lauantai 20. syyskuuta 2014

Strawberry Fields Forever / Penny Lane (UK 1st pressing)

UK 1st pressing 1967, Parlophone R5570
mothers, stampers: 5GHG, 4GHP
7XCE 18415-1 / 7XCE 18416-2
Sleeve: UK picture sleeve
solid centre

UK 1st pressing 1967, Parlophone R5570
mothers, stampers: 2GRD, 1HL
7XCE 18415-1 / 7XCE 18416-2
Sleeve: UK picture sleeve
push-out centre

Odotellessani Royal Mailin toimitusta, listaan kokoelmassa jo olevia levyjä joita ei ole käsitelty aiemmin tässä blogissa. Todennäköiseti olen itse oman blogini innokkain seuraaja, sillä käytän kuvia omien hankintojeni eri variaatioiden vertailussa ja hieman häiritsee se, että kaikkia kuvia ei ole. Helpottaa kummasti keräilyä kun omien levyjen etiketit ovat kännykästäkin tarkistettavissa.
Mutta siis kovin puutteellisesti kokoelma on kuvattu ja paljon olisi vielä kuvaamatta. Parantelen tilannetta sopivissa väleissä.
Strawberry Fields Forever / Penny Lane ilmestyi periaatteessa tupla A-puolisena, eli ei haluttu määrittää varsinaista singlen A-puolta. Tupla A-puolista demoa tästä ei koskaan kuitenkaan julkaistu.

Muut tupla A-puoliset singlet ovat A Hard Day’s Night / Things We Said Today, We Can Work It Out / Day Tripper, Eleanor Rigby / Yellow Submarine ja Come Together / Something. Noista tupla A-puolen demona ilmestyivät vain AHDN ja WCWIO. Kolmas demo on Something, jossa ei kuitenkaan ole molemmilla puolilla A-kirjainta vaan nimenomaan Something on A-puolella. Singleistä ER ja SFF ei siis tehty demoja radio- yms. soittoon

Tässä on niitä harvoja UK-painoksia, joista ei ole ainakaan vielä löydetty yhtään etikettivariaatiota. Kaikki 1. painoksen etiketit ovat samanlaisia ja 2. painoksen (1969 ilman SIUK) etiketti on edelleen sama. SFF-singlessä on muutakin erikoista – se oli ensimmäinen ja viimeinen UK- single joka julkaistiin räätälöidyllä kuvakannella yhtyeen olemassaolon aikana. Let It Be on sitten se toinen, mutta silloin yhtyettä ei varsinaisesti enää ollut.
UK SFF-kuvakansia painettiin rajatusti, painosmäärän jäädessä 250 000 kappaleeseen. Kansipaperi on varsin kevyttä materiaalia, se on painettu samaan paperiin kuin saman aikakauden Parlophone -levypussit. 
Loistokuntoinen kansi onkin sen ohuen paperin vuoksi nykyisin jopa harvinainen.Yläreuna on leikattu aaltoilevaksi. 

Tiettävästi tuon 250 tuhannen kappaleen lisäksi kansia toimitettiin jonkinlainen määrä muihin Euroopan maihin. Esimerkiksi Ruotsiin. On tavallista löytää Ruotsista originaali UK-kansi ja sisällä ruotsalainen levy. 


SFF –levy on varmaankin ensimmäinen The Beatlesin Parlophonen single, joka ilmestyi oletuksena kiinteällä keskiöllä ja irrotettava keskiö oli erikseen tilattava. Vuonna 1967 tuskin kukaan enää painoi keskiötä irti, ellei käytössä ollut vanha singlesoitin tai jukeboksi. Tästä eteenpäin siis kiinteä keskiö (solid centre) oli yleisempi uusissa EMI:n singleissä kuin irrotettava (push-out).

Tässä siis molemmat: Push-out ja solid centre. Molemmissa on KT-verokoodi, toisin eri puolilla levyä.

Harvinaisuus: 1,5+

Etupuoli

Takakansi

Takakansi

1-puoli, solid centre

2-puoli, solid centre

Etupuoli

Takakansi

Takakansi

1-puoli, push-out

1-puoli, push-out