lauantai 25. toukokuuta 2013

The Beatles’ Greatest Hits –LP (Sweden 1st pressing) MONO ver2

Sweden 1st  pressing 1965, Parlophone PMCS306
XSTX 115-1 / XSTS 116-1
disc weight: 140g

Internationaalisia harvinaisuuksia hankitaan epäsäännöllisesti levyhyllyyn, jonka sisältö koostuu pääosin UK-painoksista. Ruotsissa painettu The Beatles’ Greatest Hits on keräilijöiden keskuudessa suhteellisen hyvin tunnettu levy. Englannin ulkopuolisissa kokoelmissa kiinnostaa varmaankin yleensä ainutlaatuiset kannet ja sisältö. Sisältöhän ei oikeastaan voi olla yllätys, mutta biisivalinnat kyllä.
Tämä kokoelma ei yllä ranskalaisen "Dans Leurs 14 Plus Grands Success" tai tanskalaisen "The Beatles’ Hottest Hits" tasolle keräilykohteena, mutta on jollain tavalla pakkohankinta. Levyä esiintyy tiheämmin kuin em. "harvinaisuuksia" ja hinta lienee noin ¼ eskimo cover -albumista.
Tämä hyllyyn hankittu levy oli kuitenkin suhteellisen hintava, johtuen kunnosta. Olen odotellut sellaista tilaisuutta, että levyn saisi EX+ kuntoisena ja jonkinlaisen odottelun jälkeen sellainen ilmaantui. Kevyet kannet ovat alttiita ringwearille ja kulmat kääntyvät helposti, joten muutamia vuosia sai odotella huippukuntoista.
Varsinaisia hittibiisejä ja singlejen A-puolia tässä julkaisussa edustavat: ”I Feel Fine”, ”From Me To You”, ”She Loves You” ja ”I Want To Hold Your Hand”. Loput biisit ovat singlejen kääntöpuolia ja EP-raitoja. Biisilistaus on siis tismalleen sama kuin Eskimossa ja niin on myös matriisinumero: XSTX 115-1 / XSTS 116-1, joka on koneella painettu deadwaxiin.
Tämän albumin kannessa on hieman tylsästi sama kuva kuin Something New –LP:ssä. Takakannessa on mukavasti lueteltu diskografiaa ko. ajankohtaan mennessä.

Tämä on siis käsittääkseni 1. painoksen variaatio tai hieman myöhäisempi julkaisu. Eroa tyypillisempään 1. painokseen on labelin osalta on ainakin se, että tästä labelista on poistettu ”Made in Sweden” ja ”33 1/3” –tekstit. Labelin oikealla oleva teksti on käännetty ruotsista englanniksi, toisessa lukee ”Alla Rättigheter…” ja tässä ”All Rights...”. Ruotsalaisia singlejäkin julkaistiin sekä  ”Made In Sweden”-tekstillä että ilman.  ”All Rights…” ja ”Alla Rättigheter…” –vaihteli samassa singlessä samana vuonna. Näin ainakin vuosina 1965-1966. En ymmärrä logiikkaa. Mutta se siis ainakin toistuu, että jos on” Made in Sweden” niin sitten on myös ”Alla Rättigheter…” ja jos ei ole ”Made In Sweden”, niin silloin on ”All Rights…”.  Osassa levyistä lukee ”Recording first published…” tai sitten, kuten tässäkin ”Skivan först publicerad…”. Singlediskografia osattiin saada sen verran hämääväksi, että pelkkä Parlophone ei riittänyt vaan osa julkaisuista levitettiin Odeon-levymerkillä.. Ei siitä sen enempää.  Kyllä UK-discography on aika selkeää tähän verrattuna. Heja Sverige!


Harvinaisuus: 2+

Etupuoli


Etupuoli


Takakansi


Takakansi


Takakansi


Takakansi


Selkämys


Sisäpussi


1-puoli


1-puoli, matriisi XSTX 115-1


2-puoli