lauantai 1. helmikuuta 2014

Revolver -LP (UK 2nd pressing) MONO, FACTORY SAMPLE

UK 1st pressing 1966, Parlophone PMC7009 (UK)
XEX605-2, XEX606-2
mothers, stampers 4OH / 2PD
The Gramophone CO.LTD…
disc weight: 150g

Levyhyllyä täydennetään Revolver-LP:n monolla, johon on kiinnitetty ”FACTORY SAMPLE” -tarra levyn 2-puolelle. En ole kovin hyvin päässyt selville, miksi The Beatles-levyjen ei-kaupalliseen tarkoitukseen toimitetut demot, promot ja factory samplet ovat otettu kovin kirjavasti levyjen originaalin 1. painoksen alusta, alkupäästä tai jopa keskeltä painosta. Tällä tarkoitan siis sitä, että luulisi kaikki factory samplet olevan 1G/1G mothers stamperseilla (tai ainakin 1 mother ja vain yksi kirjain) varustettuja, eli ne olisi hoidettu hyvissä ajoin ennakkosoittoon ennen varsinaista levyn julkaisua. Joskus näin onkin, mutta ei aina, varsinkaan The Beatlesin tapauksessa. Saattoi olla jopa 3. tai 4. mother menossa. Osa asiasta valottuu sillä, että ennakkotilauksia oli niin suunnaton määrä. Levyä painettiin suuria määriä hyvissä ajoin ennen julkaisemista. 
Monilla muilla artisteilla, kuten The Hollies (Parlophone), demosinglet on varustettu stampersilla JR, joka on erityisesti vain demoja varten tehty. The Beatlesilla ne ovat ensimmäisiä demoja lukuun ottamatta, pääosin vain nykäisty alkupään tavallisista painoksista. Sama koskee siis näitä factory sampleja. Olettaisi niiden aina olevan ihan ensimmäisiä prässäyksiä, sillä ko. kappaleet lähetettiin ennen levyn julkistamista radiosoittoon tai muuhun promootioon.
Nyt siis levyhyllyssä on kaksi mono Revolverin factory samplea. Toinen on, kuten voisi olettaa, varustettu aikaisilla mother / stamper -koodeilla: 1P / 1AP. Kyseessä on matriiseilla XEX605-2 ja XEX606-1 varustettu julkaistu, eli aivan ensimmäinen painos, jossa on virheellisesti Tomorrow Never Knows -biisistä miksaus nro 11. 
Tässä toisessa painoksessa on hyvin samanlainen etiketti kuin ensimmäisessä. Pieni ero kuitenkin on: yksi ylimääräinen ”enter”-lyönti tekstin ”SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE…” jälkeen, joten tämä on Spizer/Danielsin kirjan mukaan MR1A (ii) ja siis tuo remix 11 on MR1A (i). MR1A molemmissa etikettivariaatioissa on 2-puolen 4. raita kirjoitettu ”Dr. Robert” ja etiketeissä MR2A lukeekin sitten jo ”Doctor Robert”. Dr. Robert esiintyy matriiseissa XEX605-2, XEX606-1 ja XEX605-2, XEX606-2 sekä tiettävästi matriisissa XEX605-2, XEX606-3. Doctor Robertia taas tapaa matriiseilla: XEX605-2, XEX606-2 ja XEX605-2, XEX606-3. Aika vaihtelevasti siis. Vaikka Dr. Robert on virhe etiketissä, ei se ole juuri yhtään jos ollenkaan harvinaisempi kuin Doctor Robert. Saattaisin jopa väittää, että Doctor Robert on alkupään monolevyissä hieman harvinaisempi.

En ala arvelemaan miksi tähän 2. painokseen on aikanaan laitettu factory sample tarra, jos ensimmäiset liimattiin jo 1. painokseen. Olettaa tietenkin sopii, että väärällä miksauksella tehtiin vain erittäin pieni määrä levyjä. Virhe huomattiin nopeasti ja tarve lähettää promootioon oli vähän suurempi kuin oli ehditty painaa.

Levyhyllyn remix 11 löytyy tunnisteiden alta, levyn nimellä.

Harvinaisuus: 2

Etupuoli

Takaknsi

1-puoli

2-puoli, factory sample, Dr. Robert