perjantai 25. huhtikuuta 2014

Can’t Buy Me Love / You Can’t Do That (UK ORIOLE contract pressing) SOLID CENTRE

UK 1st contract pressing 1964
Mothers, stampers: 3, 14
7XCE 17657-1N / 7XCE 17658-1N

Can’t Buy Me Love Oriole:n sopimuspainoksena ei ole äärimmäisen harvinainen, mutta juuri tämä on. Yksi harvinaisimmista yleiseen myyntiin tarkoitetuista UK-singleistä. Kiinteällä keskiöllä (solid centre) varustetut singlet vuoteen 1967 asti ovat melkoisen harvinaisia. Oriole painoi kaiken kaikkiaan kolme UK-singleä: I Want To Hold Your Hand, Can’t Buy Me Love ja I Feel Fine. Levyhyllyssä on ne kaikki, ainakin irroitettavalla keskiöllä (push-out centre). Tai siis ei ole. Näistähän on variaatioita.

ORIOLEN UK singlevariaatiot:
IWTHYH: Kaikkiaan 3 variaatiota, joista myös solid centrenä 2 variaatiota
CBML: Kaikkiaan 2 variaatiota, joista myös solid centrenä 2 variaatiota
IFF: Kaikkiaan 3 variaatiota, joista myös solid centrenä 1 variaatio

Jos siis tarkastellaan tarkemmin mitä on ja mitä variaatioita puuttuu:
IWTHYH: 2 push-out, 1 solid (puuttuu: 1 push-out ja 1 solid)
CBML: 2 push-out, 1 solid (puuttuu: 1 solid)
IFF: 1 push-out (puuttuu: 2 push-out, 1 solid)


Täydellisessä ORIOLE UK-singlediskografiassa on siis 13 kpl 7” levyjä. Levyhyllyssä on nyt 7 kpl. Yli puolivälin siis. Homma jatkuu todennäköisesti IFF-push-outien merkeissä. Solid centre on näissä singleissä 10-15 kertaa kalliimpi kuin push-out (£175 - £250).
Ainoastaan IWTHYH kaksi variaatiota on helppo erottaa toisistaan. Toisessa on NCB ja toisesta se puuttuu. Muutoin erot ovat tekstien keskityksissä.
The Beatles-levyhyllyssä on sen verran paljon UK-materiaalia, että on keskityttävä variaatioihin. Toki jonkin verran muitakin puutteita vielä on.
Jos joku vielä miettii, miten erottaa ORIOLE ja EMI Parlophonen singlet toisistaan, kertauksen vuoksi:

ORIOLE push-out:
- Keskiö on pienempi ja väli singlen runkoon siten suurempi
- Keskiö on homattavan karhea ja ”viimeistelemätön”
- Stamperit puuttuvat, Mother on jotain muuta kuin EMI:n singleissä
- Levyn reuna on terävä, ei pyöristetty kuten EMI:llä
- Levy painaa hieman enemmän

ORIOLE solid centre:
- Keskiön ympärillä on ura
- Keskiö on huomattavan karhea ja ”viimeistelemätön”
- Stamperit puuttuvat, Mother on jotain muuta kuin EMI:n singleissä
- Levyn reuna on terävä, ei pyöristetty kuten EMI:llä
- Levy painaa hieman enemmän

Harvinaisuus: 3,5

Parlophone singlepussi

1-puoli

1-puoli

1-puoli

2-puoli

2-puoli

2-puoli

lauantai 19. huhtikuuta 2014

The Beatles No.1 -EP (UK 1st pressing)

UK 1st pressing 1963, Parlophone GEP8883
Mothers, stampers: 1AO, 1&2 AO
7TCE764-1N / 7TCE765-1N

The Beatles No.1 –EP on muista EP-levyistä poikkeava siinä mielessä, että tästä levystä ei ole painettu olenkaan SIUK-etikettiä (SOLD IN U.K. SUBJEKT TO RESALE…). EMI valmisti niin suuren ennakkomäärän, että näitä levyjä riitti vuosille 1964-1968. SIUK-tekstiä painettiin levyjen etiketteihin helmikuusta 1964 alkaen, jatkuen aina vuoteen 1969.
No.1 ilmestyi marraskuun alussa 1963, juuri ennen SIUKin käyttöönottoa. Tästä levystä on siis 1. painos vuodelta 1963 ja seuraava painos vasta vuodelta 1969.
Tämä EP on 1963 variaatioista toinen, arvelen, että hieman myöhäisempi. Kaksi variaatiota erottuvat toisistaan helposti fonteista. Ensimmäisessä variaatiossa on Arial-tyyppinen ja tässä toisessa Sans-serif-tyyppinen fontti. Molemmista etiketeistä on useampia variaatioita, joiden keskinäiset erot ovat sitten jo aika pieniä.
Suhteellisen harvinaista on löytää tämä EP näin hyvässä kunnossa. Levy ja kansi ovat vähintäänkin Excellent++. 
Harvinaisuuskin tästä kiekosta on toki olemassa: solid centre. Ja tällä tarkoitan vuoden 1963-1966 välillä painettua, jossa on tällainen samanlainen Sans-serif label. Teksti etikettiä kiertävällä kehällä alkaa: ”The Parlophone Co Ltd….”. Sellainen tarvitaan levyhyllyyn.

Harvinaisuus: 1++

Etupuoli

Etupuoli

Takakansi

Takansi

Takakansi

1-puoli

1-puoli

1-puolen matriisi

2-puoli

2-puolen verokoodi KT

2-puoli

2-puolen matriisi

perjantai 11. huhtikuuta 2014

Meet The Beatles -LP (US West Coast 1st pressing) STEREO

US 1st pressing 1964, Capitol ST-2047
ST-1-2047-A5 / ST-2-2047-A5
disc weight: 144 g
Inner sleeve: blue advertising

Kuten vähän aikaa sitten tuli todettua, Meet The Beatles -LP:n US ensimmäisen painoksen (virheellistä) etikettiä painettiin vain USA:n East Coastilla, Scrantonissa. Ensimmäisistä etiketeistä puuttui kaikkien biisien krediitit (BMI tai ASCAP). Toiseen painokseen krediitit merkittiin, joskin edelleen virheellisesti siten, että vain biisi I Want To Hold Your Hand oli BMI ja loput biisit ASCAP. Kolmannessa painoksessa BMI:llä on sitten merkitty I Want To Hold Your Hand, I Saw Her Standing There ja I Wanna Be Your Man ja muut ASCAP. 


West Coastilla aloitettiin Meet The Beatles –LP:n 1. painos yhden BMI:n etiketillä. Tämä on siis US West Coastin tuotannon 1. painos, mutta kaikki US MTB-etiketit huomioiden: 2. etiketti. Hankalaa siis yksiselitteisesti sanoa, että 1. tai 2. painos. Matriisin A-kirjain osoittaa joka tapauksessa 1. painoksen stereota. 

Englannissa sanaa ”pressing” on nykyaikana alettu pikkuhiljaa jättämään pois, se on vaihtumassa sanaan ”label”. Label olisikin osuvampi ilmaisu esimerkiksi sellaiselle tyypilliselle tapaukselle, että ensimmäisen painoksen alkaessa, alkupään etiketteihin tuli virhe ja joka korjattiin hyvin nopeasti. Varsinainen levyjen prässäys ja prosessi ei sinänsä muuttunut vaan jatkui keskeytymättömänä ja vain etiketti vaihdettiin siihen tehdyin muutoksin lennosta. Painos on kuitenkin niin perinteinen ilmaisu, että se jäänee elämään vielä pitkäksi aikaa.

Sen verran harvinaisesta kiekosta tässä on kysymys, että Bruce Spizerin (v.2000) kirjassa”The Beatles’ Story On Capitol Records” (sivu 19), tämä painos on ainoastaan nimenä ja sen todettu olevan melko varmasti julkaistu, mutta etikettiä ei voinut vielä silloin varmistaa. Sittemmin näitä on kyllä löytynyt ja vahvistus on tehty. ”Uusia löytöjä” erilaisille UK/US virhepainoksille ja muille etikettivariaatioille on tullut merkittävä määrä 2000-luvulla. Oikeastaan sen jälkeen kun Internet yleistyi maailmanlaajuisesti. Aiemmin kun tietojen vaihto tapahtui kirjeitse ja alan lehtien hyvin vajavaisia artikkeleita lukemalla. Tieto epäilemättä oli olemassa jossain, muttei yleisessä tiedossa.
Arvelen tämän olevan hieman harvinaisempi kuin East Coast 1. painoksen mono, joten luokitus sen mukaan. East Coastilla painettiin noin 80% kaikista USA:n Capitolin levyistä, West Coastin painokset ovat siis harvinaisempia jo sinällään. Lisäksi on arvioitu, että vain noin 15% kaikista 1964-1966 Capitol albumeista painettiin stereona. Voisi arvioida painosmäärän jollain tarkkuudella, jos tietäisi tarkan Meet The Beatles -LP:n 1-2 etikettien painosmäärän vuodelta 1964, siitä 20% West Coast painoksia ja vielä siitä 15% stereoita. Äkkiseltään vaikuttaa harvinaiselta. Fab4Collectibles näköjään pyytää tästä Near MINT -kuntoisena $1750. Se on kyllä aika paljon. 

Yhtä kaikki, tämä on varsin hienokuntoinen, Los Angelesin painos Meet The Beatles-stereoalbumista laitetaan yhden kuuntelukerran jälkeen levyhyllyn kätköihin.

Huutonet lisäkuvat, lokakuu 2023:











Harvinaisuus: 3+

Etupuoli

Takakansi

Takakansi

Sisäpussi

1-puoli

1-puoli, yksi BMI

1-puolen matriisi

2-puoli

2-puoli, kaikki ASCAP

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

The Beatles´Greatest Hits (Sweden 1st pressing) MONO ver1 MISPRESS

Sweden 1st pressing 1965, Parlophone PMCS306
XSTX 115-1 / XSTS 116-1
disc weight: 148 g

Levyhyllyyn haettiin parempikuntoista ruotsalaisen kokoelman ”The Beatles’ Greatest Hits” –LP:n toista versiota (ver1). Vinyylin kunto on parempi kuin edellisessä. Kun varmistin etiketistä, että tämä on juuri tismalleen samanlainen ”Alla Rättigheter Förbehålles…” –versio kuin aiempikin, sainkin hämmästyä. 1-puolen etiketissähän on selkeä virhe: kaksi viimeistä biisiä ovat väärässä järjestyksessä. She Loves You ja This Boy ovat vaihtaneet paikkaa.


Tämä on siis varmasti aikaisempi painos kuin edellinen ja kun virhe huomattiin, se korjattiin. Tästä ruotsalaisesta albumista kun on muutenkin aika vaikea saada luotettavaa tietoa, niin eipä tämä ainakaan helpota. Googlaamalla löytyi kuitenkin yksi samanlainen. Myyjällä oli yhtä vähän tietoa kuin minullakin, joten apua siitä ilmoituksesta ei ollut.
Sisäpussi on tavallinen ”plain”, enkä ole varma, että onko se originaali. Aiemmin hankitussa on mainos-sisäpussi.
Lisäksi kannessa on hieman eroa verrattuna Levyhyllyn aikaisempiin. Selkämys on vähän leveämpi. Tässä virhepainoksessa siis on jopa omanlainen kansikin. Onko se sitten kaikkein ensimmäinen? Miksi leveämmästä selkämyksestä olisi luovuttu? 
Kahdessa ”Alla Rättigheter Förbehålles…” -albumin kannessa teksti ”THE BEATLES’ GREATEST HITS” on keltaisempi kuin “All Right Of The Manufacturer…” -version kannessa, jossa sama teksti on huomattavasti oranssisempi. Kaikki kolme kantta ovat siis hieman toisistaan poikkeavia.

Jos näistä Levyhyllyssä olevasta kolmesta pitäisi päätellä niiden ilmestymisjärjestys, veikkaisin:


”Alla Rättigheter Förbehålles…” virhepainos
”Alla Rättigheter Förbehålles…” korjattu versio
“All Right Of The Manufacturer…”

Etikettien tutkiskelu onkin tarkkaa puuhaa. Usein jää huomaamatta variaatioita tai jopa ihan selkeitä virhepainoksia, kun ei osaa etsiä tai ei vain huomaa. Tämäkin virhe tuli ilmi siis vasta toisella tutkimisella, vaikka on noinkin selkeästi hoksattavissa. Koskaan ei siis yhdellä vilkaisulla voi sanoa, että tuo on jo kokoelmissa…
Vaikka tämän levyn etiketin biisijärjestys on virheellinen, levyllä ne toki soivat oikeassa järjestyksessä.

Harvinaisuus: 3-

Etupuoli

Takakansi

Selkämykset (alh. nyt hankittu virhepainos)

1-puoli

1-puoli

1-puoli

1-puolen matriisi XSTX 115 1

2-puoli

perjantai 4. huhtikuuta 2014

A Hard Day’s Night -LP (UK 3rd pressing) STEREO

UK 3rd pressing 1969, Parlophone PCS3058
Mothers, stampers: 34PM, 2MH
YEX126-1, YEX127-1
disc weight: 145 g
Inner sleeve: Sepia advertising

A Hard Day’s Night -LP:n UK 3. stereopainoksesta on tiettävästi vain kaksi etikettivariaatiota. Nyt levyhyllyyn saatiin se puuttuva. Ero kahden etiketin välillä on aika pieni. Parhaiten sen huomaa kun toisessa soittopuolta osoittavat numerot ”1” ovat otsikon ”Songs from the film: A HARD DAY’S NIGHT” sisäpuolella, kun taas toisessa ne ovat ulkopuolella. Otsikkoa on siis tiivistetty ja se on kirjoitettu hieman pienemmällä fontilla. Tekstissä ”PCS3058” on tässä jälkimmäisessä vain yksi ”välilyönti”, kun toisessa on pidempi väli.
Verokoodia en löydä tästä nyt hankitusta. Se onkin yleisempää, kun puhutaan vuoden1969 painoksesta. Aikaisemmasta se kuitenkin löytyy, 2-puolelta. KT-verokoodilla varustettu on epäilemättä hieman harvinaisempi ja ainakin joka tapauksessa painettu ennen tätä toista variaatiota. Verokoodi jäi pois suuremmilta osin jo tammikuussa 1969, joten nämä kelta-mustat 1969 painokset pitäisivät olla niitä ihan viimeisiä, jossa sellainen voisi olla. Tiettävästi on kuitenkin todisteita, että KT-verokoodia painettiin ”vahingossa" vielä 70-luvun alkuvuosina.


Sisäpussistakin sen tietysti myös huomaa kumpi näistä on tullut ensin myyntiin. Molemmat ovat advertising sepia, mutta erilaiset. Tämä jälkimmäinen sisäpussi on periaatteessa 1970-1973 levyissä, mutta näköjään jo 1969 levyistäkin saattaa löytyä. Toinen sisäpussi on hieman yleisempi 1966-1970 versio. Parlophonen ja Applen sisäpussit löytyvät tämän blogin oikeasta reunasta, jos tarkempi tutkiskelu kiinnostaa. Kuten myös tämän levyn toinen variaatio. Enemmän kuin se, että sain kokoelmaan puuttuvan UK-painoksen variaation, ilahduttaa vielä enemmän kunto. Levy on hyvin lähellä MINT-kuntoista. Kannet ja sisäpussi ovat jotakuinkin melkein Excellent.
Levyhyllyyn siis työnnettäväksi varsin hienokuntoinen AHDN UK 3. painoksen stereoalbumi. Kansi on pienellä stereo-logolla ja flipbackeillä varustettu Garrod & Lofthousen tuotos.

Harvinaisuus: 1,5++

Etupuoli

Etupuoli

Takakansi

Takakansi

Sisäpussi

1-puoli

2-puoli