perjantai 10. helmikuuta 2012

Hello, Goodbye / I Am The Walrus (FRENCH / UK 1st pressing)

FRA 1st pressing 1967, Parlophone R5655 (FRA)
The Gramophone  CO.LTD…
Sold in U.K. Subject to resale…
Pathe Marconi pressing


EMI:n ranskalainen kumppani Pathé Marconi painoi joko Ranskan markkinoille tai todennäköisemmin Englantiin jonkilaisen määrään Parlophonen etiketillä. EMI Hayesin tehdas toimitti etiketit ja stampersit Ranskaan, jossa varsinaiset vinyylit prässättiin. 
Ranskassa Odeon julkaisi oman kuvakannellisen singlensä, joten Parlophonen kopiot saatettiin viedä muualle. Kyseessä lienee vain varmistus, että singleä riitti joulumyyntiin 1967. Tätä singleähän painettiin lisäksi sopimustoimittaja DECCAn toimesta UK-markkinoille (contract pressing). Oli miten oli, niin tätä singleä mainostetaan export-singlenä, mitä se ei kuitenkaan ole. Ainakaan virallisesti. 
Etiketti on samanlainen kuin UK vastaavassa, sillä erolla, että alalaidassa lukee "MADE IN FRANCE". Jopa "SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE..." -teksti on keskellä. Verokoodi "KT" löytyy soittoalueen ulkopuolelta, kuten UK-painoksestakin, mutta ei etiketistä. Mothers ja Stampers numerot poikkeavat. Klo 9 kohdasta löytyy numeroita kun UK-painoksistakin. Onko ne mothers-numeroita vai muita? Tässä kappaleessa on numerot 11 ja 6. Klo 3 kohdassa ei ole kirjaimia. Klo 12 kohdasta löytyy koneella prässättyinä tekstit M3256671 ja M3256672 sekä KT-verokoodit. Ovatko nämä stampers-numeroita? Sellainen henkilö tietänee paremmin, joka on perehtynyt Odeon / Pathé Marconin painoksiin.
Tiettävästi tätä on myös olemassa pieni määrä push-out-centrellä varustettuna ja se on hyvin harvinainen. Ne on itse asiassa tehty jälkeenpäin Hayesin tehtaalla, kun arveltiin Englantilaisten vielä käyttävän suurikeskiöisiä singlesoittimia. Niin ja jos sattuu omistamaan sellaisen kopion, jossa Hello Goodbye -singlen B-puolen matriisinumerona on 7YCE18434, niin omistaa todellisen aarteen. Niitä ei tiettävästi päässyt jälleenmyyntiin, mutta on todistettavasti olemassa. Silloin I Am The Walrus soi stereona tavanomaisen monon sijaan. Magical Mystery Tour -EP:ssä tämä on kyllä ihan tavallista. 


Täältä löytyy DECCAn painos:
http://tapio-thebeatles.blogspot.com/2011/08/hello-goodbye-i-am-walrus-uk-decca.html


Harvinaisuus: 1+


A-side

B-side