perjantai 30. maaliskuuta 2018

SGT. Pepper’s Lonely Hearts Club Band -LP (UK 1st pressing) STEREO, WIDE SPINE

UK 1st pressing 1967, Parlophone PCS7027 (UK)
YEX637-1, YEX638-1
mothers, stampers: 1O, 2H
disc weight: 151 g
inner sleeve: Fools inner

Sgt. Pepperin UK-painos "wide spine" tarkoittaa totutusta originaalista poikkeavaa, leveämmän selkämyksen versiota. Wide spinea painettiin ihan alkupään levyjen kansiksi. Ilmeisesti tuohon aikaan levällä selkämyksellä varustettujen kansien kuljetus ja varastointi koettiin ongelmalliseksi ja selkämystä kavennettiin. Wide spine on noin 8 mm leveä. 

Wide spine kansia tehtiin sekä stereo- että monopainoksiin. Oheisessa kuvassa on alimpana normaali UK 1. painoksen stereo, keskimmäisenä wide spine mono ja ylimpänä wide spine stereo. Ero on helppo havaita.


Alhaalta ylös: UK 1st stereo, mono ja stereo wide spinet

Vaikuttaa siltä, että stereo wide spinea painettiin pienempi määrä kuin vastaavaa monoa. Sitä tuntuu olevan vähemmän tarjolla. Verkkosivusto Popsikestä tarkastin 200 myytyä wide spinea. Stereokansia niistä oli 55 kpl, eli jos otanta pitää yleisemminkin paikkansa niin stereokansien osuus olisi vain noin 25-30 % kaikista leveäselkämyksellisistä. Kokonaismäärää on aika mahdotonta arvioida. 

Huutokauppojen myyjät käyttävät wide spine nimitystä myös sellaisista kansista, joiden selkämyksen levyden ilmoitetaan olevan noin 5 mm. Tällainen koko on jo niin lähellä tavallista kapeampaa selkämystä, etten luokittelisi sitä normaalista kapeasta poikkeavaksi.

Nyt hankitun stereolevyn etiketissä on ylimääräinen piste tekstissä: "SOLD IN.U.K. SUBJECT TO RESALE...", mutta sitä ei lasketa virhepainokseksi, eikä ole arvoa juurikaan nostattava erikoisuus. Ylimääräinen piste voi löytyä useammastakin eri EMI:n levystä, jotka ovat ko. ajankohtana painettuja. Teksti oli tiettävästi painettu etiketin pohjalle jo ennen muita tekstejä. 
Tässä päivityksessä en tarkastele etikettivariaatioita sen tarkemmin, vaan palaan siihen myöhemmin kun on ajankohtaisempaa selvittää UK 1. painoksen Pepper-stereopainosten variaatiot.

Harvinaisuus: 2,5++


Kannen etupuoli


Kannen selkämys


Kannen selkämys


Takakansi


Takakansi


Sisäpussi, fools inner


Sisäpussi


Kansi avattuna


Kansi avattuna, flipbackit ja leveän selkämyksen erilainen taitos


Liite


Liite, takaosa harmaa


1-puoli


1-puoli, SOLD IN.U.K. SUBJECT...


2-puoli