sunnuntai 12. helmikuuta 2012

The Beatles' Hits -EP (UK very 1st pressing) 1O / 1G

UK 1st pressing 1963, Parlophone GEP8880 (UK)
7TCE760-1N / 7TCE761-1N
mothers, stampers  1O /  1G
The Parlophone CO.LTD…
without: Recording first published…
MKT-taxcode

The Beatles’ Hits:n piti olla yhtyeen ensimmäinen EP, mutta kesken prosessin, sitä ennen julkaistiinkin Twist And Shout –EP (heinäkuun 12. päivänä, 1963). Parlophone GEP 8882 julkaistiin siis ennen GEP 8880. The Beatles’ Hits -EP:n etikettejä ehdittiin painaa pieni määrä touko-kesäkuussa 1963. Kesällä 1963 EMI lisäsi etiketteihinsä tekstin ”RECORDING FIRST PUBLISHED 1963”. Kaikista alkupään Twist And Shout –EP:n etiketeistä löytyy tämä teksti ja suurimmasta osasta The Beatles’ Hits -julkaisuistakin. Ne EP:t, mitkä ehdittiin painaa ennen kesää, olivat ilman tätä tekstiä. The Beatles’ Hits julkaistiin lopulta 6. syyskuuta 1963.
Levy ei ole kovinkaan harvinainen, mutta näitä ensimmäisiä etikettejä ei silti liiemmin tule vastaan. Mothers ja stampersit ovat tietenkin alkupäästä kun aiemmin painetut etiketit käytettiin ensin. Tässä on yksi niitä levyhyllyn harvoja, 1G:llä varustettuja kiekkoja.
Ensimmäisen painoksen kannet on painettu Buckland Printersin (BuPr) toimesta, tavanomaisemman Garrod & Lofthousen (Garrod) sijaan.

Pieni katsaus: EMI:n mothersit ja stampersit, eli äidit ja pojat.

EMI Hayesin tehtaalla levyn valmistus meni erittäin lyhyesti kuvattuna suunnilleen näin: Levytyssessiosta tehtiin acetaatti (ts. lacquer), johon kaiverrettiin äänitetty tuotos. Lacquerista tehtiin hopeasta ja nikkelistä koostuva peilikuva, eli Master, joka on metallinen pyöreä kiekko. Masterista tehtiin hieman pienempi metallikiekko: Mother. Yhdestä Masterista tehtiin 3-4 Motheria, joskus kysynnän kasvaessa paljon enemmänkin. Jokainen Mother numeroitiin, alkaen ykkösestä. Mother on peilikuva Masterista, eli periaatteessa soittokelpoinen kuten lacquerkin. Motherista tehtiin vielä metallinen Stamper, jolla sitten varsinaisesti prässättiin vinyylilevyjä. Jokaisesta Motherista painettiin kymmeniä Stampereita. Yhtä Stamperia käytettiin joidenkin suurpiirteisten arvailujen mukaan 300-5000 vinyylilevyn painamiseen. Nyrkkisääntönä, niin kauan käytettiin kuin tuli laadukkaita äänitteitä. Joskus stamper saattoi tietenkin ennenaikaisesti rikkoontua.
Keräilijät suosivat ja haluavat levyjä, joissa on ensimmäinen Mother ja aikaisen vaiheen Stamper.
Mother löytyy jokaisen EMI Parlophone -äänitteen soittoalueen ulkopuolisesta alueesta (run-out-groove) klo 9 sijainnista. Se on yleisimmin 1, 2, 3, 4, 5, 6 tai useampi numeroinen. Stampers-kirjain löytyy klo 3 kohdasta ja kirjaimet on otettu sanasta GRAMOPHLTD, jossa G=1, R=2, A=3, M=4 jne. Lacquer –numero on sama kuin matrix-numero. Se löytyy klo 6 kohdasta.
ESIM. Mother 2 ja Stamper RMM, tarkoittaa: 2. äiti josta 244 stamper. Tätä levyä ennen voisi siis olettaa painetun jo useampi satatuhatta vinyyliä ennen kuin juuri tämä lätty on ollut vuorossa, eikä ollut levyn ilmestymisen aikaan vielä edes kaupoissa.

Tässä alkupään prässäys, eli Mothers, stampers 1O / 1G, matrix: 7TCE760-1N / 7TCE761-1N


Harvinaisuus: 1,5-


Etukansi
Takakansi
Buckland Printers
A-side (without "recording first...")
B-side (without "recording first...")
matrix