perjantai 10. heinäkuuta 2015

Please Please Me / Ask Me Why (UK 1st pressing) MIGB, B-side JR- demo stamper

UK 1st pressing 1963, Parlophone R4983
mothers, stampers: 3GO, JR
7XCE 17217-1N / 7XCE 17218-1N
Sleeve: Parlophone stripes

Puna-hopeinen PPM-single saatu levyhyllyyn. Kyseessä on siis UK 1. painos. Näitä on jo kyllä aiemminkin. Etiketti ja vinyylin kunto ovat paremmat kuin aiemmassa MIGB-varustetussa variaatiossa, mutta ehkä se ratkaiseva asia oli kuitenkin se, että tässä on hyvin harvinainen stamper.
JR -stamperia EMI käytti vain promootio- ja demonstraatiotarkoitukseen painetuissa singleissä. JR on lyhennys sanoista Journalist Review. Yleensä kaikki EMI:n demot ja promot pitäisi ainakin 60-luvulla olla siis ilman mother –numeroa ja stampers-kirjaimina JR.
Monen artistin osalta näin onkin, mutta the Beatles on tässäkin asiassa poikkeus. Vain demosingle Love Me Do on ilmestynyt JR/JR –stamperseilla. Lisäksi tupla A-puolisessa demossa A Hard Day’s Night / Things We Said Today on AHDN-puolella JR. Toisella puolella on aika tavanomainen mother 2 ja stamper GG. Tietääkseni (muistaakseni) muita JR –stampereilla varustettuja demosinglejä ei the Beatlesilla ole.
Toisaalta sitten, The Beatlesilla on pari kaupalliseen tarkoitukseen tarkoitettuja singleä, joissa on normaali etiketti, mutta joista löytyy demo-stamper. Nämä ovat kysyttyjä ja melko harvinaisia. Uskoakseni JR voi löytyä kuitenkin vain Love Me Do:sta ja Please Please Me:stä.

Jos tarkastellaan stampereita, niin:

Love Me Do, Parlophonen valkoinen pohja ja punainen suuri A-kirjain, demo:
stampers: JR, JR

Love Me Do, puna-hopeinen UK 1. painoksen etiketti:
stampers: 1G, JR  tai 
1P, JR

Please Please Me Parlophonen valkoinen pohja ja punainen suuri A-kirjain, demo:
stampers: 2O, 2GG

Please Please Me, puna-hopeinen UK 1. painoksen etiketti:
stampers: 3GO, JR

Please Please Me, puna-hopeinen UK 1. painoksen etiketti (factory sample-tarralla):
stampers: 3GO, 2GO

Kuten listasta voi huomata, Please Please Me:n demossa on molempien puolien mother 2. Tämä tarkoittaa, että demo-etiketit painettiin hyvin myöhäisessä vaiheessa. Itse asiassa arvelen, että ainoa JR-demo stamper löytyy juuri tuosta 3GO, JR yhdistelmästä.
Factory samplen yleisin (ei suinkaan ainoa) mother/stamper –koodi on 3GO, 2GO. A-puolen koodi on siis sama kuin JR:ssä. Arvellaan, että valkopohjaista demoa painettiin vain noin 200-250 kpl, joten muita stampers-koodeja tuskin tulee vastaan.
PPM on siis aika sekava, mutta yhtä epäselvä on jatkokin tuon singlen jälkeen. The Beatlesin singlejä painettiin niin suuria määriä, että demot otettiin kaupallisten singlejen joukosta, aika satunnaisestikin jopa. Ohessa olen listannut mielestäni originaalien demojen koodeja.

The Beatles demo-single mothers, stampers koodeja:

  1. Love me Do  JR,JR
  2. Please Please Me 2O, 2GG
  3. From Me To You 1A, 1A
  4. I Want To Hold Your Hand 3H, 1TL
  5. A Hard Day’s Night JR, 2GG
  6. Ticket To Ride 2L, 1T
  7. We Can Work It Out 1A, 3RL
  8. Paperback Writer 1G, 1P
  9. All You Need Is Love 2GG, 1GA
  10. Hello Goodbye 1G, 1G
  11. Lady Madonna 1G, 1G
  12. Something 3GL, 4RD
Something-demo on niin harvinainen, ettei siitä tahdo löytyä luotettavaa tietoa. A-puolen stamper taitaa olla tuo ilmoitettu. Demoja voi siis löytyä muillakin stampereilla tuon listan lisäksi, mutta nuo siis yleisimmät. Lista ei ole aukoton, vaan tehty sillä perusteella, että olen arvioinut aitouden ja kirjannut sitten ilmoitetut stampersit. Kolme demoa on myös omassa hyllyssä: We Can Work It Out, Paperback Writer ja All You Need Is Love. Demojen ostaminen vaatii malttia, tietoa ja tarkkaa tutkiskelua. Väärennöksiä on paljon. Eikä se tietenkään helpota ostoa, että stampers-koodi on yleensä jotain muuta kuin muilla artisteilla ja aukotonta luetteloa ei ole olemassa.
Jos siis demot olisivat ilmestyneet The Beatlesilla niin kuin monella muulla artistilla ennen kaupallisen singlen julkaisemista, järkeenkäypiä stamperskoodeja olisi vain JR,JR ja 1G,1G. Ohessa vertailun vuoksi kuvat myös hyllyssäni olevasta The Hollies: Searchin´-demosinglestä. Siinä on, kuten kuuluisikin: JR, JR. Itse olen harjoitellut tunnistamaan originaalit demot muiden artistien kuin The Beatlesin levyillä. Tuntemattoman artistin Parlophone tai Vee Jay demo/promo maksaa vain joitain euroja. Niihin voi sitten verrata The Beatles demoja.

Sellaista. Mielelläni tämän PPM:n laitan hyllyyn. Onhan tämä tietyllä tavalla erikoinen, vaikka kyse onkin normaalista, kaupalliseen tarkoitukseen valmistetusta/aiotusta UK 1. painoksesta. Tuskin JR-koodilla löytynee montaa sataa PPM-singleä.


Harvinaisuus: 3


Levyhyllyn PPM-singlet (boksisinglet puuttuvat kuvasta)

Parlophonen raidallinen levypussi

A-puoli

A-puoli

B-puoli

B-puoli

B-puoli, JR-stamper

B-puoli, JR-stamper

The Hollies: Searchin' Parlophone demo, A-puoli

The Hollies: Searchin' Parlophone demo, A-puoli JR-stamper (huomaa kuinka etiketti menee hammastuksen yli)

The Hollies: Searchin' Parlophone demo, B-puoli JR-stamper