuitenkin hienoa löytää Abbey Road ja Let It Be (tavattu ainakin KTJ) jonkin tyyppisellä verokoodilla.

Selvennän siis vielä miksi kutsun tätä 1. painokseksi ja esim. edellistä solid centreä 2. painokseksi. Help! -singlestä on vain kaksi erilaista etikettiä vuosilta 1965-1968. Toki variaatioita on lisäksi, mutta siis käytännössä kaksi. 3. painoksen etiketti on taas samanlainen kuin 1. painoksen, mutta siitä on poistettu teksti ”SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE…”. Lienee varmasti jonkin tyyppinen virhe, että vuoden 1969 singlessä etikettiä kiertävä teksti olkaa edelleen sanoilla ” THE PARLOPHONE CO. LTD…”. Oma arvailuni on, että Help! –singlen 1. painoksen etikettejä painettiin liian suuri määrä aikanaan ja varastoa haluttiin pakostikin pienentää seuraavina vuosina. Tämän takia pitäisi joskus siirtyä käyttämään sanaa ”etiketti”, totutun ”painoksen” sijaan. 1. etiketti kuulostaa tässä nimenomaisessa tapauksessa melko järkevältä kun single on painettu noin 3-4 vuotta ilmestymisen jälkeen. Taidan kuitenkin vielä käyttää sanaa painos, siihen kun olen tottunut vuosien varrella.

Harvinaisuus: 1,5

1-puoli

1-puoli, KJT

2-puoli