perjantai 30. elokuuta 2013

Souvenir Of Their Visit To America –EP (US 1st pressing) PROMOTIONAL COPY

US 1st pressing 1964, Vee Jay VJEP 1-903
A matrix: Δ51772 64-3915 URJ
B matrix: 64-3916 R Δ51772X URJ

Levyhyllyn 7” EP-osastoon saatiin täydennykseksi vähän harvinaisempaa herkkua, pienen jahtaamisen jälkeen. 

Julkaisu oli aikanaan vain vähän kiinnostusta herättävä, vaikka VeeJay:n singlet menivätkin melko hyvin kaupaksi British Invasionin alkuaikaan. EP koostui silloin jo pari kuukautta aiemmin julkaistuista albumiraidoista (Introducing…The Beatles) ja vuotta aiemmin ilmestyneestä Please Please Me –singlen kääntöpuolen biisistä Ask Me Why. Eipä siis ihme, ettei tämä EP ollut kiinnostavimmasta päästä, vaikkakin se varustettiin kuvakannella (tässä promossa ei ole kuvakantta). VeeJay mainosti julkaisua tällaisen promo-EP:n muodossa. Muutaman kuukauden aikana selvisi, ettei Souvenir Of Their Visit To America myy niin paljon kuin oli haluttu. VeeJay halusi uskoa sen myyvän ja painoi lisää promoja, joiden etikettiin tehtiin muutos: Ask Me Why-biisiä haluttiin korostaa, kuten se olisi ”uusi single”. 

Heti tämän julkaisun perään kaavailtu promokin oli taas: Anna / Ask Me Why. Se taitaa muuten olla yksi harvinaisimmista The Beatles-promoista. Tollie oli Vee Jay:n tytäryhtiö ja julkaisi Twist And Sout / There’s A Place sekä Love Me Do / Baby, It’s You-singlet. Swan oli taasen erillinen oma pikkuyhtiö ja EMI:n kumppanina julkaisi vain She Loves You-singlen .
VeeJay ”joutui” käyttämään vain vanhempia biisejä, sillä USA:n valloittaminenhan alkoi vasta Capitol-levymerkillä ja biisillä I Want To Hold Your Hand, joka oli Billbord-listan #1, helmikuussa 1964. Voi kuvitella siis VeeJay:n kiireen julkaista kaikki mahdollinen, joihin heillä oli vielä oikeudet. Siihen se sitten jäi VeeJay:n, Tollien ja Swanin osalta ja Capitol otti ohjat käsiinsä jatkossa.

USA:n promot, olkoonkin jopa Vee Jay:n promo, eivät yllä harvinaisuudessaan UK-demojen tasolle.
Oli miten tahansa, erityisen hienohan tämä VeeJay:n sininen promoetiketti on. Samanlaisella etiketillä julkaistiin promot myös singleistä: Please Please Me ja Do You Want To Know A Secret sekä jo mainittu, ultraharvinainen Anna.

Vee Jay ei painanut levyjä itse, vaan teetti kaikki levynsä muilla valmistajilla.

Vaikka Souvenir Of Their Visit To America-promoista ei ole tiedossa yhtään kelvollista väärennöstä, Vee Jayn painoksista on vain tullut sellaisia, että niiden aitous pitäisi aina pystyä todistamaan jollain tavalla. Tässä levyssä se on aika helppoa:

1-puolen run-out-groove: Δ51772 64-3915 URJ
2-puolen run-out-groove: 64-3916 R Δ51772X URJ

Kyseessä on siis Monarch Record Mfg. Co.-tehtaan painama levy. Tämän tunnistaa kolmiosta, joka on ennen tilausnumeroa. Monarch käytti yksilöityä tilausnumeroa levyissään, jotta pysyivät kärryillä siitä mitä kulloinkin oli painettu ja millekin tilaajalle. Työ/tilausnumerot listattiin hyvin tarkasti ja tässä levyssä se on siis tuo 51772.

Ainoa promoväärennös, joka SOTVTA:sta on tiedossa, tavattiin sellaisella etiketillä, jossa on valkoinen pohja ja Vee Jayn ovaali-logo mustalla. Kyseessä on 70-luvun fantasiapromo, jota ei ole oikeasti olemassa. Etiketti mukailee aavistuksen Vee Jayn Please Please Me ja From Me To You –promosinglejä, joissa siis on kuvatun kaltainen ovaali-logo. Muuta samankaltaisuutta ei sitten olekaan. Väärennös on tekstien, etiketin harmaan reunan puutteellisuuden, painatuslaadun ja yleisilmeen osalta kovin kaukana noista kahdesta tehdasvalmisteisesta originaalista.

Levyhyllyn singlelaatikkoon saatu promo-EP on kyllä erityisen hieno yksilö. Labelissa ei ole ensimmäistäkään kirjoitusta tai merkkiä ja soittokunto on EX, yhdellä kevyellä naarmulla. Tällaista metsästinkin. Ihan aina ei jaksa taipua VG-kuntoisiin...

Harvinaisuus: 3+

1-puoli

1-puoli

2-puoli

2-puoli

2-puolen työnumero D51772X