torstai 19. heinäkuuta 2018

Revolver -LP (German 70's pressing) signed by Klaus Voormann

GER pressing 1977, Apple 1C 072-04 097
Mothers, stampers: n/a
04097-A-2 SHZE 186 A - X2 / 04097-B-2 SHZE 186 B - 2
disc weight: 125 g

Inner sleeve: plain white

Hyllyyn saksalainen uusintapainos Revolverista. Tällaista levyä tuskin olisi koskaan tullut hankittua hyllyyn, mutta tässä on lisäarvona Klaus Voormannin signeeraus kannen etupuolella.
Saksalaisia levyjä ei tosiaan ole hyllyssä. Tämän hankinnan vuoksi pitikin selvittää, että mikä vinyyli on kyseessä, sillä etiketti on Apple ja 2-puolen 5. biisi on kirjoitettu virheellisesti: "I WANT TO LOVE YOU". George Harrisonin biisi on tietysti I Want To Tell You.
Pienellä selvityksellä paljastui, että Applen levymerkillä on tehty Saksassa uusintapainokset kaikista originaaleista. Ajankohta on 70-luvun loppu ja tämän levyn osalta annetaan vuosi 1977. Vaikuttaa siltä, että kaikissa variaatioissa on tuo sama kirjoitusvirhe, eli sen puoleen harvinaisesta levystä ei ole kysymys. 
Klaus lienee signeerannut tämän 70-luvun lopulla tai ehkä 80-luvun alussa. Vaikea tietysti tehdä mitään tarkempaa analyysiä. Signeeraus on aito, siitä ei ole epäilystä. Klaus signeerasi Revolvereita useammankin kerran ja pääosin tuolla taiteellisella silmällään, jossa ei sotkenut aikanaan suunnittelemansa kannen kuvaa vaan käytti vasemman laidan valkoista aluetta. Tämä hankinta tuli tehtyä Andrew Miltonin omistaman Parlogramin huutokaupasta. Andrew selvittää aika hyvin etukäteen kaikki oikeellisuudet ja on keräilijöiden keskuudessa arvostettu asiantuntija. Toinen levy, josta Klaus Voormannin signeerauksen voi löytää on Plastic Ono Bandin Live Peace In Toronto 1969. 

Huutonetin lisäkuvat, lokakuu 2023: 






Harvinaisuus: 2,5++ (signeerattuna)


Kannen etupuoli

Kannen etupuoli

Kannen etupuoli

Kannen etupuoli

Takakansi

Takakansi

1-puoli

2-puoli

2-puoli, I Want To Love You

keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Apple albums on Parlophone, UK EXPORT collection review

Levyhyllyn Apple albumit Parlophonen levymerkillä on seuraava inventaario ja kokoelman välivaiheen tarkastelun kohteena.

UK exportit jaan Spizer/Daniels -kirjan Beatles For Sale On Parlophone Recordsin mukaan seuraavasti:

a) The Capitol Albums: Something New, The Beatles' Second Album ja Beatles VI
b) Hey Jude!
c) Apple Albums on Parlophone: The Beatles, Abbey Road ja Let It Be
d) Yellow Submarine on Odeon
e) Coloured vinyl: Magical Mystery Tour (keltainen), The Beatles (valkoinen), Abbey Road (vihreä) ja Let It Be (valkoinen)

Tässä tarkasteltavaksi otetaan siis Apple albums on Parlophone. Levyhyllystä puuttuu Spizer/Daniels-kirjan mukaan vielä seuraavat levyt:

PAREX 7067.SR1A (The Beatles with SIUK-labels)

Molemmissa hyllyn Abbey Road -albumeissa on kulta-punainen Parlophone-tarra takakannen omenan päällä, joten siinä mielessä kansissa ei ole puutteita.

AR-albuminen kulta-punainen Parlophone-tarra

Let It Be:n kannessahan on jo valmiiksi Parlophonen logo, paitsi tuossa toisessa, joka on painettu todennäköisesti Barbadoksella, vaikka etiketissä lukee made in Gt. Britain. Takannessa on Cariftan tarra. 
Kaikista näistä Apple albumien exporteista onkin tehty myös sellaiset prässäykset, joissa on Decca-tyyppinen ura keskiön ympärillä. Kyse ei kuitenkaan ole tutun sopimustoimittajan käytöstä, sillä EMI ei olisi koskaan turvautunut kilpailijansa apuun näin pienissä painoksissa. Kyse on eri maiden prässäyksistä. Levyt on painettu muulla kuin Englannissa. Tässä esimerkiksi Barbadoksen prässäys. Etiketin väri- ja laatuerosta huomaa heti, ettei kyse ole EMI UK:n etiketti. 

LIB, Decca-style ring. Luultavasti Barbadoksen painos

UK ja muun maan painos vertailussa, etiketeistä näkee väri- ja laatueron

Variaatioiden suhteen Apple albums (P-PCS ja PPCS) on paljon helpompi kuin Capitol albums (CPCS). Variaatioita ei ole vaan ainoastaan yhdenlaiset etiketit kussakin painoksessa. Muutoin nämä ovat Capitoleita hankalammin löydettävissä. Hyllyn setti aika hyvässä kunnossa, mutta toki se vaikein puuttuu. The Beatles (White Album) virhepainama, jossa etikettien keskellä on teksti: "SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE..." on hyvin harvinainen. Hankaluutta lisää se, ettei toistaiseksi ole löydetty yhtään WA 2LP:tä joissa kaikissa neljässä etiketissä olisi SIUK-teksti. Yleisimmin se on joko puolilla 1-2 tai 3-4. Myös sellainen kappale on tullut vastaan, jossa vain yhdessä etiketissä neljästä on SIUK-teksti ja muut ovat korjattuja etikettejä. 
Jos haluaa Decca-tyyliset painokset niin haaste jatkuu pidemmälle. Toisaalta pitää muistaa, että ne eivät ole UK-painoksia. Keräilijöiden keskuudessa toisaalta vähintäänkin yhtä haluttuja kuin UK-exportitkin.

Kaiken kaikkiaan nämä UK-exportit ovat harvinaisia levyjä, harvinaisuusasteikko on välillä 3,5 - 4+. 

Apple albums on Parlophone, YS, AR ja LIB UK EXPORT

Apple albums on Parlophone, YS, AR ja LIB UK EXPORT

Bruce Spizer & Frank Daniels: Beatles For Sale On Parlophone Records, Apple albums onn Parlophone

sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

Tony Sheridan & The Beat Brothers: My Bonnie / The Saints (German 1st pressing) Rock, German intro

GER 1st pressing pressing 1961, Polydor 24673
mothers, stampers: K1H/S M,  2K1H/S N
X 24673-2A / X 24673-2B
Sleeve: German Polydor company sleeve

The Beatlesin ensiesiintyminen kaupallisella levyllä tapahtui Tony Sheridanin kanssa nimellä Tony Sheridan & The Beat Brothers. My Bonnie julkaistiin lokakuussa 1961 ensin ainoastaan Saksassa ja vasta hieman myöhemmin Englannissa.

Originaalin (Länsi-)Saksan 1. painoksen (lokakuu 1961) tunnistaa:

- Etikettiin on kirjoitettu teksti: "Rock", joka on toisessa painoksessa vaihdettu: "Twist"
- Etiketissä on teksti: (Mein Herz ist bei nir nur), joka on jätetty pois 2. painoksesta
- My Bonniessa on saksankielinen intro ja 2. painoksessa se on  englanninkielinen
- Matriisi on X 24673-2A / X 24673-2B kun taas  2. painoksessa (eng. intro) A-puolen matriisi on X 24673-4A.

2. painos ilmestyi jo tammikuussa 1962, joten paljon ei aikaa painosten välillä ollut. Englannissa UK-single ilmestyi 5.1.1962 ja siinä esittäjiksi on merkitty Tony Sheridan & The Beatles.
Tätä GER 1. painosta myytiin pieni määrä myös kuvakannella. Alkuperäisessä kuvakannessa ei ole tekstiä: "TWIST", joka tuli vasta myöhemmin. Jostain syystä originaali 1. painoksen kuvakansi ei näytä nostavan paljonkaan keräilyarvoa verrattuna saksalaiseen Polydorin tehdaskanteen. En osaa sanoa mistä se johtuu.

Saksalainen intro: 

"Mein Herz ist bei dir nur, my darling,
Mein Herz fand bei dir nur das Glück.
Noch trennen uns Länder und Meere,
Doch bald kehre ich wieder zurück."

ja englantilainen:

"My Bonnie lies over the ocean,
My Bonnie lies over the sea.
My Bonnie lies over the ocean.
Oh bring back my Bonnie to me."

Saksalaisesta painoksesta on myös siirtymäajan  (transitional) painos. Siinä on GER 1. painoksen etiketit, mutta levyllä soi GER 2. painoksen, Englantilaisella introlla tehty versio. Vuonna 1964 My Bonnie ilmestyi singlenä, jossa ei ole introa.

Harvinaisuus: 3

A-puoli, saksalainen tehdaskansi

B-puoli, saksalainen tehdaskansi

A-puoli

A-puoli, Rock

A-puoli, matriisi: X 24673-2A

A-puoli: K1H/S M

A-puoli: Made in Germany

B-puoli, Rock

B-puoli matriisi: X 24673-2B

B-puoli: 2K1H/S N

B-puoli: Made in Germany

lauantai 7. heinäkuuta 2018

Long Tall Sally -EP (UK 2nd pressing)

UK 1st pressing 1964, Parlophone GEP8913
mothers, stampers: 11GAG, 12GMD
7TCE822-1N / 7TCE823-1N
sleeve: picture sleeve

Long Tall Sallyn UK 2. painos on vuodelta 1969. Painoksen tunnistaa varsin helposti etikettiä kiertävästä tekstistä, joka alkaa sanoilla: "THE GRAMOPHONE CO. LTD...". Etiketin keskeltä on jäänyt pois teksti: "SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE...". Painoksen levyjä prässättiin 1969-1973, mutta tämä levy on todennäköisesti alkupäästä. Sen voi päätellä esimerkiksi siitä, ettei etiketin keskellä ole ns. poolokaulusta. 

Levyn kansi on siinä mielessä mielenkiintoinen, että edelleenkään ei ole tiedossa mikä firma kannen on aikanaan painanut. Kannesta löytyy vain tunniste: SCP24370a. EMI:n normaalit yhteistyökumppanit Garrod & Lofthouse (Garrod), Ernest. J. Day (E.J.D.) ja Buckland Printers (BuPr) ovat painaneet omat krediittinsä aika huolellisesti kansiin, mutta tämä SCP on toistaiseksi arvoitus. 
UK 2. painoksen etikettivariaatioita on kolme, mutta niiden keskinäiset erot ovat vain marginaalisia. Kaikki ne variaatiot löytyvät kiinteän keskiön ja tällaisen irrotettavan keskiön prässäyksistä.

Lähes uudenveroinen on hyllyyn lisätyn levyn kunto. 

Harvinaisuus: 1+


Kannen etupuoli


Takakansi


1-puoli


1-puoli, matriisi


2-puoli


2-puoli, matriisi

perjantai 6. heinäkuuta 2018

The Beatles No.1 -EP (UK 1st pressing) SOLID CENTRE

UK 1st pressing 1966-1968, Parlophone GEP8883
Mothers, stampers: 2GDH, 13LA
7TCE764-1N / 7TCE765-1N
sleeve: picture sleeve

Levyhyllyyn The Beatles No.1 UK EP:n harvinainen kiinteän keskiön prässäys, joka on painettu 1966-1968. Tarkempaa aikahaarukkaa tai tiettyä vuotta ei pysty luotettavasti antamaan.
No.1:sta tehtiin vain yksi painos ennen vuotta 1969 ja siinä etikettiä kiertävä teksti alkaa sanoilla: "THE PARLOPHONE CO. LTD...". EP:tä painettiin vuosina 1963-1968, jolloin labelin olisi pitänyt muuttua monestakin eri syystä. 
No. 1:sta ei siis koskaan ilmestynyt "SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE..." -tekstillistä versiota. UK 1. painoksen etikettivariaatioita on kyllä sitten sitäkin enemmän. Karkeasti sen voi jakaa fontiltaan kahteen selkeästi toisistaan erottuvaan, joista ensimmäisestä on neljä erilaista variaatiota ja toisesta peräti kuusi. Vasta vuonna 1969 ilmestyi siis UK 2. painos. Siinä etikettiä kiertää päivitetty teksti: "THE GRAMOPHONE CO. LTD...". On siis oletetettavaa, että EMI prässäsi No. 1-etikettejä varastoon ja sitä tyhjennettiin aina vuoteen 1969 asti. 

Tämän levyhyllyyn hankitun kiinteän keskiön levyn voi haarukoida vuosille 1966-1968, muutamasta eri syystä:

1. EMI aloitti kiinteän keskiön levyjen prässäämisen yleisemmin vasta ca.1966. Määrä oli toki pieni vielä silloinkin.
2. mother/stamper -koodi on levyn 2-puolella 13LA. Tässä numero 1 tarkoittaa sub-masteria, joka on alkuperäisen masterin kopio.
3. levyn etiketissä ei ole verokoodia näkyvissä. Vuosina 1963-1965 löytyisi varsin todennäköisesti MT, MKT tai yleisimmin KT.

Kansi on Buckland Printersin (BuPr). Siitäkin on kaksi variaatiota, joiden flipbackin päät ovat kuitenkin samalla tavalla diagonaalisesti leikatut toisin kuin Garrod & Lofthousen ensimmäisissä kansissa. Myöhemmissä G&L No. 1-kansissa on myös BuPr-tyyppinen leikkaus. Buckland Printersin kansi näyttäisi olevan vaaleampi ja kontrasti on erilainen kuin G&L kannessa.

Tämä on aika merkittävä hyllypäivitys, sillä kiinteän keskiön originaalia EP:tä on erittäin harvoin saatavilla. Takakannessa on jokin nestevaluma, mutta se ei ole tämän hankinnan kannalta kovinkaan tärkeää. Itse levy on uudenveroisessa kunnossa. 

Harvinaisuus: 3


Kannen etupuoli


Takakansi


Takakansi, BuPr


1-puoli


1-puoli


1-puoli, matriisi


1-puoli


2-puoli


2-puoli, matriisi


2-puoli