lauantai 18. toukokuuta 2013

Let It Be -LP (UK 1st pressing) BOXED SET with reproduction inner tray and Apple promo poster

UK 1st pressing 1970, Apple PXS-1 (UK) PCS7096
YEX773-2U, YEX774-2U
disc weight: 135g

Levyhyllyssä on pari Let It Be-boksia jo aiemmin. Toinen on Englannissa julkaistu PXS-1, varustettuna Applen promo posterilla ja Get Back-kirjalla, jossa krediitit (sivu 4) on ilmoitettu paperitarralla ja toinen on Kanadan painos, jossa Get Backin krediittisivulla on transfluent sheet.
Nyt tuli sopivasti mahdollisuus saada toinen PXS-1, jossa boksin ulkokuori ja levy ovat erityisen hienokuntoisia. Hankittu paketti sisälsi boksin ulkokuoren, sisäkuoret (tray), Get Back-kirjan ja matriiseilla -2U -2U levyn, jonka takakannessa on punainen omena. Näistä vain tray oli hieman kulunut päädyistä ja muut osat jotakuinkin excellent –luokkaa. Täydellisestä paketista puuttui siis inner tray, eli kirjasovite ja vain harvoissa bokseissa oleva Apple promo poster.
Kirjasovite on erityisen kevyttä tekoa ja väittäisin, että suurimmassa osassa kaikista PXS-1 paketeista juuri se herkin ja särkyvin osa on joko viottunut , palasina, revennyt tai siten kuten tässä boksissa, heitetty kokonaan pois. Get Back kirja painaa 600g, eikä kevyt sovite jaksanut kantaa sitä pitemmän päälle. Koko boksi sovitteineen ilman levyä ja kirjaa painaa vain 210g, eli melkoisen kevytrakenteinen systeemi raskaalle opukselle.
Tässä levyhyllyyn työnnettävässä boksissa on kaikki muuten samaa kuin aikaisemmassakin, mutta Get Back -kirja on eri painosta. Tässä kirjassa on krediitit painettu jo valmiiksi sivulle 4, eli kirja ei ole ihan ensimmäistä satsia, vaan tehty sen jälkeen kun krediitit on virallisesti tiedetty. Aloitussivu on musta. Ei ole epäilystä siitä, ettei kirja olisi originaali, mutta tämä boksi on myyty silloin kun ensimmäinen virallinen painos Let It Be-albumista on jo ilmestynyt. Käsittääkseni ennakkopainoksessa on tai pitäisi olla  joko transfluent sheet tai paperitarra krediittien paikalla. Let it Be -boksia myytiin jo ennakkona, ennen varsinaisen levyn ilmestymistä. Boksi ilmestyi 8. toukokuuta 1970 ja varsinainen albumi ilman boksia vasta 6. marraskuuta 1970.
Tässä 160-sivuisessa kirjassa on perusongelma, joka on kaikkien tiedossa, mutta ei ole levyhyllyn edellisissä kappaleissa: sivut ovat osin irti liimauksesta. Irtosivuja siis. Tämä on normia. Osaan siis arvostaa paria edellistä kappaletta paremmin.

Jossain aiemmassa tekstissä arvoin sitä miten tunnistaa Italialaiset boksin sisäosien reproductionit originaaleista sisäosista. Nyt se on selvää, sillä tilasin Italiasta tähän boksiin varaosiksi trayn, inner trayn ja jopa Apple promo posterin. Tray jää käyttämättä, sillä se on originaalissa jo olemassa, mutta inner tray ja Apple poster lyödään pakettiin. Ensivaikutelma on, että työ on erittäin laadukasta ja aika lailla originaalin näköistä. inner tray sopii millimetrin tarkasti pakettiin ja kirja sovitteeseen. Inner tray on jopa yhtä huteraa tekoa kuin originaali. Sellaisiakin kirjasovitteita on nähty ja kaupan, että vahvuutta on lisätty ja leikatut viivat puuttuvat taitoksista. Tässäkin inner trayssä on jätetty katkoviivat osasta ulkolaitoja kokonaan tekemättä, ks. kuvat. Apple poster on sen sijaan helpompi erottaa originaalista. Reproduction on hieman ohuempaa paperia ja matampaa painosta.
Reproduction trayn pohja on kokonaan eri värinen, huomattavasti vaaleampi, eikä ollenkaan vastaa tumman harmaata.
Mainittakoon, että hullunhalpoja ei reproductionit ole vaan tray+inner tray paketista sai pulittaa postikuluineen £30 ja Apple posterista £20. Italialaiset kun haluavat rahastaa vielä postituksellakin. Italian posti on muutenkin tullut tutuksi varmaan maailman epäluotettavampana. Nämä kuitenkin kirjattuna tulivat perille, Riministä. Annan kyllä krediitit sille taholle, joka näitä boksin varaosia valmistaa näinkin hyvin. Kysyntä lienee sen verran pientä, että elantoaan siitä tuskin saa.  

Yhteenvetona: jos hankkii originaalia Let It Be boksia, niin asiaan vihkiytymättömänä saattaa ostaa sisuskalut italialaisina ja tulla huijatuksi. Vai tuleeko sittenkään? Paketin arvo uudella kirjasovitteella maksaa saman tai jopa enemmän kuin alkuperäinen ilman sovitetta tai sovitteella. Boksin ulkokuoriakin on saatavana. Sellaiseen en enää lähtisi. Pahimmassa tapauksessa mikään boksin osa, levy mukaan luettuna, ei olisi enää originaalia.

Harvinaisuus: 2,5+


Boksin ulkokuori, etupuoli

Boksin ulkokuori, etupuoli

Boksin ulkokuori, etupuoli

Boksin ulkokuori, etupuoli

Boksin ulkokuori, takakansi

Boksin ulkokuori, takakansi

Originaali tray ja reproduction inner tray

Get Back -kirja

Get Back -kirja, sivu 4 krediitit painettuna

Originaali tray ja originaali inner tray (toisesta PXS-1 boksista)

Tray ja inner tray. Vasemmalla originaali ja oikealla reproduction

Tray. Vasemmalla originaali ja oikealla reproduction

Tray ja inner tray. Vasemmalla originaali ja oikealla reproduction

Tray ja inner tray. Vasemmalla originaali ja oikealla reproduction

Tray ja inner tray. Vasemmalla originaali ja oikealla reproduction

Tray ja inner tray. Vasemmalla originaali ja oikealla reproduction

Tray ja inner tray. Vasemmalla originaali ja oikealla reproduction

Apple promo poster. Vasemmalla originaali ja oikealla reproduction

Apple promo poster. Vasemmalla originaali ja oikealla reproduction

Apple promo poster. OIKEALLA originaali ja vasemmalla reproduction

Levyn etupuoli

Levyn takakansi

Levyn takakansi

Sisäpussi

1-puoli

2-puoli