lauantai 27. elokuuta 2016

John Lennon: Power To The People / Open Your Box (UK 1st pressing)

UK 1st pressing 1971, Apple R5892
mothers, stampers: 1M, 4GM
7YCE21527-1U  PORKY / 7YCE21528-2U
Sleeve: Plain

John Lennonin soolosingle täydentämään levyhyllyn singleosastoa. Power To The Peple oli hankittu jo aiemmin, mutta aavistuksen auki jäi se, että oliko juuri se UK 1. painos tai UK 1. painoksen ensimmäinen etiketti. Singlestä on kaksi erilaista alkupään etikettiä. Toisessa on lisätty teksti "Copyright also claimed by Maclen (Music) Ltd." ja toisessa sitä ei ole. 


A-puoli: Copyright also claimed by Maclen (Music) Ltd.


A-puoli: ei Maclen -tekstiä

Nyt hankitussa on "Maclen" ja eroa on sen lisäksi aiempaan verrattuna vielä matriisinumerossakin. A-puolen matriisi päättyy -1U ja B-puolella on -2U kun aiemmassa ne olivat -2U ja -2U. Lisäksi -1U A-puolen soittoalueen ulkopuolella on käsinkirjoitettu "PORKY" kun aiemmassa, -2U päättyvän A-puolella on "PECKO". Deadwaxin tekstit PORKY ja PECKO ovat George Peckhamin merkkejä. Peckham masteroi levyt. 
Tekstiä "Copyright also claimed by Maclen (Music) Ltd." käytettiin Lennonin ja McCartneyn levyissä vuosina 1970-1972. Voisi siis olettaa aiemman -2U, -2U olevan myöhäisempi painos, josta teksti oli jo poistettu. Single julkaistiin maaliskuussa 1971. 

Joka tapauksessa master on vaihtunut näiden välissä. Kaiken selkeyden vesittää sitten kuitenkin mother/stamper -koodi. Nyt hankitussa se on 1M, 4GM ja aiemmin hankitussa 1AH, 1AG. A-puolen 1M on hyvin alkupäästä, mutta 4GM on sitten jo myöhäisempi. Useammalla koneella näitä on siis oletettavasti painettu ja melkoisen samaan aikaan. Pitäisi olla useampia singlejä molemmista etiketeistä, että voisi päätellä enemmän. Maclen -etiketin omena vaikuttaa hieman tummemmalta kuin aiemmin hankittu, joka on ehkä aavistuksen keltaisempi. Sekin kertoo ajankohdasta jotain. Keltaisuutta lisättiin myöhäisemmin. Ero on kuitenkin pieni. 

Jostain muistan lukeneeni sellaisen ajatuksen, että EMI:n tehtaalla stampereita tehtiin valmiiksi useampia, odottamaan vinyylin painamista ja kun levyjä painettiin eri päivänä niin stampersit saattoivat olla ladottu siten, että viimeisin oli kasan päällimmäisenä ja aiemmin tehty alimmaisena. Siten valmiit stamperit käytettiin käänteisessä järjestyksessä. En osaa vahvistaa lähdettä, mutta kuulostaa ihan järkeen käyvältä ajatukselta. Se selittäisi miksi A- ja B-puolen stamperit voivat olla jopa aika kaukana toisistaan. 

Yhtä kaikki, tässä näiden kahden tiedot:

Kuvakansi: Ei
Etiketti: Copyright also claimed by Maclen (Music) Ltd.
Matriisi: 7YCE21527-1U  PORKY / 7YCE21528-2U
Stampers: 1M, 4GM

Kuvakansi: Kyllä
Matriisi: 7YCE21527-2U PECKO / 7YCE21528-2U
Stampers: 1AH, 1AG 

Erilaisia PTTP UK-variaatioita on seitsemän ja lisäksi demo. 

Harvinaisuus: 1+ (kuvakannella 1,5)



Levyhyllyn PTTP -singlet, kuvakannellinen ja ilman.

A-puoli, Maclen

B-puoli

A-puoli, aiemmin hankittu

B-puoli, aiemmin hankittu