sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Hello, Goodbye / I Am The Walrus (UK DECCA contract pressing)

UK 1st pressing 1967, Parlophone R5655
mothers, stampers:4, 4
7XCE18433-1 / 7XCE18434-1
Sleeve: plain

EMI Hayesin tehdas Middlesexissä ei aikanaan ehtinyt painaa niin paljon The Beatlesin levyjä kuin oli kysyntä vaan vinyylejä piti valmistuttaa mm. ehkäpä pahimmalla kilpakumppanilla, Deccalla. Deccan lisäksi alkuvaiheessa myös CBS/Oriole painoi osansa. Deccan 7" singlet on varsin helppo erottaa EMI:n vinyyleistä. Suurin ero on irrotettavan keskiön ulkoreunan ja singlen muun rungon välinen etäisyys. Se on Deccalla suurempi. Lisäksi Deccan keskiön ulkoreunassa on erilaisen prässäyskoneen tuottama ura. Deccan vinyylin deadwaxissa (soittoalueen ulkopuolinen osa) on painettuna normaali matriisinumero ja (yleensä) verokoodi, mutta mother/stamper -koodi on erilainen. Mother -numeron kohdalla on jokin numero, mutta stamper on tyhjä. EMI:n kaltaista kirjainkooditusta (GRAMOPHLTD) ei siis ole. Painoeroa on muutamia grammoja Deccan hyväksi. 

Hello, Goodbye lienee yleisin The Beatles Deccan sopimuspainossingle. Hyllyyn saatiin ehkä hieman parempikuntoinen kuin edellinen. Variaatio on sama, vaikka tiettävästi ainakin kaksi variaatiota tästä on olemassa. Lisäksi saattaa olla crossovereita, eli siirtymäajan painoksia. Käytännössä se tarkoittaa tässä sitä, että singlen A- ja B-puolilla on eri versio etiketistä. 

Decca painoi kuutta eri UK The Beatles -singleä:

She Loves You (1963)
I Want To Hold Your Hand (1963)
I Feel Fine (1964)
Help (1965)
Hello, Goodbye (1967)
Hey Jude (1968)

Hey Jude on Applen etiketillä, muut Parlophonen. Harvinaisimpana em. Parlophone-etiketin singleistä pidetään singleä She Loves You. 

Hey Juden Deccan ja toisen sopimuspainajan PYE:n singlet on melko vaikea erottaa toisistaan. Keskiö on päältäpäin hyvin samankaltainen. PYE:ssä on jonkun tyyppinen stamper -kirjain/kirjaimet. Jostain kumman syystä Hey Judea painettiin useiden sopimustoimittajien toimesta. Prässääjinä toimivat EMI:n lisäksi ainakin Philips, Decca, PYE ja CBS. Lisäksi on vielä eräs toistaiseksi tunnistamaton UK-painos. HJ -painoksista sitten enemmän kun Levyhyllyyn saadaan sen osaston täydennystä.

Albumipuolella Decca painoi vain levyjä Please Please Me ja With The Beatles.

Harvinaisuus: 1+


A-puoli

A-puoli, Deccan keskiö

B-puoli


Levyhyllyn muita Deccan sopimussinglejä:


SLY A-puoli

SLY A-puoli

IWTHYH A-puoli

IWTHYH B-puoli

IWTHYH (2) A-puoli

IWTHYH (2) B-puoli

IWTHYH (3) A-puoli

IWTHYH (3) B-puoli

IFF A-puoli

IFF, B-puoli

HELP A-puoli

HELP B-puoli

HELP A-puoli

HELP B-puoli

HG (2) A-puoli

HG (2) B-puoli