torstai 5. tammikuuta 2017

Eleanor Rigby / Yellow Submarine (UK 2nd pressing) MISPRESS, same label both sides + 70's pressing with SIUK

UK 2nd pressing 1969, Parlophone R5493
mothers, stampers: 11RPM, 11RLP
7XCE 18395-1 / 7XCE 18396-1
Sleeve: Parlophone

Levyhyllyyn lisätään Eleanor Rigby / Yellow Submarine UK 2. painos. UK 60-luvun ER/YS etikettivariaatioita on Spizer/Danielsin kirjan mukaan vain kuusi erilaista. Hyllyyn onkin yritetty saada kaikki kuusi, jolloin kaikki tunnetut variaatiot olisivat koossa. Periaatteessa ne on jo nyt, sillä 2. variaation ero on ainostaan A-puolen biisin ja krediittien suhde etiketin pohjalle painettuun tekstiin "Made in Gt. Britain", joka ei ehkä ole variaatio ollenkaan, vaan tekstit ovat vain ajautuneet alemmaksi painosprosessissa. Katsoisin, että oikea luku variaatioille on siis viisi.
Välillä sitten kuitenkin ilmaantuu virhepainoksia, joita ei tietenkään kaikkia ole dokumentoitu. Nyt saatu single on varsin mielenkiintoinen.

Singlen molemmille puolille on painettu sama etiketti: Yellow Submarine, eli Eleanor Rigby puuttuu. Se ei tee tästä kovinkaan spesiaalia, mutta se tekee, että kyseessä on 1970-luvun alun painos. Sen huomaa polokauluksesta levyn keskireiän ympärillä. Polo ring ilmeisesti esiteltiin ensimmäisen kerran vasta vuonna 1972. Kuten etiketistä huomaa, se on 1. painoksen ensimmäinen variaatio vuodelta 1966, jossa on teksti "SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE...". Jostain kumman syystä tähän levyyn on siis saatu prässättyä tehtaalla 5-7 vuotta lojuneet, vanhat B-puolen etiketit levyn molemmille puolille.
70-luvun painoksen tunnistaa polokauluksen lisäksi tietenkin mother/stamper -koodista, joka on myöhäinen. Lisäksi pieni painoerokin on olemassa. Tämä painaa 32 grammaa ja originaali UK 1. painos 37 grammaa (irrotettavalla keskiöllä kuten tämäkin).

Edellinen levyhyllyn ER/YS -hankinta oli vuonna 1969 julkaistulla etiketillä, mutta myös painettu vasta 70-luvun puolella ja siinä mother/stamper -koodi oli 12RPP, 11RLP. Nämä kaksi on siis painettu käytännössä samaan aikaan. B-puolen mother ja stamper on sama.

Hyllyä siis täydennetään tuplavirheellisellä painoksella ER/YS 1970-luvun alusta. Hieman vaikea kuvitella, miten tällainen selvisi läpi laaduntarkkailusta. Singlen molemmilla puolilla soi tietenkin oikeat biisit ER ja YS, soittoalueen ulkopuolelle painetun matriisin mukaisesti.

Harvinaisuus: 2,5-

Singlepussi, Parlophone 1969

A-puoli

A-puoli, polokaulus (1972)

B-puoli

B-puoli, polokaulus (1972)