perjantai 8. elokuuta 2014

John Lennon Plastic Ono Band: John Lennon Plastic Ono Band -LP (UK 1st pressing)

UK 1st pressing 1970, Apple PCS7124
Mothers, stampers: 1RG, 1L
YEX827-1U / YEX828-1U
disc weight: 143g
Inner sleeve: Lyrics inner

Levyhyllyyn hankittin mielestäni ehdottomasti  paras yhtyeen jälkeinen sooloalbumi. John Lennonin kerrassaan mestarillinen kolmas levy, Plastic Ono Bandin kanssa. Sisältöä tuskin tarvitsee kommentoida, tässä on klassikkolevy ilman yhtään huonoa biisiä. 




UK-originaalin löytäminen oli suhteellisen helppoa. Tässä ei ole muita erityisiä liitteitä kuin räätälöity lyrics-sisäpussi. Ainoa hieman ristiriitainen asia on etiketissä (ja sisäpussissa). Niitä on kahdenlaisia. Etiketin alalaidassa (tekstin JOHN LENNON yläpuolella) joko on tai ei ole tekstiä: “Copyright also claimed by MACLEN (Music) Ltd”. On arveltu, että ilman ko. tekstiä on ihan ensimmäinen versio ja teksti olisi lisätty jo ensimmäisen painoksen etiketteihin heti ensimmäisen erän jälkeen. Teksti liittyy pienenä osana monivaiheiseen, vuosia kestäneeseen tekijänoikeuserimielisyyteen, joka alkoi kun Dick James myi Northern Songsin ATV:lle ja siten Lennon-McCartneyn tuotanto vaihtoi omistajaa. Johnin ja Paulin uuteen tuotantoon siis lisättiin ko. teksti 70-luvun alussa. Tästä kuitenkin luovuttiin ilmeisestikin jo vuonna 1972, joten sen jälkeiset painokset tulivat taas ilman tekstiä. Paras tapa selvittää tämäkin asia on luottaa mothers/stampers -koodeihin.

Selvitin toteutuneista kaupoista, miten yleinen on teksti tai ilman tekstiä.

1RG, 1L MACLEN (tämä levy)
1RG, 1GA MACLEN
1A, 2T MACLEN
1AP, 2AP MACLEN
1HA, 3HA ilman tekstiä (disc weight 122g) ??
1OA, 3OR MACLEN
2GH, 1GM MACLEN
2GH, 1GL MACLEN
2MA, 1R MACLEN
2PD, 1GD MACLEN
2GL, 2GT MACLEN
2GL, 2GT MACLEN (factory sample-tarra)
2MD, 2AT MACLEN

Lisäksi yksi löytyi FACTORY SAMPLE –tarralla ja 1G -1.puolen stamperilla. Siinäkin on teksti MACLEN.

MACLEN-teksti on siis yleisempi kaikissa UK 1. painoksen levyissä kuin ilman tekstiä. Vaikuttaa jopa siltä, että ihan ensimmäisissäkin prässäyksissä oli jo MACLEN. Ilmeisesti jonkin verran jo ennalta painettuja etikettejä (jotka ilman MACLEN) ja sisäpusseja julkaistiin jokin määrä, jossain vaiheessa.

Originaalin tunnistaa siis seuraavista:
- Levyn molempien puolien matriisi päättyy -1U
- Soittoalueen ulkopuolella on normaalit UK EMI mothers / stampers –koodit.
- UK etiketit, ”An EMI Recording” ja ”Mfd. In U.K.”, ILMAN tekstiä tai tekstillä: “Copyright also claimed by MACLEN (Music) Ltd”
- Sisäpussi on päältä tai sivusta aukeava ja kulmat ovat pyöristetyt
- Päältä aukeavassa sisäpussissa on teksti: ”PATENT No. 1,125,555”, sivusta aukeavassa ei.
- Sisäpussi ILMAN tekstiä tai tekstillä: “Reproduction rights also claimed by MACLEN (Music) Ltd”

Molemmat ovat siis UK 1. painoksia, oli tekstejä sitten tai ei. Variaatioina näitä voidaan pitää, ei erillisinä painoksina.  Ilman tekstejä on kyllä harvinaisempi., mutta jostain syystä hinnalla ei näytä olevan eroa. Tai itse asiassa MACLEN- tekstillisistä on jopa maksettu hieman enemmän.

Harvinaisuus: 1,5


Etupuoli

Takakansi

Sisäpussi

Sisäpussi

Sisäpussi "Maclen"

1-puoli

1-puolen matriisi

2-puoli

2-puolen matriisi