perjantai 29. toukokuuta 2015

Paul McCartney: RAM (UK 1st pressing) -1: -1 white spine sleeve

UK 1st pressing 1971, Apple PAS10003
Mothers, stampers: 3GDG, 1TA
YEX837-1: / YEX838-1
disc weight: 147 g

Paul McCartneyn toinen sooloalbumi Levyhyllyyn. RAM on mielestäni sisällöllisesti paras Paul McCartneyn soolouran pitkäsoitto. Keräilymielessäkin tämä pitää tietysti olla kokoelmassa UK originaalina.
UK 1. painoksen tunnistaa matriisinumerosta ja mother/stamper -koodista. Kansikin on hieman erilainen kuin jälkipainoksissa. Originaalin vinyylin matriisit ovat YEX837-1: ja YEX838-1. Kaksoispiste on tiettävästi merkittävä. Sitä ei enää näy matriisissa ihan ensimmäisen painoksen jälkeen.

Kannessa on yksi oleellinen ero myöhäisempiin painoksiin verrattuna: Avattavien kansien selkämys on valkoinen (white or whiter), myöhemmin se oli tummempi. Vuonna 1973 kansi oli laminoitu enää vain etupuolelta, kun taas originaali on laminoitu kaikilta sivuiltaan.

Ainoa, mikä tässä hieman hämää on se, että Apple-etiketti ei ole tumma (Dark Green Apple). Tässä on ns. Matte Light Green Apple. Olisi voinut ajatella, että kaikki ensimmäisen painoksen RAMit tulivat tummalla omenalla. Näin ei kuitenkaan sitten ole. Molempia käytettiin melko samaan aikaan. Tämänkin levyn 2-puolen mother/stamper on 1TA, joten aika lailla alkupään painos. Ehkä se tumma omena pitää myös hankkia.


Harvinaisuus: 1,5+




Kannen etupuoli


Takakansi


Kannet avattuna


Valkoinen selkämus


1-puoli


2-puoli


2-puolen mother "1"


2-puolen stamper "TA"