torstai 27. maaliskuuta 2014

SGT. Pepper’s Lonely Hearts Club Band -LP (UK 1st pressing) MONO, WIDE SPINE

UK 1st pressing 1967, Parlophone PMC7027
Mothers, stampers: 2MP, 3OM
XEX637-1, XEX638-1
disc weight: 136 g
Inner sleeve: Fools inner 

SGT. Pepper albumista on paljon erilaisia keräilymielessä kiinnostavia painoksia. Jo pelkästään kannen osalta on useita variaatioita. Yksi tunnetuimpia on ”WIDE SPINE”. Levykannen selkämys on leveämpi kuin tyypillisessä versiossa. Usein wide spinet ovat aika kuluneita ja kun tässä oleellisinta on hyvä kannen selkämys, tarjontaa ei ole ainakaan liikaa. Lähemmässä tarkastelussa selviää, että selkämys on todellakin huomattavasti leveämpi, jopa kaksi kertaa tavallisen levyinen. Kannen sisäpuolinen taitos on myös erilainen. 
Wide spinea on painettu paljon vähemmän kuin tavallista, ohuempaa. Siihen on olemassa jopa järkeenkäypä selitys: varastointiongelmat. Levyjen pakkaaminen ja kuljetus osoittautui hankalaksi niin, ettei selkämys olisi taittunut ja pakattaessa ne olisi pitänyt laittaa joka toinen levy ”väärinpäin”. EMI siis luopui leveästä selkämyksestä. Onkin arvailtu, että kaikki wide spinet ovat ennakkotilauksia, joita pakattiin lähetettäväksi levyliikkeisiin. Kenties juuri silloin ongelma huomattiin?
Jopa sellaistakin teoriaa on esitetty, että wide spine oli ennen ”FOURTH PROOF” -kantta. Fourth Proof ei ikinä ollut tarkoitettu myytäväksi, mutta niitä lipsahti jonkinlainen määrä. Selitys teoriaan on se, että Fourth Proof on aina kapealla selkämyksellä. Ehkä se oli ensimmäinen vedos uusitusta, ohuemmasta selkämyksestä? Kiire saattoi selittää senkin, miksi ylipäätänsä Fourt Proof pääsi vahingossa markkinoille.Teorialle on olemassa jonkinlainen todistekin: SGT. Pepperin alkuperäisessä promootiotilaisuudessa otettiin valokuvia ja vaikka en ikinä aiemmin ole julkaissut tässä blogissa muita kuvia kuin itse ottamia, olkoon tämä poikkeus. 



Promotilaisuus pidettiin 19.5.1967 Brian Epsteinin kodissa (24 Chappel Street, London). SGT. Pepper ilmestyi 1.6.1967. No, mitä tästä musta-valkoisesta kuvasta voi todeta? Ainakin sen, että Paul McCartney pitää kädessään wide spinea (alkuperäisestä kuvasta zoomaamalla, se on varmaa). Wide spinen pitää siis olla joka tapauksessa alkupään painos, eikä ainakaan myöhäisempi kokeilu. 

Promotilaisuus Brian Epsteinin kodissa 19.5.1967

Kuinka paljon kansia oli sitten painettu ennen 19. toukokuuta 1967? Sitä ei voi tietää. Eli mielestäni kuva todistaa vain sen, että wide spinea painettiin ennen levyn julkaisua. Hyvä tieto sekin.
Mitä sitten oikeastaan tarkoittaa SGT:n takannnessa oleva ”Patents Pending” –teksti? Wide spinesta sitä ei löydy, mutta Fourth Proofista se löytyy. Ei mielestäni sekään mitään varmaa, sillä Patents Pending –tekstiä löytyy myös Fourth Proofin jälkeisissä, ohuemmissa selkämyksissä. Kenties uutta patenttia haettiin kun wide spine oli osoittautunut kelvottomaksi varastoida.
Wide spinen leveys on noin 8 mm. Nykyään sen varastointi ja kuljetus tuskin olisi mikään mainittavan arvoinen asia. Ehkä vuonna 1967 se oli sitä. Wide spinea on sekä mono- että stereokansissa.

Avoimia kysymyksiä hieman liikaa tässä blogipäivityksessä, mutta kenties nekin selviävät jatkossa.

Harvinaisuus: 2,5+

Etupuoli

Takakansi

WS ja kapea

WS ja kapea

WS ja kapea

WS ja kapea

WS ja kapea

Wide spinen sisätaitos

Kapean sisätaitos

Sisäpussi: Fools inner

Sisäpussi

1-puoli

2-puoli