lauantai 20. lokakuuta 2018

Love Me Do / P.S. I Love You, UK collection review

UK Love Me Do -singleä painettiin 60-luvulla vuosina 1962-1966, jonka jälkeen LMD poistui EMI:n katalogista kymmeneksi vuodeksi.  Seuraavaa painosta prässättiin vasta vuonna 1976, jolloin kaikki yhtyeen singlet julkaistiin osaksi The Beatles Singles Collection 1962-1970 -sarjaa. 

Vuoteen 1966 mennessä ehdittiin tehdä kolme UK-painosta. Karkea jako menee näin:

1. painos hopea-punaisella etiketillä, jonka tärkeimmät variaatiot erottuvat toisistaan sillä, että onko etiketin oikeassa laidassa tekstiä "MADE IN GT. BRITAIN" vai ei. 
2. painos hopea-mustalla etiketillä. Tästä ei ole variaatioita.
3. painos hopea-mustalla etiketillä, jossa etiketin keskelle on lisätty teksti: "SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE...". Variaatioita on neljä, joiden keskeisin ero on siinä että käytetäänkö etikettiä kiertävässä tekstissä pien- vai suuraakkosia, eli: "THE PARLOPHONE CO. LTD..." vai "The Parlophone Co. Ltd...". Sama koskee tekstiä: "RECORDING FIRST PUBLISHED 1962", joka voi olla kirjoitettu myös: "Recording firts published 1962". 

Tarkemmat hopea-mustien etikettien erot on esitelty aiemmin blogissa, joten niihin ei tarvitse palata. Lisäksi kaikkien em. painosten tarkka tieto on tietenkin myös Spizer/Daniels-kirjassa, jonka mukaan levyhyllystä puuttuu vielä seuraavat variaatiot:

PAR 4949.DR1
PAR 4949.01A (i)
PAR 4949.01A (v)
PAR 4949.01B (i)
PAR 4949.01B (iii)

Listan ensimmäinen on demo, joka on nykyaikana melkoisen hankala hankinta. Niitä painettiin aikanaan vain 250 kpl. Demosinglessä on virhe krediiteissä, sillä säveltäjäkaksikko on merkitty Lennon-McArtney. Kaikki muut listan puuttuvat ovat 1. painoksen etikettejä. Varmaan tärkein syy, miksi nämä edelleen puuttuvat on se, että hopea-punaisten etikettien variaatioiden erot ovat varsin pieniä ja tärkeimmät on hankittu jo aiemmin. Keräilyn kannalta huojentavaa on se, että kaikki hopea-mustat on hyllyssä. Ne ovat harvinaisempia kuin 1. painos, sillä hopea-punaista ehdittiin painaa aika paljon ja kysyntä debyyttisinglelle todennäköisesti laantui Please Please Me -LP:n myötä, joka siis sisälsi sekä A- että B-puolen. 

LMD UK diskografian täydentäminen jatkuu siis hopea-punaisilla etikettivariaatiolla. 

Harvinaisuus: 2,5-3


Levyhyllyn 1.-3. painoksen LMD-singlet

Bruce Spizer & Frank Daniels: Beatles For Sale On Parlophone Records, LMD

Kirjan mukana olleban check listin Love Me Do -sivu. Viivalla merkityt hyllyssä.