perjantai 31. lokakuuta 2014

All My Loving -EP (UK 1st pressing)

UK 1st pressing 1963, Parlophone GEP8891
mothers, stampers: 1RG, 5GGL
7TCE790-1N / 7TCE791-1N

Vaikka aika paljon originaaleja UK-painoksia jo Levyhyllystä löytyy, on joitain aika merkittäviäkin puutteita. Yksi sellainen oli All My Loving -EP:n UK 1.painos. Jostain syystä se oli jäänyt hankkimatta ja hyllyssä siis vain UK 2. painos ja tietysti EP-Collection-boksin sisällä oleva 4. painos. UK 1. painos on hieman harvinaisempi kuin 2. painos. Erona näillä on se, että 2. painokseen tuli teksti ”SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE…” –teksti keskiöön. 
Kovin harvinaisesta ei voida kuitenkaan puhua 1. painoksen osaltakaan, sillä siitäkin ehdittiin painaa 6 kpl erilaisia variaatioita (vain 2-puolen etikettiin). 2-puolen variaatiot poikkeavat toisistaan lähinnä vasemmalla olevien tekstien:

DOMINION
MUSIC
BELINDA
(ldn) LTD.
NCB
ARDMORE &
BEECHWOOD
LTD.

keskinäisistä kohdistuksista. Sama pätee UK 2. painoksen variaatioihin. 1-puolen etiketti on tiettävästi aina sama ja 2-puolella on sitten ne kaikki variaatiot. Arvelen kyllä, että 1-puolen variaatioitakin löytyy.
Levyhyllyn 2. painoksen mothers/stampers -koodit ovat: 1RG, 6OR, josta voi siis  todeta, että ainakin näitä kahta painettiin samaan aikaan. 1-puolen stamper on jopa tismalleen sama.

En ihan ymmärrä, miksi 1-puolen mother on edelleen ensimmäinen ja 2-puolella on menossa jo 6. mother... menikö 2-puolella jotain vikaan ensimmäisissä yrityksissä? Ilmeisesti.

Harvinaisuus: 1+

AML- EP:t

Etupuoli

Takakansi, Garrod

1-puoli

2-puoli

2. painoksen 1-puoli

2. painoksen 2-puoli





lauantai 25. lokakuuta 2014

Please Please Me / Ask Me Why (UK 1st pressing)

UK 1st pressing 1963, Parlophone R4983
mothers, stampers: 1GD, 1A
7XCE 17217-1N / 7XCE 17218-1N
sleeve: Parlophone colored wavy stripes

Hieman parempikuntoinen PPM UK 1. painoksen single oli hakusessa ja sopivasti sellainen sitten tulikin, sillä tarjontaa on lähes jatkuvasti. Näitä puna-hopea-etikettejä on vain kaksi erilaista. Muita variaatioita ei ole. Selvästi siis helpompaa verrattuna Love Me Do:n punaiseen etikettiin, josta variaatioita löytyy peräti kahdeksan.
Kahden punaisen PPM-singlen ero on siinä, että etiketin oikealla puolella, Parlophone-logon alla joko on teksti ”MADE IN GT. BRITAIN” tai sitten sitä ei ole. Ilmeisesti teksti lisättiin myöhemmin. Tuskin sitä ainakaan tarkoituksellisesti poistettiin, sillä silloin levystä ei olisi selvinnyt alkuperämaata ja se olisi kaikin puolin poikkeuksellista. Kaikista originaaleista The Beatles UK-painoksista löytyy painosmaa MADE IN GT. BRITAIN (tai sitten myöhemmin: Mfd. In U.K.). Sama virhe tehtiin jo painettaessa LMD-singleä. Vähän erikoista, että se toistui PPM:ssa.
Jos katsoo Levyhyllyn PPM-singlejä, niin mothers/stampers-koodeista huomaa, että aika lailla samaan aikaan painettiin molempia etikettejä. Ei siis ole ollenkaan varmaa, että ilman MIGB-tekstiä on aikaisemmin painettu kuin tekstillä varustettu. Pääsääntöisesti tiettävästi näin olisi, mutta hyvin nopeasti rinnalle tuli MIGB.

1L, 2GG (with MIGB)
1GG, 2H (without)
1GD, 1A (without)

Syy miksi PPM punaisia etikettivariaatioita on vain kaksi, vaikka kyseessä oli ensimmäinen UK nro 1. single, on selvä: Parlophone päivitti etiketin musta-hopeaksi kesken painamisen. Siksi PPM punainen etiketti on harvinaisempi kuin LMD:n punainen.
Itse asiassa onkin niin, että Love Me Do:n musta etiketti on paljon harvinaisempi kuin originaali punainen. SIUK-tekstillä varustettu musta-hopea lienee harvinaisin.

Kansi on tässä TYPE 2, eli Parlophonen coloured wavy stripes, mutta se voisi olla myös TYPE 1 eli Parlophone Blue, red, yellow and green, vähän sellainen timantin muotoinen kansi. Jostain syystä Levyhyllyn Love Me Do:t ovat TYPE 1 ja PPM TYPE 2 kansissa. Spizerin kirjassa asiat on esitetty juuri päinvastoin. No, molemmat kannet ovat varmasti juuri yhtä oikeita näihin singleihin. Parlophonen seuraava kansi eli vihreä se ei voi olla. Vihreän kannen sisällä on sitten vain musta-hopea etiketti. 


Kun oppisi joskus vielä ottamaan hyviä kuvia. Pari kuvaa päältä ja loput viistosta, värit näyttävät ihan erilaisilta. Ehkä tuo suoraan päältä kuvaa kuitenkin parhaiten etiketin oikeaa väriä.


Harvinaisuus: 2,5+

PPM UK 1. painoksen singlet

1-puoli

1-puoli

1-puoli

2-puoli

2-puoli

2-puoli

perjantai 17. lokakuuta 2014

Twist And Shout -EP (UK 1st pressing)

UK 1st pressing 1963, Parlophone GEP8882
mothers, stampers: 3OR, 4HH
7TCE762-1N / 7TCE763-1N

Twist And Shout UK 1.painoksen EP on yksi yleisimmin tarjolla olevista originaaleista Parlophone GEP-sarjan levyistä. Sitä on painettu paljon ja variaatioita on. 


Ennen SIUK:n ilmestymistä keskiöön (joka on siis 2. painos), oli painettu kaksi erilaista etikettiä, jotka erottuvat toisistaan helpoimmin levyn otsikkotekstin ”TWIST AND SHOUT” ollessa ihan ensimmäisessä julkaisussa kapea ja pienempi kuin toisessa variaatiossa. Jälkimmäisessä on sans-serif-fontilla kaikki muu paitsi kataloginumero ja levyn otsikko. Ensimmäisestä etiketistä löytyy yhdeksän erilaista variaatiota ja jälkimmäisestä etiketistä neljä, yhteensä siis ainakin 13 kappaletta. On lähes mahdoton työ hankkia ne kaikki, sillä erot variaatioiden välillä ovat pääosin minimaalisen pieniä.

Nyt hankittu on 1. painoksen variaatio numero IV. Kun tätä oikein tarkasti katselin, niin huomasin jo ennen ostoa, että etiketissä on eroa Levyhyllyssä jo aikaisempaan variaatio IV:een.
Jos etikettejä tarkastelee vierekkäin, niin voi huomata, että 1-puolen levyn otsikko on eri linjassa 1. biisin kanssa. Sen voi huomata ehkä helpoimmin siitä, että otsikon TWIST AND SHOUT D-kirjain on suoraan 1. biisin TWIST AND SHOUT,  T-kirjaimen päällä, kun se toisessa (MKT-tax code) on ennen T-kirjainta.
Kyseessä ei siis ole ihan sama etiketti, vaan variaatio. Mainitut yhdeksän eri variaatioita ei ole tarkasteltu tällä tavoin otsikon mukaan vaan etiketin vasemmalla puolella olevien tekstien:

SHERWIN M.
BIEM/NCB
MECOLICO
AMBASSADOR
MUSIC

keskinäisillä kohdistuksilla ja erot ovat osin minimaalisia. Voi siis olla, että variaatioita löytyy enemmänkin.
Tämän tarkemmin en ala analysoimaan ja selvittelemään. Mikään näistä variaatioista ei ole toistaan harvinaisempi ja kyseessähän on tosiaan yksi yleisimmistä EP-levyistä. Painosten variaatiot selittyvät varmaankin sillä, että tämä oli yhtyeen ensimmäinen EP-levy ja etukäteen ei osattu varautua sen olevan 21 viikkoa UK-listaykkösenä ja 64 viikkoa yhtäjaksoisesi listoilla. Etikettejä ja levyjä painettiin ehkä sitä mukaa kun tilauksia sateli eri puolelta maata..

Harvinaisuus: 1


Levyhyllyn 1.-3. painoksen EP:t

Kannen etupuoli

Takakansi

Takakansi, Garrod

1-puoli

1-puoli

1-puoli (D ja T päällekkäin)

2-puoli, KT-verokoodi

Aiemmin hyllyssä oleva, 1-puoli MKT-verokoodi

Aiemmin hyllyssä oleva, 1-puoli (D ennen T-kirjainta, ei päällekkäin)

lauantai 11. lokakuuta 2014

Help / I’m Down (UK 3rd pressing) SOLID CENTRE

UK 3rd pressing 1969-1971, Parlophone R5305
mothers, stampers: 12ROA, 16ROG
7XCE 18280-2 / 7XCE 18281-2

Help! –single näyttää olevan jonkinlainen pakkomielle Levyhyllyyn. Häiritsi se, että solid centrenä aiemmin oli vain toisen painoksen single, jonka A-puolella oli etikettiä kiertävä teksti: ”THE GRAMOPHONE CO. LTD…” ja B-puolella ”THE PARLOPHONE CO. LTD…”. 


Nyt sain sitten 1. painoksen etiketeillä varustetun solid centren. Molemmilla puolilla kiertää: ”THE PARLOPHONE CO. LTD…”. Ensisilmäyksellä voisi siis ajatella tämän olevan aikaisempi painos kuin Levyhyllyyn aiemmin hankittu ja jotakuinkin siis vuoden 1965 painos, sillä ”THE GRAMOPHONE CO. LTD…” tuli kesän 1965 jälkeen.

Näin ei ole. Heti kun sain singlen hyppysiini, pelkällä näppituntumalla se tuntui ihan joltain muulta kuin 1965 tuotokselta.

On jo aiemmin selvinnyt, että Help!-singlen osalta 1. painoksen etikettejä painettiin singleihin vielä 70-luvun alussa (3. painos). Olisiko niin, että ”THE GRAMOPHONE CO. LTD…” etikettien painosmäärä jäi hieman pienemmäksi ja ”THE PARLOPHONE CO. LTD…” –etikettejä oli tolkuton määrä ja EMI säästi painamiskuluissa. 

On silti vaikeaa ymmärtää EMI:n linjausta käyttää vuoden 1965 etikettejä vielä vuosina 1969-1971 (jopa 1972). Etiketissä olisi pitänyt olla ”THE GRAMOPHONE CO. LTD…” ja keskeltä olisi pitänyt olla poistunut teksti ”SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE…”.

EMI:n toiminta Help!:n osalta on vaan näin (ei tiedetä miksi) ja etikettejä käytettiin jopa 70-luvun puolellakin. Tämä nyt hankittu on yksi lisätodiste siitä. Levyn mothers/stampers –koodi on 12ROA, 16ROG. Se jo yksistään kertoo singlen olevan 1969-1971 tuotosta. 


Aiemmin Levyhyllyyn saatu poloringillä ja SIUK:illa varustettu single, on mothers/stampers -koodilla 11ROR, 16ROD. Joidenkin tietojen mukaan poloring esiteltiin vasta vuonna 1972. Tämä solid centre olisi siis mothers/stampers koodien mukaan aika lailla samaan aikaan painettu.

Nyt hankitun Help! -singlen reuna on terävä, kuten poloringissäkin. Verokoodia (KT), ei löydy etiketistä, ainoastaa dead waxista. Paino on vain 31g kun aiemman solid centren paino on 37g. Poloring painaa 32g.

Kyseessä on siis mitä todennäköisimmin, vuosina 1971-1972 painettu single. Todisteita on enemmän kuin riittävästi. Levyhyllyssä on siis nyt molemmat solid centret, tiettävästi muunlaisia etikettivariaatioita ei ole.

Help! -singlen osalta on siis lähes mahdoton puhua painoksista, vaan ainoastaan etiketeistä ja vuosista.


Harvinaisuus: 3



A-side solid centres, PAR / GRAM rims

B-side solid centres, PAR rims

1-puoli

2-puoli