perjantai 2. syyskuuta 2016

Help! -LP (UK 1st pressing) MONO

UK 1st pressing 1965, Parlophone PMC1255
Mothers, stampers: 2RG, 2RD
XEX549-2 / XEX550-2 
disc weight: 157 g
Inner sleeve: Emitex rice

Pitkästä aikaa, levyhyllyyn saatiin täydennystä Help! -LP UK 1. painoksen monosta. Sellainen oli toki jo aiemmin hankittuna, mutta se olikin sitten ainoa. Help! monoa on keräilymielessä varsin helppo hankkia, sillä UK 1. painosta on tarjolla säännöllisesti. Kunto on tietysti merkittävä asia ja heikkokuntoisilla ei juuri ole keräilyarvoa. Kansi saattaa usein olla kellertynyt ja takakansi suttuinen. Lisäksi levyjä on yleensä soitettu varsin paljon.

Levyhyllyn aiempikin oli varsin hyväkuntoinen vinyyli, mutta nyt keskityttiinkin erilaisen variaation hankintaan. UK 1. painoksen Help! -monoja SIUK-etiketillä on kahdella eri fontilla. Toinen on Serifs -tyyppinen ja siitä on neljä variaatiota. Tämä toinen on kuvan mukaisella typefacella ja siitäkin on neljä erilaista variaatiota.

Spizerin kirjassa tämä variaatio on esitelty vain tekstien (XEX.549) ja ℗1965 välisellä etäisyydellä, mutta sama koskee myös biisilistausta. Tässä variaatiossa biisit ovat lähes kiinni toisissaan.


1-puoli, biisien välinen tila on tiivis


1-puoli, biisien välinen tila on väljempi

Ilmeisesti Serifs -fontilla varustetut etiketit ovat aikaisempia ja nämä kuvan mukaiset etiketit tulivat hieman myöhemmin. Molempia pidetään kuitenkin 1. painoksena ja toistensa variaatioina. Painosajankohdat ovat epäilemättä lähellä toisiaan.

Help! -LP:n kannelle on varsin yleistä, että se selkämyksestä katsottuna helposti kaareutuu tasaisesti kannen etupuolelle päin. Ikään kuin kiristynyt laminointi vetäisi takakantta etupuolelle. Tällaista ongelmaa on tullut vastaan muita levyjä enemmän juuri Help! flipback mono -ja stereopainoksissa. Ongelma ei ehkä ole kuitenkaan kattava vaan tämä olettamus perustuu lähinnä omakohtaiseen havaintoon.

UK 1. painosta harvinaisempi on 1969 kelta-musta iman SIUK -tekstiä ja kaikkein harvinaisin on musta-hopea, yhden laatikoidun EMI-logon painos samalta vuodelta, eli 1969. Yhden EMI-logon mono-painoksen hinta on lähes poikkeuksetta 3-numeroinen. 

Harvinaisuus: 1,5


Levyhyllyn Help! UK 1. painoksen monot


Kannen etupuoli


Takakansi


Takakansi


Takakansi, G & L 


Sisäpussi, EMITEX rise


1-puoli


2-puoli


2-puoli, KT-verokoodi


1-puoli, aiemmin hankittu


1-puoli, aiemmin hankittu, KT-verokoodi


2-puoli, aiemmin hankittu