perjantai 11. huhtikuuta 2014

Meet The Beatles -LP (US West Coast 1st pressing) STEREO

US 1st pressing 1964, Capitol ST-2047
ST-1-2047-A5 / ST-2-2047-A5
disc weight: 144 g
Inner sleeve: blue advertising

Kuten vähän aikaa sitten tuli todettua, Meet The Beatles -LP:n US ensimmäisen painoksen (virheellistä) etikettiä painettiin vain USA:n East Coastilla, Scrantonissa. Ensimmäisistä etiketeistä puuttui kaikkien biisien krediitit (BMI tai ASCAP). Toiseen painokseen krediitit merkittiin, joskin edelleen virheellisesti siten, että vain biisi I Want To Hold Your Hand oli BMI ja loput biisit ASCAP. Kolmannessa painoksessa BMI:llä on sitten merkitty I Want To Hold Your Hand, I Saw Her Standing There ja I Wanna Be Your Man ja muut ASCAP. 


West Coastilla aloitettiin Meet The Beatles –LP:n 1. painos yhden BMI:n etiketillä. Tämä on siis US West Coastin tuotannon 1. painos, mutta kaikki US MTB-etiketit huomioiden: 2. etiketti. Hankalaa siis yksiselitteisesti sanoa, että 1. tai 2. painos. Matriisin A-kirjain osoittaa joka tapauksessa 1. painoksen stereota. 

Englannissa sanaa ”pressing” on nykyaikana alettu pikkuhiljaa jättämään pois, se on vaihtumassa sanaan ”label”. Label olisikin osuvampi ilmaisu esimerkiksi sellaiselle tyypilliselle tapaukselle, että ensimmäisen painoksen alkaessa, alkupään etiketteihin tuli virhe ja joka korjattiin hyvin nopeasti. Varsinainen levyjen prässäys ja prosessi ei sinänsä muuttunut vaan jatkui keskeytymättömänä ja vain etiketti vaihdettiin siihen tehdyin muutoksin lennosta. Painos on kuitenkin niin perinteinen ilmaisu, että se jäänee elämään vielä pitkäksi aikaa.

Sen verran harvinaisesta kiekosta tässä on kysymys, että Bruce Spizerin (v.2000) kirjassa”The Beatles’ Story On Capitol Records” (sivu 19), tämä painos on ainoastaan nimenä ja sen todettu olevan melko varmasti julkaistu, mutta etikettiä ei voinut vielä silloin varmistaa. Sittemmin näitä on kyllä löytynyt ja vahvistus on tehty. ”Uusia löytöjä” erilaisille UK/US virhepainoksille ja muille etikettivariaatioille on tullut merkittävä määrä 2000-luvulla. Oikeastaan sen jälkeen kun Internet yleistyi maailmanlaajuisesti. Aiemmin kun tietojen vaihto tapahtui kirjeitse ja alan lehtien hyvin vajavaisia artikkeleita lukemalla. Tieto epäilemättä oli olemassa jossain, muttei yleisessä tiedossa.
Arvelen tämän olevan hieman harvinaisempi kuin East Coast 1. painoksen mono, joten luokitus sen mukaan. East Coastilla painettiin noin 80% kaikista USA:n Capitolin levyistä, West Coastin painokset ovat siis harvinaisempia jo sinällään. Lisäksi on arvioitu, että vain noin 15% kaikista 1964-1966 Capitol albumeista painettiin stereona. Voisi arvioida painosmäärän jollain tarkkuudella, jos tietäisi tarkan Meet The Beatles -LP:n 1-2 etikettien painosmäärän vuodelta 1964, siitä 20% West Coast painoksia ja vielä siitä 15% stereoita. Äkkiseltään vaikuttaa harvinaiselta. Fab4Collectibles näköjään pyytää tästä Near MINT -kuntoisena $1750. Se on kyllä aika paljon. 

Yhtä kaikki, tämä on varsin hienokuntoinen, Los Angelesin painos Meet The Beatles-stereoalbumista laitetaan yhden kuuntelukerran jälkeen levyhyllyn kätköihin.

Huutonet lisäkuvat, lokakuu 2023:











Harvinaisuus: 3+

Etupuoli

Takakansi

Takakansi

Sisäpussi

1-puoli

1-puoli, yksi BMI

1-puolen matriisi

2-puoli

2-puoli, kaikki ASCAP