lauantai 12. lokakuuta 2019

Help! -LP (UK 1st pressing) MONO

UK 1st pressing 1965, Parlophone PMC1255
Mothers, stampers: 4(8?)HA, 1(8?)LG
XEX549-2 / XEX550-2
disc weight: 159 g
Inner sleeve: Emitex

Jotta levyhyllyn tavoite pysyy kirkkaana, pitää aiempaa enemmän keskittyä ns. peruslevyjen variaatioihin. Lähtökohtaisesti kuntoluokituksen rajaksi pitää asettaa EX-taso, muuten homma ei ole mielekästä. Keräilylevyn kunto ratkaisee arvon. 

Help! mono oli tähtäimessä. UK 1 .painoksesta löytyy Spizer-Danielsin kirjan mukaan has serifs ja has no serifs. Serifs-painosta on kahta erilaista, merkittävin ero on siinä, että onko teksti Northern Songs, NCB etiketeissä THE BEATLES -tekstin alapuolella (PAR1255.MR1A (i-ii) vai yläpuolella (PAR1255.MR1B(i-ii). Tässä hankitussa se on alapuolella ja samalla täydentyi sarja PAR1255.MR1A. Näissä kahdessa variaatiossa on selkeä ero, sillä teksti "Songs from the film "HELP!"" voi olla suuremmalla tai pienemmällä välillä biisilistaukseen nähden. 



Aiemmin hankittu: PAR1255.MR1A (ii)


Nyt hankittu: PAR1255.MR1A(i)
Nyt hankitun levyn mother on molemmilla puolilla hieman epäselvä. Kaksi päällekäistä lukua on, mutta alemmasta on hankala saada selvää. 2-puolella se on selkeämmin numero 8. Yläpuolella oleva siis kertoo alkuperäisen motherin ja alapuolella oleva siitä tehdyn kopion. Motherista voisi päätellä levyn olevan lähempänä 60-luvun loppua kuin vuotta 1965, mutta toisaalta paino 159 g ei mahdollista sitä vaihtoehtoa. Ilmeisesti vain monosta tehtiin useampia mothereita ja varsinaisia vinyyleitä prässättiin kaikilla mahdollisilla koneilla. 

HELP! UK mono on ensimmäisen painoksen osalta melko helppoa hankittavaa, ellei aseta liian tiukkoja kriteerejä kuntoluokalle. Vuoden 1969 painokset ovatkin sitten hieman haasteellisempia. Kelta-musta Parlophone ilman SIUK-tekstiä on jo melko harvinainen, mutta kaikkein vaikein on hopea-mustalla oleva, yhden laatikoidun EMI-logon etiketillä oleva painos. 

Harvinaisuus: 1,5-



Kannen etupuoli


Takakansi


Takakansi


Sisäpussi


1-puoli


2-puoli