perjantai 29. heinäkuuta 2016

Hawkwind: Silver Machine / THE BEATLES: ASK ME WHY (UK 10th anniversary picture disc) Mispress

UK 2nd reissue pressing 1982, Liberty UPP35381
mothers, stampers: n/a
UP35381A-4 / RP4983B-2
Sleeve: poly jacket

EMI on aikojen saatossa sekoittanut yhtä sun toista ja virhepainoksia on tullut. Yksi merkillisimmistä on nyt levyhyllyyn saatu Hawkwind -yhtyeen Silver machine 7" 10th anniversary vinyylikuvalevy vuodelta 1982. Levyssä on aika paljon virheitä, mm. levymerkki on Liberty ja toisaalta matriisi on United Artistsin. B-puolella Rockfield on kirjoittu väärin: "Rochfield". B-puolelle tuli vahingossa live-äänitys, vaikka piti olla alkuperäistä julkaisua mukaillen studioversio. Näiden lisäksi vielä tehtiin se suurin virhe, joka oli ainakin osassa singlejä: B-puolella ei soinut edes se liveversio.

Levyä painettiin samoihin aikoihin kuin ensimmäisiä The Beatlesin 20th anniversary kuvavinyylilevyjä. Ilmeisesti samoilla koneilla mentiin sillä tässä on käynyt sellainen virhe, että tytäryhtiöillä meni stampersit sekaisin ja osaan Silver Machinen B-puolelle prässättiin vahingossa The Beatlesin Please Please Me -kuvavinyylisinglen B-puoli, eli Ask Me Why. B-puolen matriisikin on sama kuin Parlophonen kuvalevyssä: RP4983B. Tai itse asiassa niissä on kyllä pieni ero: Tässä on B-kirjaimen jälkeen vielä lisättynä "-2".

Hawkwindin single ilmestyi 21. joulukuuta 1982 ja The Beatlesin Please Please Me kuvalevy 10. tammikuuta 1983. 

Vaikea sanoa, miten paljon näitä virhepainoksia markkinoille pääsi, mutta mitä ilmeisimmin kyse ei ole ainakaan superharvinaisuudesta. Vaikeaa tietysti löytää, ellei virhepainosta ole erikseen mainittu tai huomattu singleä myydessä.

Harvinaisuus: 1,5++

A-puoli

A-puoli, matriisi

B-puoli

B-puoli

B-puoli, matriisi RP 4983 B-2