lauantai 3. marraskuuta 2018

John Lennon & Yoko Ono: Unfinished Music No.1: Two Virgins (UK 1st pressing) MONO sleeve

UK 1st pressing 1968, Apple SAPCOR 2, Track 613012
SAPCOR 2A - 1 / SAPCOR 2B - 1
mothers, stampers: 1GR, 1GM
disc weight: 144 g
inner sleeve: black die cut

Keräilymielessä Johnin ja Yokon Two Virgins UK-originaali on mielenkiintoinen. Kiinnostus kohdistuu etenkin monopainokseen, joka on erityisen harvinainen. Tiettävästi monoa myytiin vain postimyynnistä erikseen tilattaessa ja painosmäärä jäi hyvin pieneksi.
Levyhyllyyn ei vielä ole saatu monoa, eikä niitä oikein ole ollut edes tarjolla. Askeleen lähemmäksi monoa kuitenkin tällä hankinnalla päästiin, sillä tämän vinyylin kansi on sama, jota käytettiin monolevyissä.
Monokansia myydään ja asetetaan huutokauppoihin varsin usein ilman vinyyliä, eli kansia on painettu hieman enemmän kuin varsinaista monolevyä. Osassa monokansista, sisällä on stereolevy.
Monokannen tunnistaa siitä, että krediittitekstit ovat kannen etupuolella. Stereopainoksessa tekstit on sijoitettu takakanteen, kuten ehkä loogisesti voisi kuvitellakin. Lisäksi teksteissä on sellainen ero, että monopainoksesta puuttuu teksti: "Photograps by John Lennon". Ilmeisesti teksti on lisätty myöhemmin, koska kaikissa stereokansissa se on.
Kannessa ei lue monoa missään, eikä ole mitään tunnistetta siitä, että tämä olisi ollut vain monolevyjen kantena. Toisaalta sama pätee stereokanteenkin.  Luotan Parlogramin asiantuntija Andrew Miltonin käsitykseen siitä, että näitä kansia painettiin vain monolevyihin. Toisaalta voisi olettaa kannen olevan virheellinen painos, joka piti korjata mahdollisimman nopeasti tekstien suhteen. Monokantena tämä yleisesti keräilijöiden keskuudessa tunnetaan ja siihen tyydyn ainakin toistaiseksi.
Kansi on erittäin harvinainen, jos vertaa siihen kanteen, jossa tekstit ovat kääntöpuolella. Pelkän monokannen hinta saattaa kivuta jopa nelinumeroiseksi, jos kyseessä on huippukuntoinen yksilö. Two Virgins UK 1. painosta prässättiin vain 5000 kappaletta ja murto-osa siitä monoina. Siksi arvoin harvinaisuuden korkeaksi.

Harvinaisuus: 3,5


Kannen etupuoli

Kannen etupuoli

Takakansi

Sisäpussi

1-puoli

1-puoli, matriisi

2-puoli

2-puoli, matriisi