perjantai 13. joulukuuta 2019

Something / Come Together (UK 1st pressing) push-out centre

UK 1st pressing 1969, Apple R5814
mothers, stampers: 7GGM, 8TL
7YCE 21369-1U / 7YCE 21370-1U
Sleeve: Apple

Suurin osa UK 1. painoksen Something -singlestä prässättiin kiinteällä keskiöllä. On väitetty, että irrotettavaa keskiötä olisi saanut vain erillistilauksena. Väitteen paikkaansa pitävyyttä ei ole helppo vahvistaa.
Spizerin kirja tyytyy vain toteamaan, että: "the majority of the singles were manufactured with solid centres, although push-out center discs were also prepared". Push-out centren löytäminen ei ole helppoa. Sitä vaikeuttaa se, että tarjolla olevista suurin osa on 70-luvun painoksia.

Originaalin UK 1. painoksen tunnistaa parhaiten seuraavista asioista:
- Vuoden 1969 ensipainoksessa ei ole ns. poolokaulusta (etiketin keskireiän ympärillä oleva lisärinkula). Poolokaulusta tapaa vuoden 1972 ja sen jälkeisistä prässäyksistä.
- Etiketissä oleva omena on huomattavan tumma, 70-luvun painoksissa on vaaleampi omena.
- Etiketissä on pieni symboli ℗ . Sitä suurennettiin 70-luvun painoksiin.

Viimeisin, eli pieni  ℗ on ehkäpä selkein tunnusmerkki.  Soittoalueen ulkopuolisista teksteistä ei ole merkittävästi apua, sillä originaalia -1U -päätteistä matriisia ja KT-verokoodia löytyy myöhäisemmistäkin prässäyksistä. 

Spizer-Danielsin kirja BEATLES FOR SALE ON PARLOPHONE RECORDS ilmoittaa, että on vain yksi etikettivariaatio ("there is only one confirmed label style"). B-puolen variaatiota on kuitenkin ainakin kaksi. Kirjassa sitä ei ole mainittu.



℗  1969 alkaa enemmän vasemmalta, NC:n alla


℗ 1969 enemmän oikealla, lähempänä C:tä

Ero on vain pieni. Kyseessä on etiketin vasemman laidan tekstin ℗ 1969 sijoittamisesta. Se voi olla enemmän vasemmalla ja alkaa tekstin NCB:n NC:n alta tai sitten se on siirretty hieman enemmän oikealle, jolloin alku lähestyy C-kirjainta.

Harvinaisuus: 2



Levypussi


A-puoli


A-puoli, matriisi


B-puoli