perjantai 22. toukokuuta 2015

A Hard Day’s Night / Please Mr. Postman (South-Rhodesia 1st pressing) TRI-centre

South-Rhodesia 1st pressing 1964, Parlophone SPD-332
mothers, stampers: n/a
7XPEA 179-1 / 7XPEA 181
Sleeve: Parlophone company sleeve (South-Africa)

Vaikka Levyhyllyyn hankitaan pääosin vain UK-painoksia, joskus aina kiinnostus herää johonkin hieman eksoottisempaan. Etelä-Afrikassa painettiin ahkerasti The Beatles vinyyleitä. Yleensä painosmäärät ovat suhteellisen isoja, ainakin LP-puolella. Harvinaisuuksiakin toki löytyy.
South-Rhodesia oli Britannian siirtomaa 1965-1980. Se varmaan oli yksi syy, miksi The Beatles-levyjä painettiin sielläkin, Etelä-Afrikan lisäksi. Kun en ole ko. maanosien The Beatles diskografian juuri minkään sorttinen asiantuntija, en ala arvuuttelemaan sen enempää.
Singlepuolella molemmat valtiot käyttivät pitkään aika historiallisia painokoneita ja tuottivat vielä 60-luvullakin 40-luvun lopulla ja 50-luvulla tutuksi tullutta kolmio-keskiöllistä singleä. Push-out oli siis kolmio, nykyisen pyöreän sijaan. Etelä-Rhodesian kaikki 60-luvun The Beatles singlet painettiin kuitenkin edelleen TRI-centrenä ja osa Etelä-Afrikankin. 

UK-diskografia tuntee yhden singlen, jossa on samanlainen keskiö: All You Need Is Love. Pitkään luultiin, että AYNIL, jossa on SIUK-teksti keskellä ja ihan normaali UK-etiketti, olisi valmistettu Etelä-Rhodesiassa tai Etelä-Afrikassa. Nykyisen tiedon mukaan (onko sitten oikempi tieto tai ei) EMI Hayesin tehtaalla oli Deccan jäämistöstä siirtynyt tri-center push-out kone ja jolla leikattiin pieni määrä normaaleista kiinteän keskiön singleistä push-outeiksi. Hyvin harvinaisesta singlestä on kysymys. Eipä niitä juuri näy ikinä.

Tämä single on kuitenkin ihan varmasti originaali South-Rhodesia, sillä se lukee vinyylissä, soittoalueen ulkopuolella levyn molemmilla puolilla. Suurimmassa osassa South-Rhodesian singleistä tämä teksti pitäisi löytyä.
Netistä on vaikea löytää kuvaa juuri tästä singlestä, A Hard Day’s Night ilmestyi ko. alueilla ainakin kolmella eri tavalla:

A Hard Day’s Night / All My Loving (Parlophone SPD-331) South-Africa
A Hard Day’s Night / All My Loving (Parlophone SPD-331) South-Rhodesia TRI
A Hard Day’s Night / Please Mr. Postman (Parlophone SPD-332) South-Rhodesia TRI

Joista yleisin on tuo AHDN / AML ja ilmeisesti harvinaisempi tämä AHDN / PMP. On vaikea arvailla miksi S-R AHDN ilmestyi kaksi kertaa peräkkäin ja B-puolella eri biisit. Olisikohan Mr.Postman ollut jonkinlainen hitti siellä hieman jälkijunassa?

Joka tapauksessa hyllyyn originaali South-Rhodesian TRI-centre painos vuodelta 1964. Näitä on aika vaikea saada hyväkuntoisena, tämä on kuitenkin sellainen.

Harvinaisuus: 2

Levypussi


Levypussi


A-puoli


A-puoli, MADE IN S. RHODESIA


A-puoli, matriisi


B-puoli


B-puoli, MADE IN S. RHODESIA


B-puoli, matriisi