torstai 29. joulukuuta 2016

A Hard Day's Night -LP (UK 2nd pressing) STEREO, variation

UK 2nd pressing 1966-68, Parlophone PCS3058
mothers, stampers:3OL, 2AO
YEX126-1 / YEX127-1
disc weight: 151g
inner sleeve: Advertising sepia

Levyhyllyyn lisätään A Hard Day's Night UK stereo-LP. Näitä stereopainoksia on kokoelmassa sen verran, että on tarpeen tarkastella eri variaatioiden eroja aiempaa tarkemmin. AHDN UK 60-luvun stereovariaatioita on paljon ja hyllyssä on vain pieni osa niistä.


Levyhyllyn A Hard Day's Night albumit

UK 1. painoksen stereovariaatioita on 5 kpl. Lisäksi on oletettu olevan UK 2. painos, jossa etikettiä kiertävä teksti alkaa tekstillä: "THE PARLOPHONE CO. LTD...", mutta teksti RECORDING FIRST PUBLISHED 1964" on vaihtunut tekstiin "℗ 1964". Tällaista levyä ei kuitenkaan ole tullut itselle vastaan koskaan ja Spizer/Danielsin kirjassakin kuva on computer generated, eli vain tietoteknisesti luotu. Jätän siis huomioimatta tämän toistaiseksi ja jos se joskus putkahtaa esiin, niin olkoon se ainakin tässä hyllyssä UK 1. painoksen variaatio. Mono-puolellakaan tällaista etikettiä ei ole.
UK 2. painoksen stereovariaatioita on 9 kpl, UK 3. painoksen 2 kpl ja UK 4. painoksen 3 kpl. Kaiken kaikkiaan siis 19 kpl erilaisia etikettivariaatioita pitäisi olla, jotta kokoelmassa olisi kaikki 60-luvun AHDN stereopainokset. Lisäksi ehkä sitten myös tuo "haamulevy".

Kansien osalta yksi on erityisen harvinainen ja muut ovat tavallisempia. Outline-stereo, eli stereo-logon ääriviivat mustia ja valkoinen sisusta. Kansi on hyvin harvinainen, painosmäärä on oletettavasti hyvin pieni. Outline kannen arvo saattaa olla joskus jopa enemmän kuin koko ensimmäisen painoksen stereokansi levyineen. 


Levyhyllyn AHDN albumit, stereologon muutokset 1964-1969
Kuvan kolmanneksi alimmassa kannessa on nähtävissä "haamuteksti", keskikokoinen mono. Ilmeisesti painatustekniikassa sattui virhe ja monon haamu jäi näkyviin. keskikokoista monoa siis painettiin vielä kun stereo-logo oli siirtynyt pienikokoiseen.

Nyt hankittu 2- painoksen levy on aiemmin tunnistamaton variaatio tai ainakin se puuttuu Spizer/Daniels -kirjasta, eli tunnistettujen variaatioiden määrä kasvoi tässä samalla. Jos tarkastellaan UK 2. painoksen variaatioita, niin helpointa on käyttää hyväkseen Spizer/Danielsin koodausta. Variaatioiden etikettikoodit ovat:
PAR3058.SR3A(i) - PAR3058.SR3A(vii) ja PAR3058.SR3B(i)-(ii)

SR3A (i)-(iv) tekstit YEX.126 ja ℗ 1964 ovat kohdistettu oikeasta reunastaan (kuten kuvassa alla) ja siis päällekkäin.
SR3A (v)-(vii) tekstin YEX.126 alapuolella oleva teksti ℗ 1964 on kohdistettu reilusti enemmän oikealle, eivätkä ole siis päällekkäin.
SR3B (i)-(ii) ovat suuremmalla STEREO-logolla ja erilaisella, Sans-Serif leveällä fontilla. Selkeästi erilainen kuin SR3A-sarja.

Ao. kuvissa tämä uusin variaatio on ylimpänä. Suurin ero muihin etiketteihin on THE BEATLES -tekstin sijainti hyvin lähellä tekstiä Northern Songs Music Ltd. Muissa variaatioissa se on kuten kolmessa alemmassa kuvassa. Alimmassa kuvassa on lisäksi tekstien (Lennon-McCartney) ja THE BEATLES väliä on muuteltu. Tässä siis hyllyn UK 2. painoksen stereovariaatiot: 



Uusi variaatio, THE BEATLES pudotettu alas, lähelle Northern Songs-tekstiä

Biisi 1. AHDN alkaa myöhemmin kuin alemmassa, H-kirjaimen kohdalta.


ks. ylemmät kuvat 1. A Hard Day's Night -tekstin 1. on ennen S-kirjainta

Teksti (Lennon-McCartney) pudotettu alaspäin

Ohessa on kuvat hyllyn muistakin AHDN stereoetiketeistä. Kaksi 2. painoksen variaatioista on virhepainoksia. Toisessa on otsikko Songs from the film "A HARD DAY'S NIGHT" myös 2-puolella. Kakkospuolella ei pidä olla otsikkoa. Toinen virhe on biisissä I SHOULD HAVE KNOWN BETTER, joka on kirjoitettu I SHOULD HAVE KNOW BETTER. Kyseiset virhepainokset on hyvin dokumentoidu jo aikanaan ja keräilijöille tuttuja. KNOW-virhe löytyy myös saman ajan monopainoksesta. 

Harvinaisuus: 2- (nyt hankittu levy)


Kannen etupuoli

Takakansi

Sisäpussi

1-puoli

2-puoli


Levyhyllyssä aiemmin olleet AHDN stereot:



UK 1. painos, 1-puoli

UK 1. painos, 2-puoli

UK 2. painos, 1-puoli

UK 2. painos, 2-puoli

UK 2. painos, 1-puoli

UK 2. painos, 2-puoli, virhepainos "Songs from the film..." -teksti myös 2-puolella

UK 2. painos, 1-puoli, virhepainos "I SHOULD HAVE KNOW BETTER"

UK 2. painos, 2-puoli

UK 3. painos, 1-puoli. SIUK-teksti jäänyt pois
UK 3. painos, 2-puoli. SIUK-teksti jäänyt pois

UK 3. painos, 1-puoli. SIUK-teksti jäänyt pois

UK 3. painos, 2-puoli. SIUK-teksti jäänyt pois

UK 4. painos, 1-puoli

Uk 4. painos, 2-puoli

maanantai 19. joulukuuta 2016

Please Please Me -LP (UK 7th pressing) mono

UK 7th pressing 1969, Parlophone PMC1202
Mothers, stampers: 15RHR, 6RM
XEX421-1N / XEX422-2N
disc weight: 148 g
inner sleeve: Advertising sepia

UK Please Please Me -LP on levyhyllyyn eniten hankittu pitkäsoitto. Mono- ja stereopainoksia ja niiden erilaisia variaatioita on paljon. Oheisessa kuvassa on hyllyssä olevat UK monot ja stereot. Valkoiset laput ovat toki levyn muovipusseissa, eivätkä kansissa. Lappuihin kirjoitetut koodit viittaavat Bruce Spizer / Frank Danielsin kirjassa Beatles For sale On Parlophone Records esiintyviin tunnistenumeroihin. Siten on hieman helpompi pysyä kärryillä mitä variaatioita hyllyssä on. 


Levyhyllyn UK PPM monot ja stereot

Levyhyllyssä olevat UK PPM monot:

1. painos, kulta-musta, Dick James krediitit, ridged OWZT
1. painos, kulta-musta, Dick James krediitit
2. painos, kulta-musta, Northern Songs krediitit
2. painos, kulta-musta, Northern Songs krediitit
3. painos, kelta-musta, ilman ”RECORDING FIRST PUBLISHED 1963”
3. painos, kelta-musta, ilman ”RECORDING FIRST PUBLISHED 1963”
4. painos, kelta-musta, ”RECORDING FIRST PUBLISHED 1963”
4. painos, kelta-musta, ”RECORDING FIRST PUBLISHED 1963”
4. painos, kelta-musta, ”RECORDING FIRST PUBLISHED 1963”, DECCA
4. painos, kelta-musta, ”RECORDING FIRST PUBLISHED 1963” 2-side label error
6. painos, kelta-musta, ”THE GRAMOPHONE…”, “SOLD IN U.K…” Sans-Sarif
6. painos, kelta-musta, ”THE GRAMOPHONE…”, “SOLD IN U.K…” Times New Roman"
6. painos, kelta-musta, ”THE GRAMOPHONE…”, “SOLD IN U.K…” Times New Roman var"
7. painos, kelta-musta, ”THE GRAMOPHONE…” WITHOUT SIUK

Kaikkein harvinaisimpina noista luetelluista pidän ilman muuta 1. painoksen vanhalla koneella painettua ridged OWZT-verokoodilla ja mothers/stampers 1H, 1H varustettua kulta-mustaa sekä superharvinaisuutta, 4. painoksen 2-puolen etikettivirhettä, jollaista on toistaiseksi tavattu maailmanlaajuisesti vain kolme kappaletta. Nykyisen tiedon mukaan, 2-puolen virheellinen etiketti ei koskaan lähtenyt tehtaalta, vaan ilmeisesti osa työntekijöistä otti/sai kappaleen itselleen ilman varsinaista levyn kantta.
Kansien osalta kaikki eri etupuolen oikean yläkulman mono-tekstien koot löytyvät hyllystä, eli large, mid-sized ja small. Sekä 1. ja 2. painokseen kuuluva Angus McBean -tekstin sijainti äärimmäisen oikealla. Kansien osalta mid-sized mono lienee harvinaisin 1. ja 2. painoksen kansien ohella.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Em. inventaarion lisäksi hyllyä myös täydennetään nyt UK 7. painoksen monolla. Tästä painoksesta ei löydy kuin kaksi etikettivariaatiota. Painos on vuodelta 1969 ja vielä kelta-mustalla etiketillä, mutta teksti "SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE..." on jäänyt pois. Ilman SIUK-tekstiä olevaa kelta-mustaa ehdittiin painaa vain lyhyt aika, sillä jo samana vuonna ilmestyi ensimmäinen hopea-musta etiketti yhdellä laatikoidulla EMI-logolla, mutta joka lasketaan siis jo UK 8. painokseksi. Vuonna 1969 uusien Please Please Me monojen kysyntä oli varsin pieni, sillä sitä oli myyty vuosien varrella säännöllisesti isoja määriä. 

Alkupään 1.-3. painosten jälkeen tuli kaikkein suosituin ja yleisin, eli 4. painos joka sekin siis painettiin vielä vuoden 1963 aikaan. Sen ohella melko yleinen on myös 6. painos.
Vaikka UK 5. painos on olemassa stereo-puolella, mono-puolella se on toistaiseksi vain "varaus". UK 5. painoksessa etikettiä kiertää teksti ”THE PARLOPHONE CO.LTD…”, vasemmassa laidassa on teksti: ”RECORDING FIRST PUBLISHED 1963” ja keskellä ”SOLD IN U.K. SUBJECTO TO RESALE…”. Ei ole olemassa selitystä, miksi sellaista ei olisi painettu, joten "varaus" on olemassa. 

Nykyisin on tyypillistä puhua myös etiketeteistä (label) painosten sijaan (pressing). Kun joitain vuosia sitten löydettiin 3. painoksen etiketti, jossa oli ylimääräinen pieni 33 1/3 -teksti (jäänne kulta-mustasta), siitä tuli 3. etiketti ja edellisestä 3. etiketistä tuli 4. etiketti. Tämä aiheutti monelle sen, että puhuttiin samalla tavalla myös painoksista. Itse pidän löydettyä etikettiä 3. painoksen variaationa. Sen vuoksi, esim. Ebay UK:ssa saatetaan mainostaa levyä "5th pressing mono" tai "5th label", joka siis on vanhemman tietämyksen mukaan juuri tämä kaikkein yleisin 4. painoksen mono ilman SIUK-tekstiä.
Vuoden 1969 painokset ovat 4.-6. painoksia harvinaisempia ja näistä kahdesta erilaisesta etiketistä UK 8. painoksen hopea-musta on sitten se vielä harvinaisempi.

Menee jo liian jäsentelemättömäksi dataksi. Yhtä kaikki, levyhyllyyn loistokuntoinen UK PPM mono 7. painos.


Harvinaisuus: 2,5+


Kannen etupuoli

Takakansi

Takakansi, G&L

Sisäpussi, Ad seepia

1-puoli

2-puoli

lauantai 3. joulukuuta 2016

John Lennon UK 7" singles

Inventaario. Projektina ollut John Lennon UK-singlediskografia on saavuttanut jonkinlaisen pisteen. Hyllyyn on saatu lähes kaikki julkaisut ainakin yhtenä variaationa ja kaikki UK 1. painoksen 7" levyt ovat kasassa. Tässä on sellainen tarkastelun paikka, että kuinka tiukasti tästä jatketaan keräilyä. 

Keskeisimpiä hyllyn UK JL puutteita:

Power To The People (DEMO)
Interview With John Lennon By Bob Mercer And message To The salesmen (PSR369)
Stand By Me (DEMO)
Imagine (DEMO)
Give Peace A Chance / Cold Turkey (1984 reissue)
Imagine (1988 kuvakansi reissue)

Ja lisäksi paljon ja taas paljon eri etikettivariaatioita eri vuosilta sekä solid centre / push-out centret. JL-projekti jatkunee ainakin sillä, että ainakin em. listan UK-singlet hankitaan jossain vaiheessa, joista Parlophone PSR369 on ilman muuta haastavin. Hinnaltaan se on muutamista sadoista euroista ylöspäin silloin harvoin kun sitä on edes tarjolla. JL UK 12" tuumaisia maksisinglejä ei hyllyssä ole vielä ollenkaan. 

Harvinaisuus: 0,5-2,5 (demot ovat harvinaisimpia)



Hyllyn JL UK-singlet

perjantai 2. joulukuuta 2016

Let It Be -LP (UK pressing) WHITE VINYL EXPORT contract pressing

UK export pressing 1978, Parlophone PCS7096
mothers, stampers: n/a
YEX-773 PCS-7096 SIDE 1 HTM  / YEX-774-PCS 7096 SIDE 2
disc weight: 160 g
inner sleeve: plain white

Jokin aikaa sitten hyllyä täydennettiin UK export keltaisella vinyylillä Magical Mystery Tour. Nyt se saa kaverikseen saman sarjan Let It Be -LP:n. Tämän levyn väri on valkoinen. Toistan osan teksteistä, jotka laitoin jo aiemmin MMT:n yhteydessä.

Tähän sarjaan kuuluvat UK 1978 värivinyyliexportit:

1. Magical Mystery Tour (PCTC 255) keltainen vinyyli
2. The Beatles (White Album) (PCS 7067/8) valkoinen vinyyli
3. Abbey Road (PCS 7088) vihreä vinyyli
4. Let It Be (PCS 7096) valkoinen vinyyli

Yleisen tiedon mukaan nämä värivinyylit painettiin pelkästään ulkomaanvientiin, mutta todellisuudessa näitä myytiin ainakin pieni määrä myös Englannissa ja osa toimitettiin limited edition -tyyppisenä USA:n ja kenties joihinkin muihin maihin. Rajoitettu painos joka tapauksessa on kyseessä, vaikka painosmäärä ei ole tiedossa.

Yleisempi käsitys siis on, että sarja on puhtaasti UK export. Yksi merkki siitä, että levyjä oli myynnissä myös Britteinsaarilla, löytyy levyjen kansista. Kanteen on liimattu pyöreä tarra, jossa on musta teksti: "COLOURED VINYL INCL. EXTRA CHARGE £1.". Tarroja tosin löytyy vain pienestä osasta levyjä, yleisemmin tarraa ei ole. Samaa tarraa on tavattu LIB valkoisessa, MMT keltaisessa ja AR vihreässä. White Albumissa on erilainen tarra.

Kun tutkii vinyyliä ja etikettiä, niin huomaa, että etiketin keskiön ympärys on normaalista EMI:n painoksesta selkeästi poikkeava. Keskiö on huomattavan karhea pinnaltaan ja kaksirenkainen. Onkin varsin todennäköistä, että tämä olisi sopimuspainos. Paras ja sivistynein lukemani arvaus on se, että painospaikkana olisi Orlaken tehdas Dagenham Essexissä. Mitä ilmeisimmin asia voisi olla niin. Kyseessä olisi tällöin ei pelkästään export vaan samalla myös sopimuspainos.
Tätä LIB valkoista on tavattu myös perinteisemmällä keskiöllä. Kyseessä voi olla silloin EMI:n oma painos, mutta skenaariona on tietenkin se, että levy on epävirallinen jälkipainos. En pysty vahvistamaan asiaa, sillä sellaista ei ole hyllyssä. On varmempaa hankkia nämä keskiön tuplarenkaalla.

Harvinaisuus: 2,5


Kannen etupuoli

Takakansi

1-puoli

1-puoli

1-puoli

1-puoli, matriisi

1-puoli HTM

2-puoli

2-puoli

2-puoli

2-puoli, matriisi

lauantai 19. marraskuuta 2016

Hey Jude! -LP (UK 1st pressing) EXPORT, P-CPCS

UK 1st pressing 1970, Apple P-CPCS106
mothers, stampers: 2GH, - GL
matrix: YEEX150-1 / YEEX151-1
disc weight: 146 g
inner sleeve: PATENT NO.1,125,555

Yksi halutuimmista The Beatles UK-diskografian levyistä saatiin melko pitkän odottelun jälkeen levyhyllyyn. UK-exportit ovat jo sinällään melko harvinaisia, mutta niissäkin on eroja. Voidaan heitellä erilaisia arvioita mikä on se halutuin, harvinaisin tai kallein. Palaan tähän myöhemmin, sillä pian on aika tehdä yhteenveto hyllyn UK-exporteista.

Hey Jude! -LP ilmestyi alun perin vain USA:ssa, helmikuun lopussa 1970. Englannissa levy ilmestyi vasta yli yhdeksän vuotta myöhemmin: 11.5.1979. UK EMI kuitenkin painoi levyä heti vuodesta 1970 alkaen, mutta vain ulkomaanvientiin. Osa Apple-etiketin omaavista levyistä toimitettiin importtina "takaisin" Englantiin. CPCS-painoksia on useita, joista vain UK 1. painos on vuoden 1969 yhden laatikoidun EMI-logon etiketillä, kaikki muut Applen levymerkillä. Parlophonen painoksessa on lisäprefiksi P-, tekstin CPCS edessä. 

Apple-etiketillä varustettu CPCS106 on yleisin markkinoillla liikkuva UK-export ja kuriositeettina Parlophonen P-CPCS106 on yksi harvinaisimmista Englannissa painetuista The Beatles-levyistä. Vaikka hinta ei yllä superharvinaisen Yellow Submarinen (Odeon PPCS7070) luokkaan se kuitenkin liikkuu Parlophonen kelta-mustien White Album (P-PCS7067/8) ja Abbey Road (PPCS7088) luokassa ja on todellisuudessa jopa harvinaisempi kuin nämä kaksi.

Tässä levyssä on ensimmäisen kerran kirjoitettu biisi PAPERBACK WRITER virheellisesti PAPER BACK WRITER. Virhe toistui myös sittemmin myös Applen CPCS-painoksissa.

Vaikka kyseessä onkin monella mittapuulla erityinen harvinaisuus, tästä yhden laatikoidun EMI-logon painoksesta on tiedossa peräti kolme erinäköistä prässäystä. Yhdessä on ns. DECCA-tyylinen ylimääräin rengas, mutta jolla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä DECCA:n kanssa vaan on painettu jossain muualla kuin Britteinsaarilla. Tässä tapauksessa UK EMI toimitti kohdemaan levy-yhtiöön vain etiketit ja stampersit, joilla levy voitiin sitten prässätä kohdemaan omalla tehtaalla ja omilla laitteilla. Sopimusta Deccan kanssa ei koskaan olisi tehty näin marginaalisesta määrästä. 
Toinen ulkonäöltään poikkeava prässäys on tästä hyllyyn saapuneesta hieman eroava siinä mielessä, että etiketin ulkoreunan kaulus on koholla ja leveämpi verrattuna tähän painokseen, jossa on myös hieman reunusta, mutta "hillitympi". Kyseessä on UK EMI:n prässäys. Hinnaltaan ja harvinaisuudeltaan kaikki nämä kolme ovat samaa luokkaa. 

Jos takakannen Apple-logon päälle on liimattu kultapohjainen ja punatekstinen Parlophone-tarra, sillä on hintaa nostavaa lisäarvoa. Toistaiseksi koko keräilyurani aikana olen nähnyt vain yhden sellaisen HJ-levyssä. Hyllyssä olevissa AR-exporteissa sellainen on ja se on yleisempää.

Yhtä kaikki, hyllyyn kauan odotettu UK-Export Hey Jude!, joka on taatusti painettu EMI:n tehtaalla. Albumi on eurohinnaltaan useimmiten nelinumeroinen. Jos tällaiseen törmää esim. kirppareilla niin voi onnitella itseään.

Harvinaisuus: 4



Kannen etupuoli

Takakansi

Sisäpussi

1-puoli

1-puoli

1-puoli, matriisi YEEX 150-1

2-puoli

2-puoli, matriisi YEEX 151-1