lauantai 22. maaliskuuta 2014

Meet The Beatles -LP (US 1st pressing) MONO

US 1st pressing 1964, Capitol
T1-2047-F3 / T2-2047-G4
disc weight: 147g 

Inner sleeve: Capitol blue ad

Vee Jay:n jälkeen The Beatlesin sopimus siirtyi Capitolille. Capitol debyyttiä, Meet The Beatles –LP:tä on painettu ties kuinka paljon vuosien kuluessa. Harvinaisin näistä lienee 1. painos, jossa on virheellinen etiketti. Etiketistä puuttuu kaikkien biisien krediitit: BMI tai ASCAP. Stereopainos on tietenkin vielä harvinaisempi. US 2. painos on sellainen missä on biisi I Want To Hold Your Hand on merkitty BMI-krediitillä, kaikki muut biisit ASCAP.
3. painoksessa BMI:llä on merkitty I Want To Hold Your Hand, I Saw Her Standing There ja I Wanna Be Your Man. Näiden painosten välillä on tiettävästi löydetty siirtymävaiheen etikettejä, joissa siis saattaa olla kaksi BMI:tä 1-puolella ja loput ASCAP. Kyseessä on silloin 2. ja 3. painoksen etiketit eri puolella levyä. Mielestäni ei kovin erityistä, vaikkakin ovat harvinaisia. Tämä siis kevyenä nyrkkisääntönä.
Jos mennään hieman tarkemmalle tasolle, niin ainahan näistä US-painoksista on East Coast ja West Coast –painokset, jotka poikkeavat toisistaan. Paitsi juuri tästä ensimmäisestä painoksesta: ei. Kaikki painettiin East Coastilla. 


Scranton, Pennsylvania on East Coastia kun taas Los Angelesin (California) ja Winchesterin (Virginia) painokset ovat West Coastia. Illinois on jossain siinä välillä, lähempänä kuitenkin West Coastia. Käsittääkseni Los Angelesin tehtaalla tehtiin heti ensimmäisellä kerralla vain yhden BMI:n painoksia, joka siis kuitenkin lasketaan 2. painokseksi.
Etiketin lisäksi pitää tietenkin varmistaa levyn matriisi. Tässä se on koneella (machine-stamped) painettu. 1. painoksen MTB levyssä sen on oltava koneella painettu. Hand-etched, eli käsinkirjoitettu saattaa löytyä sitten myöhemmistä painoksista.

Matriisit: T1-2047-F3 / T2-2047-G4

T= verokoodi
1= levyn soittopuoli
2047= katalooginimero
F= 1. painoksen mono (P tai T olisi 2. painoksen mono)
3= stamper

T= verokoodi
2= levyn soittopuoli
2047= katalooginimero
G= 1. painoksen mono 
 (P tai T olisi 2. painoksen mono)
4= stamper

Lisäksi levyn molemmilla puolilla, soittoalueen ulkopuolella, koneella painettuna (dead wax):


  / \ 
 / I \    (Scranton, Pennsylvania)
/ AM  \
-------

Kannet: RIAA:n logon vierestä löytyy #3, joka osoittaa Scrantonin käyttämään tuottajaa. Kannet ja levy ovat siis yhteensopivat. Tämä kannen pikkunumero joskus yhdistetään RIAA:n logoon, mutta sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa. Numero ilmoittaa missä kansi on valmistettu, nämä ovat ne tunnetuimmat:

#2 Imperial Paper Box Corp., Inc. of Brooklyn, NY, Scrantonin painokset, East Coast
#3 Modern Album of Long Island, NY, Scrantonin painokset, East Coast
#4 Imperial Packing Co., Inc. of Indianapolis, IN Jacksonville, Illinois, West Coast
#5 Modern Album of Terre Haute, IN Los Angelesin painokset, West Coast
#6 Imperial Packing Co., Inc. of Indianapolis, IN Los Angelesin painokset, West Coast

Lähes kaikki US MTB 1. painoksen monot ovat olleet #3 kansissa.

Sisäpussi: Capitol blue avertising. Kaikki alkupään US 1. painoksen levyt ilmestyivät tässä sinisessä ad-inner sleevessä. Paketti on siis kaikilta osin alkuperäinen.

Painosmäärän arvellaan olevan noin 20 000 kpl, tälle ensimmäiselle etiketille. En kyllä tiedä mihin se tieto perustuu ja sen oikeellisuudesta.
Tämä on hyvin arvokas levy, jos sen saa huippukuntoisena. Yleensä nämä ovat kovin loppuunsoitettuja, huonosti pidettyjä ja naarmuisia. Levyt myytiin loppuun viimeistään heti seuraavana päivänä kun bändi oli ensimmäisen kerran esiintynyt Ed Sullivan Showssa. Tämä yksilö on VG tasoinen, muuten soi jopa erittäin hienosti EX, mutta yksi naarmu aiheuttaa neulan hypyn, yhdessä biisissä. No, aina ei voi saada ihan priimaa. Pakko tehdä kompromissejakin tai sitten odottaa eliniän niitä, jopa fiktiivisiä Mint-kuntoisia. Tämä vastaa hinnaltaan ja harvinaisuudeltaan UK 1. mono Gold/blackia. Tai no, tarkalleen ottaen ei varmaan ole kyllä ihan yhtä haluttu.

Huutonet lisäkuvat, lokakuu 2023:


Harvinaisuus: 3










Etupuoli

Takakansi

Takakansi, #3

Takakansi, T2047

Sisäpussi, Capitol ad-inner

1-puoli, without BMI or ASCAP

1-puoli, without BMI or ASCAP

1-puoli, matriisi

2-puoli, without BMI or ASCAP

2-puoli, matriisi

2-puoli, kolmioitu IAM (molemilla puolilla)