perjantai 2. tammikuuta 2015

John & Yoko: Wedding Album -LP (UK 1st pressing) Complete UK BOXED SET

UK 1st pressing 1969, Apple SAPCOR11
Mothers, stampers: 1P, 1P
SAPCOR 11A-1 / SAPCOR 11B-1
disc weight: 156g (box with all it's components: 897 g)

John Lennonin kolmas soololevy. Kaksi edellistä olivat kokeellisia ja tämä on sen sarjan viimeinen osa. Eihän tätäkään pysty kuuntelemaan kahta kertaa kokonaan, eikä oikein edes sitä yhtä. Sisältöä sen enempää syvällisemmin analysoimatta, kerron kuitenkin lyhyesti:

1-puoli koostuu yhdestä” biisistä”, jossa: John ja Yoko hokevat vuorotellen toistensa nimiä eri äänenpainoilla ja heihin kiinnitetyt sykeanturit jumputtavat sydämien lyöntien tahdissa. Voi siis aistia miten sydän reagoi kun toisen nimeä hoetaan eri äänensävyillä. Tämä ”kappale” kestää reilut 22 minuuttia.
2-puolella on vain yksi ”kappale” Amsterdam, joka on reilu 24 minuuttinen juttutuokio haastatteluineen Amsterdamin sänkyprojektissa, johon lisättynä joitain surrealistisia vaikutteita ja ääniä sekä pari lyhyttä laulunpätkää. Kohokohdat: Kohdassa 17:50 John lukee fanin kirjeen, jossa todetaan lopuksi: ”Go to a doctor to be normal”. Kohdassa 18: 15 John kiittää jotakin tahoa kauniista marihuanasta. Tuossa on kiteytettynä vissiin se siis oleellisin. The Beatlesista muistuttaa etäisesti vain pätkä jossa John tapailee joitain sekunteja The White Albumin biisiä ”Good Night”., kohdassa 23:10.

Niin kuin voi arvailla, kahden kokeellisen levyn jälkeen tämä ei enää jaksanut kiinnostaa  juuri ketään niin paljon, että ostaisi muutoin hienon boksin. Levyä myytiin Englannissa vain muutamia tuhansia, eikä se sijoittunut listalla. Keräilijää tietysti kiinnostaa harvinainen paketti. Tämä on koostumukseltaan kuten aiemmin tässäkin blogissa käsitelty George Harrisonin All Things Must Pass –boksi: täysin UK-originaalia on vähän vaikeampi saada. Kuten Georgen mestariteoksessa, tässäkin on sama juttu ulkoasullisesti: USA:ssa valmistettiin suurin osa bokseista ja Englannissa ilmestyi sitten myös US/UK –boksisekoitteita, joissa yleisimmin oli vähintään USA:ssa valmistetut boksin ulkokuoret ja ehkä muut sisuskalut olivat UK.

Boksi on varsin kevyttä tekoa ja hyväkuntoisen löytäminen kaikilla sen komponenteilla on yllättävän vaikeaa. Osaa sisällyksestä on ehkä kopioitu kun alkuperäinen on puuttunut jne. Boksin on suunnitellut John Kosh, joka on vastuussa myös Let It Be-boksin suunnittelusta. Wedding album on lujempaa tekoa, mutta painava sisältö kyllä rikkoo boksin kulmat ajan kanssa. Boksin valkoinen verhoilupaperi on kovin haurasta ja ilmeisen valoherkkää, sillä kellastumia ja värjäytymiä tulee.

Täydelliseen UK-pakettiin kuuluu:

- Boksi, jossa on pohja ja kansi. huom. UK-painoksen boksin selkämyksessä ei ole painettuna kataloginumeroa.
- Boksin kannen sisäpuolella on liimattuna kopio Johnin ja Yokon häätodistuksesta.
- Valkoinen 11,5” muovipussi, jossa lukee: ”Bagism”.
- Passikuva-automaatilla otettuna neljä mustavalkoista kuvaa parista
- Postikortti, joka on otettu Amsterdamin sängyssä.
- 16-sivuinen, 11,5” liite ”The Press”, jossa on lehtileikekopioita parista.
- liite ”Wedding”, joka on 2-puolinen suuri juliste. Kuvat on otettu hääseremoniasta Gibraltarilla.
- 2-puolinen avattava 3*11,5"juliste, jossa on avioparin omakätisiä piirustuksia.
- 11,5"” posteri, jossa on kuva palasta hääkakkua.
- Avattava Garrod & Lofthousen (jossa sisäpuoliset flipbackit), levykansi.
- Vinyylilevy, jonka etiketissä teksti: ”Mfd. In U.K.”. Matriisit ovat SAPCOR 11A-1 / SAPCOR 11B-1, Mothers ja stampers koodi kuten EMI:llä oli tapana.

Missään osassa levyä ei ole mainittuna kummankaan artistin sukunimiä (häätodistuksessa tietenkin on), vaan tekijät ovat pelkistetysti John & Yoko. Lieneekö edelleen liittynyt tekijänoikeusjuttuihin, jotka olivat vielä tuolloin rasitteena Johnille?

Tässä siis originaali UK-boksi kaikilla liitteillä ja erittäin aikaisilla vinyylin mother/stamper -koodeilla: 1P, 1P. Kuten monesti muissakin näissä bokseissa, ulkokuori on hieman kulunut , mutta sisältö on EX-MINT-luokkaa. Vinyyli on aika lailla MINT-luokkaa, eli soittamaton. Miksiköhän…? ;)

Harvinaisuus: 3- (täydellinen UK-boksi)


Boksin kansi

Boksin kannen pohja

Boksin kannen kylki, ei katalooginumeroa, ainoastaan ko. teksti

Boksin pohja, vihkitodistus

Boksin pohja, ladattuna täyteen

Boksin sisältö räjäytettynä lattialle

vas: avioparin mustavalkoiset passikuva-automaattikuvat, oik: postikortti

Kuva hääkakun palasesta

Hääkakun kuvan alareuna "SHENVAL"

Avioparin piirustuksia -liite

Valkoinen muovipussi Bagism

Lehtileikeliite

Hääkuvajuliste, 2-puolinen

Sisäpussi

Sisäpussi, PATENT No. 1,125,555

sisäpussi, MADE IN GREAT BRITAIN

LP:n kannen etupuoli

LP:n avattavat kannet

LP:n kansi auki, Garrod & Lofthouse

LP:n takakansi

1-puoli

1-puoli

1-puoli, matriisi SAPCOR 11 A-1

2-puoli

2-puoli

2-puoli, matriisi SAPCOR 11 B-1